veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Voro tuli avaimilla varkaisiin – mikä neuvoksi, kun liiketilassa ei näy murtojälkiä?

Voro tuli avaimilla varkaisiin – mikä neuvoksi, kun liiketilassa ei näy murtojälkiä?
11.3.2024

Jos varas pääsee liiketilaan avaimilla, yrittäjän oikeusturva on heikko.

Eräänä talviaamuna helsinkiläinen pienyrittäjä yllättyi ikävästi saapuessaan työpaikalleen: yön aikana kassasta oli hävinnyt mojova summa. Murtojälkiä ei löytynyt ovesta eikä ikkunoista, sillä sisälle oli todennäköisesti tultu avaimella.

Yrittäjällä oli toki omaisuusvakuutus, mutta korvauksen saaminen edellyttää murtojälkiä. Eikä hänen vakuutuksensa olisi käteisen rahan anastamista korvannut muutenkaan. Oikeastaan rahaa ei olisi pitänyt lainkaan jättää kassaan.

Nyt huolestuttaa, tulisiko voro takaisin hakemaan myös muuta myytäväksi kelpaavaa, ennen kuin lukitukselle tehtäisiin jotakin. Mutta kuka on vastuussa siitä, että vuokratun yritystilan lukot toimivat eivätkä avaimet kulje väärillä teillä?

Näyttökysymykset hankalia

Liiketila sijaitsee usein taloyhtiössä kuten esimerkkimme pienyrittäjälläkin, ja taloyhtiöissä vastuut jakautuvat eri toimijoiden kesken. Rakennuksen ja huoneistojen ulko-ovet ovat normaalisti taloyhtiön vastuualuetta. 

”Jos avain katoaa tai lukko reistailee, osakkaan velvollisuus on ilmoittaa asiasta taloyhtiölle. Vuokralaisen puolestaan kuuluu ilmoittaa vuokranantajalle”, sanoo johtava lakimies Tuomas Siirala Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä.

Lain mukaan vuokranantaja vastaa vuokralaiselle siitä, että toimitila on asianmukaisessa kunnossa. Määritelmään sisältyy myös toimitilan turvallinen lukitus.

Mikäli vuokranantaja ei huolehdi esimerkiksi rikkinäisestä lukosta, vuokralaisella on oikeus korjauttaa se vuokranantajan kustannuksella.

Jos taloyhtiö on jättänyt lukot hoitamatta, vuokranantaja voi puolestaan periä kustannuksensa siltä. Vuokranantajan on myös tiedettävä, kenellä avaimia on.

Vaikka vuokranantaja olisikin vastuussa toimitilan lukituksen toimivuudesta, korvausten saaminen häneltä voi kaatua näytön puutteeseen: pystytäänkö osoittamaan, että sisään oli todella päästy avaimella?

”On vaikea näyttää toteen, että jossakin kuljeksii ylimääräinen avain. Ja kykeneekö vahingon kärsinyt osoittamaan, että ovi ei itsellä jäänyt auki”, Tuomas Siirala pohtii.

”Pitää myös kysyä, tiesikö vuokranantaja, että avaimia on väärissä taskuissa. Jos häntä ei ole informoitu, hän ei voi tietää.”

Aikaisemmista vuokralaisista joku on ehkä jättänyt ilmoittamatta avaimensa katoamisesta tai teettänyt siitä luvattoman kopion. Vaikka patentin suojaamasta avaimesta olisi alun perin valmistettu vain tarkka määrä numeroituja kopioita, patentin rauettua niitä on voitu tehdä vapaasti.

Ennakointi kannattaa

Kun vuokraa toimitilan, kukaan ei voi taata, että kaikki avaimet ovat tallessa. Huolellisuus on kuitenkin valttia.

”Vuokrasopimukseen kannattaa kirjata, montako avainta on. Lisäksi siinä voi vaatia vuokralaista ilmoittamaan, jos hän teettää lisää avaimia vaikka työntekijöilleen”, neuvoo juristi Saara Penttilä Suomen Vuokranantajista.

Teknisiä ratkaisuitakin on. Lukon voi vaihtaa tai sarjoittaa uudelleen, jos se sopii taloyhtiölle.

”Jos muu ei auta, vuokralaisen kannattaa ainakin kysyä, saisiko hän asennuttaa turvalukon vaikka omalla kustannuksellaan”, ehdottaa puolestaan Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Hanna Lehto-Isokoski

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti