Enemmistöllä suomalaisista työurat ovat pidentyneet, mutta osalla työurat ovat jopa aikaisempaa lyhyemmät. Työurien kokonaispituus kasvaa melko hitaasti, kertoo Eläketurvakeskus.
Eniten ansiotyöurat ovat kasvaneet yli 50-vuotiailla. Vuodesta 2010 vuoteen 2022 yli 50-vuotiaiden ansiotyöurat ovat pidentyneet 2,1 vuotta.
"Miehille työuraa kertyy keskimäärin enemmän kuin naisille. Ero on kuitenkin kaventunut, sillä naisten ansiotyöura on pidentynyt miehiä nopeammin", erikoistutkija Noora Järnefelt kertoo sanoo tiedotteessa.
Naisten työuriin kertyy kuitenkin enemmän epätyypillisen työn jaksoja. Perhevapaat lyhentävät naisten aktiivityöuraa kuitenkin kaikissa koulutusryhmissä huomattavasti miehiä enemmän.
Osalla suomalaisista työura ei kuitenkaan pitene. Noin joka kymmenennellä ura on hälyttävästi jopa lyhentynyt.
"Lyhyttä ansiotyöuraa tekevillä uran pituus on lyhentynyt entisestään vuoden 2010 jälkeen, erityisesti alemman koulutusasteen miehillä. Miehistä kymmenellä prosentilla oli vanhuuseläkkeen alkaessa vuonna 2022 takanaan eläkevakuutettua ansiotyöuraa korkeintaan 16,4 vuotta, naisilla vastaavasti korkeintaan 15,5 vuotta.
Sen sijaan korkeakoulutettujen työurat näyttävät pidentyvän hyvin. ETK:n tutkimuksessa tehty mallinnus vuonna 1987 syntyneiden työurasta tuotti korkea-asteen koulutetuille keskimäärin 38 vuoden työuran. Monella työurat ovat keskiarvoakin pitempiä.
”Tulevaisuudessa yli 40 vuoden työurat voivat olla hyvin tavallisia”, Järnefelt arvioi.
Työurien kehitys saattaa näyttää ristiriitaiselta: työurien kokonaispituus kasvaa melko hitaasti, vaikka urat pitenevät lopusta ja eläkkeelle siirtyminen myöhentyy. Tämä johtuu siitä, että työurat ovat siirtyneet elämänkaarella myöhempään ajankohtaan.
Minna Petäinen