veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Mietitkö tulostimen hankintaa? Näin valitset sopivan laitteen

Mietitkö tulostimen hankintaa? Näin valitset sopivan laitteen
26.3.2020

Nykyaikainen monitoimilaite tulostaa, kopioi ja skannaa eli muuntaa bittimuotoon sekä arkistoi asiakirjat ja valokuvat. Viisaasti tarpeiden mukaan valittu monitoimitulostin säästää aikaa ja vaivaa ja tehostaa arkisia toimia.

Koti- ja pientoimiston tyypillinen monitoimitulostin maksaa 150–400 euroa. 

Eri laitteiden käyttökuluissa on isoja eroja. Käyttötapa ja tulosteiden laatu ja sisältö nekin vaikuttavat oleellisesti kuluihin. Tyypillisen mustavalkoisen toimistotulostesivun kulutusmateriaalit maksavat 4-8 senttiä ja monivärisen 10-25 senttiä. Värikylläinen A4-esitesivu ja laadukas valokuvasivu ovat kalliimpia.

Sopivimman laitteen löytämiseksi on tarpeen tuntea vähän tekniikkaa. 

LASERTULOSTIN

Lasertulostin on perinteinen isojen tulostusmäärien työjuhta.

  • Pienimmät mustavalkolaserit ovat kevyitä, värilaseriin perustuvat monitoimilaitteet melko kookkaita ja painavia.  Laitteen äänet ja käryt voivat häiritä herkkää vieressä työskentelijää.
  • Lasertulostimet ovat vaivattomia ja toimintavarmoja ja tyypillisesti nopeita etenkin mustavalkotulostuksessa. Teksti on erittäin terävää ja esitysgrafiikka laadukasta.
  • Valokuvatulosteet eivät pärjää laboratoriovalmisteille, mutta laatu kelpaa moniin arkisiin tarpeisiin.
  • Teksti, grafiikkaa ja kuvat tulostuvat suunnilleen yhtä vikkelästi.
  • Värit ovat riittoisia ja ne kestävät säilytystä eikä edes kuukausien tauko tulostuksessa haittaa.
  • Tulosteet ovat heti kuivia ja tasalaatuisia ja vahamainen pinta kestää kosteutta, hankausta ja arkistointia.

Lasersäde piirtää tulostettavan sivun valoherkkään pyörivään rumpuun, jonka oikeisiin kohtiin tarttunut värijauhe siirretään paperiin. Väri sulatetaan kuumentamalla lujasti kiinni paperin kuituihin.

Kulutustarvikkeita ovat värijauhe ja määrävälein vaihdettavat osat, kuten kuvarumpu, siirtoyksikkö ja hukkavärisäiliö. Mustavalkolaitteessa värikasetteja on yksi, värilaserissa neljä. Joidenkin laitteiden vaihtokasetit sisältävät värin ja oleellisimmat kulutusosat.

Led-tulostimen rummun valottaa laserin sijaan koko sivun levyinen patteristo led-valolähteitä. 

MUSTESUIHKUTULOSTIN

Mustesuihkutulostimia on hyvin monenlaisia – satunnaiseen kotitulostukseen tarkoitetuista pikkulaitteista järeisiin keskikokoisen toimiston työjuhtiin.Toimintaperiaate on sama: tulostuspää sumuttaa paperiin piskuisia mustepisaroita.

  • Mustesuihkutulostin on usein pienempi, kevyempi, hiljaisempi ja hankintahinnaltaan edullisempi kuin vastaava laserlaite.
  • Liikkuvaan tulostuspäähän perustuva laite tulostaa sitä vikkelämmin mitä krouvimpaan laatuun tyytyy. Parhaan laadun tulosteet ovat teräviä ja tarkkoja, mutta ne syntyvät hitaammin kuin laserlaitteella.
  • Teksti tulostuu vikkelämmin kuin grafiikka ja valokuvat.
  • Kalliimpi, kiinteään koko paperin levyiseen tulostuspäähän perustuva mustesuihkulaite on nopeudeltaan laserin veroinen.

