Yhä useampi pitkälle koulutettu, yli 40-vuotias aloittaa opinnot ammatillisessa aikuiskoulutuksessa. Koulutus sopii sekä alanvaihtajalle että vanhan työuran tueksi.
Töissä tarvitaan lisää moniosaajia. Niin urakonkarit, työttömät kuin alanvaihtajatkin hakevat uudenlaista ammatillista osaamista. Ammatillinen aikuiskoulutus on vuoden 2018 alkuun kaavaillun lakimuutoksen myötä uudistumassa sujuvammaksi, selkeämmäksi ja joustavammaksi.
Viisi vinkkiä uuteen aikuiskoulutukseen
1. Voit aloittaa vuoden ympäri
Voit hakea ammatilliseen aikuiskoulutukseen läpi vuoden jatkuvassa haussa. Kun paikka vapautuu, seuraava opiskelija saa sen. Yhteishaku nuorille ja ilman tutkintoa oleville jatkuu valtakunnallisena yhteishakuna keväisin.
2. Opiskele juuri sitä mitä tarvitset
Sinulle tehdään oppilaitoksessa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma ohjaus- ja tukipalveluineen. Opiskelet vain asioita, joita et vielä osaa. Jos pohjalla on jo yksi tutkinto, voit suorittaa joko kokonaisia tutkintoja, tutkinnon osia tai pienempiä osaamiskokonaisuuksia.
3. Valitse sopivin oppimispaikka
Mahdollisuudet opiskella työn ohella kasvavat ja monipuolistuvat. Voit opiskella työpaikalla, oppilaitoksessa tai verkossa. Työpaikalla tapahtuva oppiminen tulee toteutumaan koulutussopimuksella. Oppisopimuskoulutus on jatkossakin työsopimukseen perustuva koulutus.
4. Valmistu omaan tahtiisi
Opiskelussa voi edetä omaan tahtiin. Tutkinto suoritetaan osoittamalla osaaminen näytössä käytännön työssä. Jos osaaminen on hallussa, näytön voi antaa osallistumatta opetukseen. Suoritusta arvioivat sekä opettaja että työelämän edustaja.
Eteneminen opinnoissa on silti merkityksellistä opintotuen kannalta.
5. Laaja-alainen tutkinto sopii moneen käyttöön
Tutkintojen sisällä oleva koulutustarjonta laajenee. Samalla tutkintojen kokonaismäärä tipahtaa puoleen (164 kappaleeseen). Tutkinnosta voi osaamisaloja valitsemalla suuntautua työelämän erilaisiin tehtäviin. Ammatti- ja erityisesti erikoisammattitutkinnot sisältävät myös työsuoritusten johtamisen taitoja.
Hyvin työllistävät koulutukset vetävät
Lähde: Vipunen.fi
Jos haluaa löytää hyviä työmahdollisuuksia, kannattaa kouluttautua perinteisesti vahvoihin ammatteihin tai uusille kasvualoille.
Perinteisiä vahvoja aloja ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveysala sekä tekniikka ja liikenne. Uutta kasvua taas odotetaan esimerkiksi teollisessa internetissä, bio- ja kiertotaloudessa, luovilla aloilla, ympäristöystävällisessä cleantechissä sekä hyvinvointipalveluissa, arvioi opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM).
Satu Alavalkama
Lue myös 16.8. ilmestyvästä Taloustaidosta (7/2017) juttu Uuteen ammattiin aikuisena (s 40-43). Saat neuvoja urasuunnitteluun ja näet, mitä tutkintoja monet yli 40-vuotiaat nyt valitsevat.