Omistan osakeyhtiöni kaikki osakkeet. Yritykseni harjoittaa taksiliiketoimintaa, ja olen sen ainoa työntekijä.
Ajan yrityksen omistamaa taksia 160–300 tuntia kuukaudessa. Paikat jumiutuvat, mutta en vielä tarvitse lääkärinhoitoa. Voiko omistamani yritys maksaa ja vähentää yhtiön verotuksessa henkilökuntaetuna esimerkiksi hierontaa?
Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:
Kyllä voi vähentää, kunhan hierontaetu on tavanomainen ja kohtuullinen. Jos yrityksessäsi olisi työntekijöitä, henkilökuntaedun – tässä tapauksessa hierontaedun – pitäisi olla koko henkilökunnan käytössä.
Saat henkilökuntaedun verovapaasti, vaikka olet osakeyhtiösi ainoa työntekijä. Palkkaa sinun ei ole pakko nostaa kuuluaksesi yrityksesi henkilökuntaan. Osakkeenomistajan on siis työskenneltävä yrityksessä, jotta hän saa henkilökuntaedun. Pelkkä omistaminen ei riitä.
Osakeyhtiösi voi tehdä sopimuksen hierontapalvelujen tuottajan kanssa, jolloin sinä voit puolestasi varata tietyin väliajoin hierontavuoron. Osakeyhtiösi maksaa hieronnan kustannukset tai osan niistä suoraan hierontapalvelujen tuottajalle.
Verovapaana virkistystoimintana tarjottava hierontaetu on mahdollista järjestää myös kohdennetulla maksuvälineellä (esim. sähköiset/paperiset arvosetelit, maksukortit, internet- ja mobiilipalvelut sekä sovellukset). Tällöin osakeyhtiösi tekee sopimuksen tietyn hierontapaikan kanssa. Pelkkä sopimus kohdennetun maksuvälineen tarjoajan kanssa ilman sopimussuhdetta hierontapalvelun tarjoajaan ei riitä.
Keskusverolautakunnan ratkaisussa (KVL 30/2017) kohtuulliseksi työntekijäkohtaiseksi hierontaeduksi katsottiin 30 euroa kuukaudessa vuosina 2017 ja 2018.
Yhtiön henkilökunnan lukumäärä saattaa kuitenkin vaikuttaa, kun arvioidaan henkilökuntaedun tavanomaisuutta ja kohtuullisuutta.