Monet työnantajat muistavat työntekijöitään joululahjoilla. Kätkeytyykö lahjoihin veroansa? Millaisia lahjoja työntekijöille voi antaa verotta?
Saan työnantajaltani lahjaksi herkkukorin, jonka arvo on noin 100 euroa. Työpaikallamme kaikki työntekijät saavat samanlaisen joululahjan.
En halua lahjaksi herkkukoria, vaan ottaisin mieluummin satasen lahjakortin kirjakauppaan, jolla ostaisin itselleni ja perheelleni kirjoja. Pitääkö tällaisesta lahjakortista maksaa veroa?
”Kyllä pitää. Rahamäärältään pieninkin lahjakortti, jolla voit ostaa mitä vain, on palkkaa, josta maksat veroa. Lahjakorttilahja on verovapaa vain, jos se on yksilöity tietyn esineen tai palvelun ostoa varten”, Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi Tuomo Lindholm vastaa.
Minkä arvoisen joululahjan työnantaja voi antaa verotta työntekijälle?
”Tyypillinen verovapaa joululahja on herkkukori, konjakkipullo, viinipullo, pääsylippu esimerkiksi työantajan valitsemaan konserttiin tai teatterinäytökseen tai enintään 100 euroa maksava esine.
Verovapaaksi hyväksyttävän vähäisen lahjan kuten joululahjan arvo voi olla siis enintään 100 euroa.
Työntekijä voi myös valita lahjan useammasta samanarvoisesta työnantajan osoittamasta lahjavaihtoehdosta.
Verovapauden edellytyksenä on, että kaikki työntekijät saavat samanlaisen joululahjan.
Jos työntekijät ovat saaneet vaikkapa keväällä 30 euron muun vähäisen verovapaan lahjan, pienentää tämä aikaisemmin annettu lahja verovapaan joululahjan enimmäisarvoa.
Työntekijälle annettua merkkipäivälahjaa, kuten 40-, 50- tai 60-vuotislahjaa, häälahjaa tai pitkäaikaisesta palveluksesta annettua lahjaa ei kuitenkaan oteta huomioon, kun lasketaan lahjojen yhteismäärää.”
Miten verottaja kohtelee joulurahaa tai joulubonusta?
”Jouluraha tai -bonus on palkkaa kuten yksilöimätön lahjakorttikin. Maksat niistä veroa samalla tavalla kuin palkastakin.”
Työnantajan työntekijöilleen joululahjaksi antamat lahjakortit ovat verovapaita, kun seuraavat edellytykset täyttyvät:
- Lahja annetaan koko henkilökunnalle.
- Lahjakortin arvo on enintään 100 euroa.
- Lahjakortti on henkilökohtainen eli nimetylle työntekijälle annettu.
- Työnantaja on rajannut lahjakortin käyttökohteen tietystä paikasta hankittavaan esineeseen tai palveluun eikä lahjakortilla voi hankkia muuta. Lahjakortti voi oikeuttaa valitsemaan tuotteen tai palvelun useiden samanlaisten tuotteiden tai palveluiden joukosta taikka tuotteen tai palvelun useiden erilaisten tuotteiden tai palveluiden joukosta.
- Lahjakorttia ei voi muuttaa rahaksi.
ESIMERKKI: Työnantaja on päättänyt antaa työntekijöilleen joululahjaksi kirjan tietystä kaupasta tai kauppaketjusta. Työnantaja antaa työntekijälle lahjakortin kirjan hankkimista varten.
Lahjakortilla ei voi hankkia kaupasta mitään muita tuotteita kuin kirjan. Lahjakortti on yksilöity, vaikka sillä voi hankkia minkä tahansa kirjan kyseisen kirjakaupan valikoimasta.
Jos lahjakortilla voisi hankkia minkä tahansa tuotteen kirjakaupan valikoimasta, lahjakortti ei olisi yksilöity ja siitä syntyisi työntekijälle veronalainen etu.
Minna Petäinen
- Lue myös Janne Kalluisen blogi: Ovatko työnantajasi antamat joululahjat surkeampia kuin ennen?
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 30.10.2018. Juttuun on lisätty 21.11.2022 väliotsikon, "Työnantajan työntekijöilleen joululahjaksi antamat lahjakortit ovat verovapaita, kun seuraavat edellytykset täyttyvät:", alla oleva teksti ja esimerkki.