veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Loman loppuminen harmittaa monia, ja se on ihan normaalia – näillä työterveyspsykologin vinkeillä saat työt taas sujumaan

Loman loppuminen harmittaa monia, ja se on ihan normaalia – näillä työterveyspsykologin vinkeillä saat työt taas sujumaan
1.8.2024

Lomalta töihin paluuta voi pehmentää monin keinoin, ja silläkin on väliä mitä teet loman aikana. Joskus loman päättyminen tuottaa ahdistusta. Milloin siitä kannattaa huolestua?

Arkeen laskeutuminen on hyvä aloittaa ajoissa. Jos unirytmi on loman aikana päässyt karkaamaan käsistä, sitä kannattaa vähitellen ruveta palauttelemaan arjen rytmiin sopivammaksi, suosittelee työterveyspsykologi Iida Honkavaara Terveystalosta.  

Jokaiselle on omat keinot arkeen valmistautumiseen. Jos on viettänyt lomansa ulkomailla, lomalta kannattaa palata ainakin paria päivää aiemmin, jotta jää riittävästi aikaa hengähtää ja valmistella omaa mieltä muutokseen.

Kiireetöntä arkeen palaamista tukee Honkavaaran mukaan se, että loman loppupäähän jää riittävästi aikaa hoitaa erilaisia kotiaskareita ja velvoitteita pois alta.   

Kevyt aloitus helpottaa töihin paluuta

Monilla ensimmäinen työpäivä osuu maanantaille, mutta se ei ole välttämätöntä. Paluun voi ajoittaa myös muulle viikonpäivälle.

”Työn voi aloittaa myös keskellä viikkoa, jolloin pääsee nopeammin viikonlopun viettoon”, ehdottaa Honkavaara.

Ensimmäiset työpäivät on suositeltavaa aloittaa kevennetysti ja mahdollisuuksien mukaan rauhoittaa työhön orientoitumiseen, esimerkiksi sähköpostien purkamiseen ja syksyn tehtävien suunnittelemiseen

”Rauhallinen aloitus tukee työn hallintaa ja vähentää stressiä”, Honkavaara sanoo.

Jos tuntuu siltä, että työn aloittaminen takkuaa, kynnystä voi madaltaa ihan vain sillä, että tekee ensimmäisenä sellaiset tehtävät, joihin on helpointa tarttua.

Loma antaa aikaa ajatella

Töihin menoon ja arjen rutiineihin palaamiseen voi sisältyä harmistusta. Se on Honkavaaran mukaan ihan normaalia.

 Jos kuitenkin työhön paluu aiheuttaa voimakasta ahdistusta tai huomaa murehtivansa töihin menemistä jo loman aikana, sen pitäisi olla hälytysmerkki siitä, että omassa arjessa ja työssä on ylikuormitusta.

”Kannattaa pysähtyä miettimään, millaiset asiat aiheuttavat kuormitusta, ja olisiko niihin mahdollista vaikuttaa. Tarvittaessa asia kannattaa ottaa puheeksi esihenkilön kanssa ja olla yhteydessä työterveyshuoltoon”, Honkavaara sanoo.

Lomalla on myös paremmin aikaa pysähtyä omien ajatusten äärelle. Henkinen etäisyys antaa mahdollisuuden kuunnella omia tuntemuksia. Esimerkiksi jotkut saattavat havahtua siihen, että työ ei innosta tai motivoi samalla tavalla kuin ennen.

”Silloin voi kartoittaa omia mahdollisuuksia työpaikalla ja pohtia esihenkilön kanssa, voisiko omaa työtä muokata jollakin tavalla.”

Ei vain pelkkää palautumista – tee myös kivoja asioita arjessa

Loman palauttava vaikutus kestää korkeintaan muutaman viikon, huolimatta siitä, viettääkö loman kerralla tai jakamalla sen osiin. Toisille pidempi lomapätkä on tarpeen, jotta pystyy irrottautumaan työstään paremmin.

”Loman ei pidä olla vain työstä palautumista. On tärkeää, että loman aikana pystyy sekä rentoutumaan että tekemään mielekkäitä asioita.”

Toisille voi syntyä stressiä siitä, jos kokee, että kaikki kivat asiat pitäisi voida tehdä lyhyessä ajassa.

”Koko ajan ei tarvitse olla kivaa”, Honkavaara muistuttaa.

Sen sijaan kannattaa pohtia keinoja, jolla voisi entisestään panostaa hyvään arkeen ja tehdä silloinkin niitä asioita, jotka tuottavat mielihyvää.

Jenni Vihtkari

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti