veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Tein virheen yritys­järjestelyssä – vältynkö vero­seuraamuksilta?

Tein virheen yritys­järjestelyssä – vältynkö vero­seuraamuksilta?
30.12.2024

Tein yritysjärjestelyn luettuani netistä ohjeita ja soitin pari puhelua Verohallintoon. Nyt on ilmennyt, että olin maallikkona ilmeisesti ymmärtänyt lukemani ja kuulemani asiat väärin, ja minulle saattaa tulla sen vuoksi epäedullisia veroseuraamuksia.

Jos ihminen toimii parhaan kykynsä mukaan, niin eikö sen perusteella voi saada virheensä verotuksessa anteeksi?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Verovelvollisen tietämättömyyden tai huolimattomuuden määrä ei vaikuta veroseuraamuksiin. Lähtökohtana verosäädösten soveltamisessa on, että kansalaisen on tunnettava lait. Vaikka verovelvollinen toimisi parhaan kykynsä mukaan, tietämättömyys lain edessä ei tee menettelyä oikeutetuksi.

Jos toteuttamastasi järjestelystä olisi säädösten mukaan pitänyt tulla maksettavaksi veroja, on todennäköistä, että Verohallinto määrää myös veronkorotuksen ja verojen viivästysseuraamuksia.

Tuloverotuksen seuraamusmaksuja koskevan Verohallinnon syventävän vero-ohjeen mukaan tahallisuuden ja tuottamuksen arviointi eivät vaikuta veronkorotukseen. Seuraamusmaksut vahvistetaan ilmoittamatta jääneen tulon tai maksamatta jätetyn veron määrän perusteella.

Toisinaan Verohallinnosta saaduilla ohjeilla voi kuitenkin olla lopputulokseen vaikutusta. Jos asia on tulkinnanvarainen tai epäselvä ja jos verovelvollinen on toiminut vilpittömässä mielessä viranomaisen noudattaman käytännön tai ohjeiden mukaisesti, on asia ratkaistava tältä osin verovelvollisen eduksi, jos ei erityisistä syistä muuta johdu. Tätä kutsutaan ns. luottamuksen suojaksi verotuksessa. Luottamuksensuojaa ei saa, jos joku edellä mainituista edellytyksistä ei täyty.

Verohallinnosta suullisesti annettu ohje voi myös tuoda luottamuksensuojaa. Niiden todennettavuus on kuitenkin käytännössä vaikeaa. Jotta luottamuksen suoja ylipäätään voisi olla mahdollista, sinun pitäisi pystyä selvittämään, mitä tietoja olet asiassa antanut, mitä olet tarkalleen ottaen Verohallinnosta kysynyt ja minkä sisältöisen ohjeen olet siihen saanut.

Korostettakoon vielä, että luottamuksensuoja koskee vain tulkinnanvaraisia tai oikeudellisesti epäselviä tilanteita. Jos toteuttamasi yritysjärjestelyn verotuskäytäntö on vakiintunutta, ei sitä koskeviin ohjeisiin voi lähtökohtaisesti saada luottamuksen suojaa.

Luottamuksensuojasta verotusmenettelystä on myös annettu syventävä vero-ohje

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti