veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Oletko jäämässä työttömäksi? Toimi näin!

Oletko jäämässä työttömäksi? Toimi näin!
8.8.2024

Monelle palkansaajalle työttömyys on uusi tilanne, eivätkä viranomaisten toimintatavat ole entuudestaan selviä. Tai viimeisimmästä työttömyysajasta on vain kulunut pitkä tovi.  Näiden vinkkien avulla saat työnhakusi voimaan ja hoidettua viranomaisasiat kerralla kuntoon.   

1. Laita työnhaku voimaan

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon tai oman alueesi työllisyyspalveluihin, jos olet jäämässä työttömäksi. Tee näin myös silloin, kun olet lomautettu tai työnantaja on lyhentänyt työaikaasi taloudellisten syiden takia.

Työnhaku tulee laittaa voimaan viimeistään työttömyyden tai lomautuksen ensimmäisenä päivänä, jotta voit saada etuutta työttömyytesi tai lomautuksesi ensimmäisestä päivästä alkaen. 

Jotta voit saada työttömyysetuutta, sinun pitää hakea ja voida vastaanottaa kokoaikatyötä. Tämä pätee myös lomautettuihin.  

Työnhaun saa laitettua voimaan Työmarkkinatori-nettisivustolla kirjautumalla Oma asiointi -palveluun. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

2. Seuraa tilanteesi etenemistä ja vastaa kyselyihin

Kannattaa seurata aktiivisesti oman tilanteen etenemistä Oma asiointi -palvelussa. Esimerkiksi keskeneräiset opinnot ja yrittäjyyteen liittyvät asiat tulee aina selvittää. Tätä varten sinulle avataan selvityspyyntö, johon sinun tulee vastata kahden viikon sisällä.

Selvityksen keskimääräinen käsittelyaika on alle 30 päivää. Saat tiedon selvityksestä myös kirjeitse.

Sinuun saatetaan olla yhteydessä myös puhelimitse tai sähköpostitse, sillä työvoimaviranomainen saattaa tarvita esimerkiksi lisätietoja työsuhteesi päättymisen syistä. Huolehdi siis siitä, että antamasi tiedot ovat aina ajan tasalla. 

3. Valmistaudu keskusteluun pohtimalla tukitarpeitasi

Seuraavaksi kannattaa miettiä, millaista tukea tarvitset työnhaun tueksi.  Laadit TE-toimiston tai työllisyyspalveluiden asiantuntijan kanssa suunnitelman, johon kirjataan työnhakusi tavoitteet ja tehtävät, jotka auttavat sinua pääsemään tavoitteitasi kohti. 

Suunnitelma on voimassa kolme kuukautta, ja siihen kirjataan muun muassa, kuinka montaa työmahdollisuutta tulee hakea kuukauden sisällä ja millaisia palveluita tarvitset työnhakusi tueksi.

Kela ja työttömyyskassat maksavat työllistymistä edistävistä palveluista korotettua etuutta ja kulukorvauksen. Palvelujen ajalta voi myös saada päivärahaa karenssista tai omavastuuajasta huolimatta.

4. Muista hakea työttömyysetuutta Kelasta tai kassasta

Jos olet saanut työttömyysetuutta puoltavan lausunnon työvoimaviranomaiselta, muista jättää hakemus Kelalle tai omalle työttömyyskassallesi.

Etuutta maksetaan takautuvasti, joten voit hakea työttömyysetuutta sitten, kun olet saanut viranomaiselta maksuun oikeuttavan lausunnon. Monet työttömyyskassat ohjeistavat asiakkaitaan hakemaan ansiosidonnaista vasta kahden viikon kuluttua työttömyyden alkamisesta.

Kelasta haetaan joko työmarkkinatukea tai päivärahaa riippuen siitä, onko työssäoloehto täyttynyt. Työttömyyskassasta haetaan ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Ansiosidonnaisen enimmäistukiajan päätyttyä tulee hakea työmarkkinatukea Kelasta.

5. Hae aktiivisesti töitä ja pidä huolta työnhakusi voimassaolosta

Suunnitelmaasi on kirjattu työnhakuvelvoite, eli kuinka montaa työmahdollisuutta tulee hakea kuukaudessa. Haetut työtehtävät pitää ilmoittaa kuukausittain Oman asioinnin kautta.  

Unohtelu voi johtaa viime kädessä työnhaun ja työttömyysetuuden katkeamiseen, joten on tärkeää käydä ilmoittamassa työnhakuvelvollisuuden täyttyminen sovittuun päivämäärään mennessä.

Työnhakuvelvollisuuden ilmoittamisen lisäksi sinun tulee osallistua työvoimaviranomaisen kanssa sovittuihin tapaamisiin ja hoitaa yhdessä sovitut tehtävät.

Mikäli sinulla on sovittu tapaaminen, mutta et pääsekään tapaamiseen, ilmoita asiasta mahdollisimman pian omalle virkailijallesi.   

6. Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa TE-toimistoon tai kuntakokeiluun sekä työttömyysetuuden maksajalle, jos tilanteesi on muuttunut tai olet työllistynyt yli kaksi viikkoa kestävään työsuhteeseen.

Päätä työnhaku, jos olet työllistynyt kokoaikaiseen työsuhteeseen, eikä sinulla ole palvelutarpeita. Työnhaun voi päättää Omassa asioinnissa tai soittamalla henkilöasiakkaille suunnattuun yleiseen neuvontapalveluun.  

Työvoimapalvelut siirtyvät valtiolta kunnille 1.1.2025. Osa kunnista ja kaupungeista on ollut mukana työllisyyden kuntakokeilussa 1.3.2021 alkaen ja vastannut tiettyjen asiakasryhmien työllisyyttä tukevista palveluista. Työllisyyden kuntakokeilut lakkaavat 31.12.2024.

 

Jenni Vihtkari

Lähteet: Työmarkkinatori.fi, työttömyysturvalaki sekä laki julkisesta työvoimasta ja yrityspalvelusta.

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti