veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Miksi veronmaksu kannattaa? Nuoret pohtivat #verottaako-työpajoissa

Miksi veronmaksu kannattaa? Nuoret pohtivat #verottaako-työpajoissa
20.11.2017

Petter Orpo verottaako#Verottaako-kampanja auttaa nuoria ymmärtämään, miksi veroja maksetaan ja mitä palveluja verorahoilla saadaan. Valtiovarainministeri Petteri Orpo avasi kampanjan Etelä-Tapiolan lukiossa järjestetyssä tilaisuudessa.

#Verottaako-kampanjassa nuoret pohtivat työpajoissa, mitä kaikkea verorahoilla maksetaan ja mikä merkitys veroilla on hyvinvointiyhteiskunnalle. Työpajoihin osallistuu 2000 nuorta yli kymmenellä eri paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Työpajat on suunnattu yhdeksäsluokkalaisille, lukiolaisille ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo avasi kampanjan Etelä-Tapiolan lukiossa Espoossa kampanjan maanantaina 20. marraskuuta.

Ministeri Orpo testasi myös yleisönsä verotietoja.

”Kumpi kerryttää enemmän veroja valtion kassaan, kulutukseen pohjautuva arvonlisävero vai työnteosta perittävä ansiotulovero?” Orpo kysyi.

Suuri osa yleisöstä tiesi, että työn verotus on valtiolle tuottoisampaa.

”Ansiotuloveroista valtiolle kertyy 25 miljardia euroa vuodessa, arvonlisäveroista 17,5 miljardia”, Orpo täsmensi.

Valtiovarainministeri vastasi myös nuorten kysymyksiin taloudesta ja verotuksesta. Nuoria kiinnostivat muun muassa kansainvälinen veronkierto, perusturvan taso, sote-uudistuksen vaikutus kunnallisveroihin ja kuntien valtionosuuksiin sekä Espoon kiinteistöveron määrä.

Työn verotuksestakin tuli kysymys: ”Onko työteko palkitsevaa, jos joku maksaa palkastaan puolet veroja?"

”Ei. Joku tolkku pitää olla”, vastasi Orpo.

Valtiovarainministeri kertoi henkilökohtaisesti olevansa sitä mieltä, että verotuksen painopistettä tulisi siirtää työn verottamisesta kohti haittojen verotusta.

Hallitus on tehnyt myös poliittisia päätöksiä terveydelle ja ympäristölle haitallisten kohteiden verotuksen kiristämisestä vuonna 2018.  Korotuksia on tulossa muun muassa alkoholin ja tupakan veroihin.

Mistä nuorelle tietoa verotuksesta?

Taloustaito kysyi kahdelta Etelä-Tapiolan lukion abiturientilta, mistä he ovat löytäneet tietoa verotuksesta.

Liisa Tenhovuori

Liisa Tenhovuori, 15 d-luokka, kotipaikka Espoo

”Olen etsinyt tietoa veroista Verohallinnon sivuilta, varsinkin kun talousmatematiikan kurssilla teimme verotusprojektin. Siinä kuvittelimme, millaisessa tilanteessa voisin olla noin 20 vuoden kuluttua, kun olen ollut jo pitkään töissä. Katsoimme miten asumista ja työtä verotetaan ja paljonko minulle jäisi käteen. Yhteiskunta 1:n kursseilla taas olen saanut käsitystä siitä, miten yhteiskunnalle kertyy veroja ja mistä lähteistä ne kaikki tulevat.”

Santeri Lehtinen

Santeri Lehtinen, 15 b-luokka, kotipaikka Vihti

”Veroista saan tietoa aika monesta paikasta. Hyvä pohjaa antavat peruskoulun ja lukion kurssit. Omasta mielenkiinnosta olen halunnut tarkastella, kuinka paljon saan tienata kesätöissä, ennen kuin tulee veroraja vastaan. Olen katsonut tietoa esimerkiksi verottajan sivuilta, mutta myös seurannut laadukkaita lehtiä, kuten Helsingin Sanomia ja Kauppalehteä.”

 

#Verottaako-työpajojen järjestämiseen osallistuvat Nuorten Akatemia, valtiovarainministeriö, Verohallinto, Kuntaliitto, Kela ja Kirkkohallitus. Kampanjan avaus oli osa Suomi 100 -juhlavuotta.

Satu Alavalkama

Katso videolta, mistä valtiovarainministeri Petteri Orpo oppi verotietoa koululaisena:

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti