veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Töihin uudet kuulokkeet – napit, kupit vai korvan päällä istuvat?

Töihin uudet kuulokkeet – napit, kupit vai korvan päällä istuvat?
7.3.2023

Puheluissa ja videokokouksissa ajatus luistaa, kun korvilla on mukavat kuulokkeet. Myymälöissä ja verkossa on tarjolla valtavasti kuulokkeita. Esimerkiksi etätyöpisteeseen, puhelinpalveluun tai liikkuvaan työhön sopivat hyvin erilaiset mallit. Miten ostopäätös kannattaa tehdä, jotta löytää ne oikeat ja välttää kalliit hutiostokset? Kuinka kauan kuulokkeet kestävät?

1.Vaadi mukavuutta

Sankakuulokkeiden kupit porautuvat yhä syvemmälle korvalehtiin. Paine päässä kasvaa kuin räjähtämäisillään olevassa ilmapallossa. Onko tuttu tunne? Jos on, tuskin käytät kuulokkeitasi koko työpäivää. Istuvuus on tärkein ominaisuus kuulokkeita valitessa. Mollukoiden tulee pysyä häiritsemättä korvillasi, olipa työsi millaista hyvänsä.

Paikasta toiseen liikkuessa nappimaiset, korvan sisään painettavat (in-ear) kuulokkeet voivat olla kätevät. Ne eivät haittaa pipon pukemista ja langattomina eivät sotkeennu mihinkään. Koska kuulokkeita ei voi sovittaa kaupassa etukäteen, kannattaa valita malli, johon kuuluu eri muotoisia korvapidikevaihtoehtoja napeille.

Paikalla työskennellessä käytetään paljon sankakuulokkeita, jotka joko istuvat korvalehden päällä (on ear) tai puristuvat korvan ympärille (around ear, kuppikuulokkeet). Kuppikuulokkeet ovat painavammat, mutta niissä saattaa olla väljempi eli vähemmän rutistava sanka. 

2. Melu pois

Ilmastointi humisee, työkaveri kailottaa tai liikenne jyrisee. Harmittaako? Ihana rauha palaa kuulokkeilla, joissa on vastamelutoiminto. Se kytketään päälle sovelluksen asetuksella tai kuulokkeiden säätönapilla, jossa lukee ANC (active noice cancellation). Vastamelukuulokkeet ovat aina hintavammat, joten varaudu maksamaan reippaasti yli sata euroa.

Opettele säätämään vastamelun vaimennuksen määrää. Liikenteessä sinun pitää kuulla muiden tiellä kulkijoiden lähestyminen. Sisälläkin ihmisten keskellä on aina hyvä tietää, mitä ympärillä tapahtuu.

3. Millainen mikki?

Haluatko menestyä asiakaspuheluissa? Ole tarkka mikrofonin laadusta. Asiakkaasi ei innostu suhinasta, pätkimisestä tai kahvikuppien kolinasta. Joskus mikrofoni voi olla vaisu, vaikka kuuloke olisi muilta ominaisuuksiltaan testivoittaja.

Suun lähelle kääntyvä sankamikrofoni nappaa äänen läheltä ja hylkii taustamelua. Jos mikrofoni on aukossa kuulokkeen rungossa, ääntä kertyy laajemmalla säteellä. Jos mikrofonissa on vastamelutoiminto, niin voit suodattaa sillä ympäristön melua puheestasi. Nappikuulokkeissa mikroni on kaukana suusta, joten ympäristön melua voi kuulua herkemmin.

4. Lyhyehkö käyttöikä

Noin sadalla eurolla saat laadukkaat sankakuulokkeet, joissa tosin ei ole vastamelutoimintoa. Hintaan vaikuttavat toimintojen monipuolisuus ja äänenlaatu. Katso testejä ja arvosteluja esimerkiksi Youtubesta. Tunnettuja merkkejä ovat esimerkiksi Bose, Jabra, Sony, Sennheiser, Apple ja Samsung.

Materiaalien kesto on melko sama kaikilla. Voit pidentää kuulokkeidesi ikää käyttämällä suojapussia ja puhdistamalla muoviosia kostealla sienellä.  Viimeistään 5–7  vuoden kuluttua kuulokkeet tulevat tiensä päähän: kun kehitetään uusia bluetooth-versiota, kuulokkeet ja muut uudemmat laitteet eivät enää sovi yhteen.

5. Usb vai langaton?

Läppäri alkoi toistaa ääntä, vaikka sen piti tulla langattomista kuulokkeista – näin käy kaikille joskus. Bluetooth-yhteys kuulokkeiden, puhelinten ja tietokoneiden välillä on oiva apuri, mutta joskus tämä (viikinkikuningas Harald Sinihampaan mukaan nimetty) lyhyen kantaman radioaalto katkeaa. Silloin joudut yhdistämään laitteet uudelleen ohjelmistoasetuksista. Vanhemmissa pöytäkoneissa bluetooth-yhteys syntyy koneeseen kiinnitettävällä usb-adapterilla.

Luotettavin yhteys on edelleen usb-kaapeli. Se lataa samalla kuulokkeesi, joten akku ei lopu kesken. Nappikuulokkeet ladataan niiden mukana tulevassa latausrasiassa. Napeille on myös paikannustoiminto, jolla kadonneen napin näkee puhelimen kartalta.

Vinkki: kokeile yhdistää kuulokkeesi bluetoothilla myös televisioon tai kotiteatteriin.

Neuvoja kuulokkeiden valintaan antoi Riku Hakola it-talo Frendystä.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti