Nuorelle työntekijälle korkea työmoraali tarkoittaa työniloa ja työssä viihtymistä. Aikuinen korostaa nuhteettomuutta ja keskittyy moitteettomaan työsuoritukseen.
Nuoret korostavat iloista ja positiivista asennetta työhön. Nuorille myös työssä viihtyminen liittyy korkeaan työmoraaliin. Kun parikymppinen retkottaa rennosti säkkituolissaan, istuu aikuinen selkä suorassa kokoushuoneessa.
”Aikuisten mielestä on tärkeää hoitaa annetut tehtävät nurisematta. Korkean työmoraalin tunnistaa siitä, että ottaa vastuun tekemisistään ja tekee sovitut asiat ajallaan”, tutkija Isa Merikallio sanoo. Ilo ja korkea työmoraali eivät mahdu aikuisilla samaan lauseeseen.
Näin kerrotaan Smile Henkilöstöpalvelujen teettämässä tutkimuksessa Nuoret ja keski-ikäiset työelämässä – Keltanokat ja kehäraakit.
Nuoret viestivät töissäkin somessa, aikuiset lähettelevät sähköpostia
Nuoret haluavat kommunikoida työpaikalla sosiaalisen median kanavissa. Heistä lähes puolet pitää somea erittäin mieluisana viestintäkanavana työpaikan sisäisessä kommunikaatiossa, kun aikuisista näin ajattelee vajaa neljännes.
Varttuneemmat työntekijät hoitavat työasioita sähköpostitse.
Nuoret ovat myös tottuneet nopeaan viestittelyyn.
”He odottavat vastausta esimieheltä tai kollegalta nopeasti, ei huomenna.”
Työpaikan aikuisilla on aina tärkeää tekemistä, eikä heitä ole nuorten mielestä välttämättä helppo lähestyä.
Työstä toivotaan enemmän palautetta
Yli puolet kaikenikäisistä työntekijöistä kokee työelämän innostavana. Sekä nuoret että keski-ikäiset työntekijät arvostavat vaihtelevia työtehtäviä.
Mieluisin palkitsemistapa hyvin tehdystä työstä on sekä nuorten että aikuisten työntekijöiden mielestä raha tai bonuspalkka.
Näitä asioita sekä nuoret että aikuiset muuttaisivat työelämässä:
- Toverillisemmat suhteet esimiehiin olisivat plussaa.
- Vaihtelevat työtehtävät ja mahdollisuus kokeilla uusi asioita ovat monien toiveissa. Virheitäkin pitäisi sallia.
- Palautetta työstä ei saa koskaan liikaaSekä nuoret että vanhemmat työntekijät haluavat saada työstään enemmän palautetta.
- Työntekijät toivovat enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omiin työaikoihinsa.
- Joka toinen vastaaja oli halukas tekemään lyhyempää, esimerkiksi kuusituntista työpäivää pienemmällä palkalla.
Tutkimuksen toteutti ValueScout – ForceForGrowth Oy helmi-maaliskuussa 2019. Ryhmäkeskustelujen lisäksi verkossa tehtyyn kyselytutkimukseen vastasi 500 henkilöä (16–25-vuotiaita ja 40–65-vuotiaita). Isa Merikallion johdolla toteutetussa tutkimuksessa tarkasteltiin, miten nuorten ja keski-ikäisten odotukset ja käsitykset työmoraalista, työmotivaatiosta ja työviihtyvyydestä eroavat ja mitä yhteistä ikäryhmillä on.
Minna Petäinen