Työmatkaedun verovapautta voidaan soveltaa vain työnantajan hankkimiin matkalippuihin. Jos työntekijä ostaa lipun itse ja työnantaja maksaa hänelle lipun hinnan tai osan siitä, työnantajan maksama osuus on kokonaan palkkaa ohjeistaa Verohallinto.
Työnantaja voi hankkia edun seuraavilla tavoilla:
1. Työnantaja antaa työntekijälle digitaalisen työmatkasetelin tai -kortin tai lataa työsuhdematkalipun käyttöoikeutta mobiilisovellukseen työntekijän käyttäjätilille. Työntekijä hankkii matkalipun itse. Etu katsotaan saaduksi, kun työntekijä ostaa matkalipun.
2. Työnantaja antaa työntekijälle työmatkasetelin tai -kortin, jolla työntekijä itse hankkii matkalipun. Etu katsotaan saaduksi, kun työnantaja antaa työntekijälle matkalipun ostoon oikeuttavan työmatkasetelin tai -kortin.
3. Työnantaja hankkii matkalipun itse tai sopii palveluntarjoajan kanssa lipun laskuttamisesta kokonaan tai osaksi työnantajalta. Etu katsotaan saaduksi, kun työntekijä saa matkalipun.
KANNATTAAKO TYÖMATKAETU?
Työntekijä hyötyy aina työsuhdematkalipusta, jos edulla on työntekijälle käyttöä.
Kun arvioit työmatkaedusta saatavaa veroetua, matkakuluvähennyksen vaikutus pitää muistaa ottaa huomioon. Työntekijä voi vähentää matkakuluja verotuksessa vain 900 euron omavastuun ylittävältä osalta. Tämä vaikuttaa työmatkaedun veroedun määrään.
Työntekijä saa vähentää itse maksamansa työmatkakulut omavastuun ylittävältä osalta.
ESIMERKKI: Työntekijä Liisan matkakulut ovat 2 000 euroa vuodessa. Hän saa työnantajalta työmatkaetua 500 euroa. Liisa voi vaatia verotuksessa vähennettäväksi 1 500 euroa kodin ja työpaikan välisinä matkoina. Tästä summasta vähennetään Liisan verotuksessa 900 euron omavastuu ja vähennykseksi jää 600 euroa, josta veroetu on esimerkiksi 40 prosentin marginaaliverolla 240 euroa.
NUMERO 3 400 euroa | Työsuhdematkalippu on verovapaa etu 3 400 euroon asti vuodessa. Jos matkalipun arvo menee tämän yli, ylittävä määrä on veronalaista tuloa. Yleensä edun arvo ei ylitä 3 400 euroa vuodessa.
Työsuhdematkaliput ovat yleistyneet vauhdilla. Millanen etu on kyseessä? Entä onko työnantajan piffaamille matkoille joitakin rajoituksia? Kirjaudu ja lue koko juttu Veronmaksajien verkkosivuilta.
Päivi Kaari
Kirjoittaja on johtava verojuristi Veronmaksajain Keskusliitossa