veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Erääntyykö liikunta- ja kulttuurietusi vuodenvaihteessa? Tarkista päättymispäivä viimeistään nyt

Erääntyykö liikunta- ja kulttuurietusi vuodenvaihteessa? Tarkista päättymispäivä viimeistään nyt
2.12.2024

Joulukuun alussa on hyvä hetki tarkastaa, miten pitkään omat edut ovat voimassa ja etsiä käyttökohteita, mikäli etu on erääntymässä. Lähes kaikki työntekijät käyttävät työnantajalta saadun liikunta- ja kulttuuriedun kokonaan.

Toisin kuin usein luullaan liikunta- ja kulttuuriedun viimeisen käyttöpäivän ei tarvitse olla kalenterivuoden viimeinen päivä. Suomessa on kuitenkin totuttu käyttämään etu vuoden loppuun mennessä, mutta mikään laki tai hallinnon säädös ei velvoita siihen.

Liikunta- ja kulttuurietu voi olla verovapaa, vaikka sen käyttöaika jatkuisi edun myöntämisvuotta pidemmälle ajanjaksolle. Edun verovapaa enimmäismäärä työntekijää kohden on 400 euroa 12 kuukauden aikana.

"Liikunta- ja kulttuuriedun voi myöntää pidemmäksi ajaksi kuin vuodeksi. Eikä erääntymistä tarvitse sitoa kalenterivuoteen. Se on valinta. Jos etu myönnetään esimerkiksi lokakuussa, eräpäivä voi olla kahden vuoden päästä lokakuussa", työsuhde-etuja tarjoavan Edenredin toimitusjohtaja Petteri Poutiainen sanoo tiedotteessa.

Eräpäivä on työnantajan valinta

Työnantajalla on mahdollisuus valita etujen tarjoamisen malli, joka määrittelee viimeisen voimassaolopäivän. Valinta riippuu myös palveluntarjoajasta. Edenredin työsuhde-edut ovat työnantajan valinnan mukaan voimassa 12–24 kuukautta.

"Kuluttajan on kuitenkin syytä olla tarkkana siitä, milloin omissa eduissa on viimeinen voimassaolopäivä. Liikunta- ja kulttuuriedut ovat rahanarvoisia etuja ja niiden käyttäminen on tärkeää oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi", Poutiainen toteaa.

Kestosuosikkeja ovat hiihtokeskukset ja kesäfestivaalit

Liikuntaedun suosituimmat käyttökohteet ovat uinti ja hiihtokeskukset. Sisäuintipaikat ovat suositumpia talvella kuin kesällä.

Tulevan kesän festivaalilippuja ostetaan kulttuurieduilla usein loppuvuodesta, sillä monipäiväisten eli hintavimpien pääsylippujen hinnoittelu on usein edeltävän vuoden lopussa edullisempaa kuin lähempänä kesää.

Myös urheiluviihteessä kesälajien kausikorttien myynti alkaa edeltävän vuoden puolella.

Elokuvateatterien sarjalipuilla puolestaan kulttuuriedun lopullista hyödyntämistä saa käytännössä jatkettua erääntymistä pidemmälle.

NUMERO 94 % | Viime vuonna eduista käytettiin 94 prosenttia. Lähde: Edenred

TOP 5: Virike-edun käyttäjien suosikit

  1. Pääsylippukauppa, Lippupiste
  2. Pääsylippukauppa, Tiketti
  3. Elokuvateatteriketju. Finnkino
  4. Museokortti 
  5. Pääsylippukauppa, Ticketmaster 
    Lähde: Edenred, käyttökohteet 2024

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti