Kun etsii väriä ja virtaa elämään, voi vaikka lähteä opiskelemaan. Opinnot auttavat urapolulla, mutta antavat myös yleissivistystä tai hyödyllisiä arjen taitoja. Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot ovat tarjolla kaikille. Niitä voi mainiosti suorittaa joko ennen työuraa, työn ohella tai eläkkeellä. Erityisen suosittuja ovat polkuopinnot, joista voi aueta opiskelupaikka kokonaiseen tutkintoon.
1. Avointa sivistystä
Avoimia ammattikorkeakouluopintoja löytyy 22 ammattikorkeakoulusta (AMK) eri puolilta Suomea. Avoimessa AMK:ssa voivat opiskella kaikenikäiset, eikä perustasolla vaadita mitään tiettyä pohjakoulutusta.
Opetusta järjestetään päivisin ja iltaisin, verkossa, oppilaitoksen tiloissa tai monimuoto-opetuksena. Kuuntelet, luet, kirjoitat, keskustelet ja tutkit.
Ammattikorkeakoulussa opetus on käytännönläheisempää kuin yliopistossa, mutta teoriaan perehdytään enemmän kuin ammattikoulussa.
Avoin AMK sopii sinulle, jos tarvitset työelämään ajankohtaista osaamista ja sinulla on valmiuksia opiskella korkeakoulussa. Voit myös kartuttaa yleissivistystä muuten vain, saadaksesi elämään uutta sisältöä ja ihmettelyn aiheita.
2. Valintoja aloittajalle
Opintoja on tarjolla monenlaajuisia, muutaman viikon jaksoista pitkiin kokonaisuuksiin.
Kiinnostaako sinua esimerkiksi liiketalous, liikunta, sosiaali- ja terveysala, rakentaminen, energiatekniikka, logistiikka, merenkulku, kulttuuri, kielikurssi, viestintä, ravintola-ala, matkailu, digiosaaminen tai vaikka kriisinhallinta tai itsesi johtaminen? Löydät esittelyjä eri ammattikorkeakoulujen tarjonnasta verkosta osoitteesta ammattikorkeakouluun.fi/koulutukset.
Kun tiedät, mikä ala sinua kiinnostaa, etsi avoimen AMK:n kursseja oppilaitoksen omilta verkkosivuilta. Voit myös kysyä neuvoja avoimen AMK:n asiantuntijoilta.
Ilmoittautuminen kevätkauden opintoihin on nyt käynnissä. Useat opinnot pystyy aloittamaan ja suorittamaan joustavasti verkossa.
3. Minkä hintaista?
Maksuttomia kursseja on paljon. Niillä kursseilla, joilla on osallistumismaksu, hinta lasketaan kurssin laajuuden mukaan. Yksi opintopiste maksaa 15 euroa.
Laajemmissa opinnoissa voi olla edullisempi opintomaksu: esimerkiksi tutkinto-opiskelupaikasta kiinnostuneiden polkuopinnot maksavat Haaga-Heliassa 150 euroa lukukaudessa. Opintomaksut voivat vaihdella.
Avoimen AMK:n opintoihin ei myönnetä Kelan opintotukea. Jos jäät opintovapaalle tai yritystoimintasi tuotot pienenevät, aikuiskoulutustuki saattaa tietyin ehdoin olla mahdollinen. Jos olet työtön työnhakija, tarkista TE-palveluista oikeutesi opiskella.
Avoimissa korkeakouluopinnoissa ei yleensä ole opiskelija-alennuksia esimerkiksi ruuasta tai matkoista, mutta toisaalta monet opinnot pystyy suorittamaan kotona opiskellen.
4. Mitä tarvitsen?
Opiskelijan pitää osata opetuskieltä eli suomea tai englantia tai joskus ruotsia. Lähes kaikilla kursseilla kirjaudutaan sähköiseen opiskeluympäristöön, joten tarvitset yleensä oman tietokoneen. Joitakin kursseja voi suorittaa mobiililaitteella.
Saat kirjastokortin korkeakoulun kirjastoon.
Opintojen suorittamisen aikataulujen joustavuus vaihtelee korkeakouluittain. Erityisen itsenäistä opiskelu on virtuaalisilla non-stop-kursseilla ja MOOC-virtuaalikursseilla (Massive Open Online Course).
Jos sinulla on selvä päämäärä tai haluat edetä tutkinto-opiskelijaksi, on hyvä raivata kalenteriin aikaa opiskelulle. Yhden opintopisteen suorittaminen vaatii noin 27 tuntia työtä.
5. Polulta pitkälle
Polkuopinnoilla tarkoitettaan tietyn tutkinnon opintojen suorittamista avoimessa ammattikorkeakoulussa. Niitä suoritettuasi voit hakea avoimen väylän haussa tutkinto-opiskelijaksi.
Voit saada opiskelusta suoraa hyötyä päivätyöhösi, jos valitset työssäsi tärkeitä aiheita myös koulutehtäviisi. Avoimen AMK:n opintojaksot ovat tutkintojen osia, mutta koko tutkintoa ei voi suorittaa avoimella puolella.
Vinkit antoi Haaga-Helian avoimen ammattikorkeakoulun koulutusvastaava Katriina Haverinen.
Satu Alavalkama
Kuva: Haaga-Helia