Tulosteet saattavat nuhraantua, jos niitä hieroo hikisillä sormilla. Etenkin runsaasti kuvia ja grafiikkaa sisältävä toimistotuloste on usein tuoreeltaan kostea. Kuivatus hidastaa vaihtelevasti automaattista tulostusta paperin molemmille puolille.

Toimistotulosteisiin käy tavallinen kopiopaperi. Laboratoriolaatuisiin valokuviin kuluu erikoispaperia ja runsaasti mustetta.

Pigmenttivärit ovat toimistotulosteissa kestävämpiä kuin liukovärit. Joillekin pigmenttiväreille luvataan jopa 100 vuoden arkistointikestävyys. Joidenkin tulostimien erikoispaperille valmistamien valokuvien luvataan säilyvän albumissa jopa satoja vuosia. 

3 + 1 väriä

Toimistolaitteissa on yleensä neljää erilaista mustetta eli mustaa sekä kolmea pääväriä. Eri laitteiden musteiden riittoisuudessa ja sivukohtaisissa kustannuksissa on isoja eroja.

Laite huoltaa tulostuspäätä automaattisesti, ja tämä ”nenän niistäminen” kuluttaa mustetta. Pitkä tauko tulostuksessa lisää tarvetta niistämiseen eli mustetta menee hukkaan.

Monissa laitteissa kaikille värille on erikseen vaihdettavat mustepatruunat, suurille tulostusmäärille sopivissa jopa pulloista tankattavat säiliöt. Usean värin yhdistelmäpatruunan voi joutua vaihtamaan, vaikka kaikki värit eivät ole lopussa.

Tulosteiden laatu pysyy tasaisena vähäisemmällä huollolla, jos tulostuspää vaihtuu mustepatruunan mukana. Vain musteen sisältävä vaihtopatruuna on kuitenkin halvempi.  

5 vinkkiä: Valitse ja käytä fiksusti tulostinta

1.  Monipuolinen laite säästää vaivaa

Skannaat ja kopioit monisivuisen asiakirjan nappia painamalla tulostimella, jossa on kaksipuoleinen arkisyöttölaite. Paperin molemmille puolille automaattisesti tulostavaan laitteeseen tarvitsee lisätä paperia puolta harvemmin (duplekseri).

Paljon tulostava arvostaa nopeutta ja isoja paperin syöttötasoja.

Älä tingi helppoudesta. Nokkela laite skannaa monisivuisen asiakirjan, arkistoi sen bittimuodossa ja lähettää aineiston yrityssovellukseen – muutamalla selkeän ohjauspaneelin painalluksella. Oikein fiksu laite tottelee jopa älykännykkään puhuttuja komentoja.

2. Musteet voi saada vaivattomasti

Tuhdin lasertulostimen ja pulloista tankattavan mustesuihkulaitteen värit riittävät jopa tuhansiin asiakirjasivuihin. Älykäs Instant Ink -mustesuihkutulostin tilaa lisää värejä automaattisesti hyvissä ajoin ennen kuin ne loppuvat. Posti tuo patruunat toimistolle. Tämä joustava kuukausimaksullinen palvelu tulee kaiken kukkuraksi halvemmaksi kuin erikseen ostettavat patruunat.

3. Opettele tulostimesi

Lue käyttöohjeet ja hyödynnä tulostimen ominaisuudet saadaksesi kaikki tuottavuushyödyt. Käyttöönotto on joskus konstikas, vaikka oikein säädetyn laitteen käyttö olisi helppoa. Turvaudu tarvittaessa it-ammattilaisen apuun.

4. Säästä tulostuskuluissa

Noudata käyttöohjeita. Nyrkkisääntö: mitä halvempi laite sitä kalliimmat tulostesivun värit. Pulloista tankattava mustesuihkulaite on ostohinnaltaan 2–3 kertaa kalliimpi, mutta pitkällä aikavälillä edullinen. Suosi riittoisia patruunoita. Krouvimpi laatu kuluttaa vähemmän väriaineita.

Hyödynnä edulliset tarvikevalmistajan värit ja osat. Muista kuitenkin, että laitetakuu ei kata villin tarvikkeen aiheuttamaa vikaa.

5. Säästä ympäristöä

Noudata käyttöohjeita. Mieti, mitkä tulosteet ovat oikeasti tarpeellisia. Hyödynnä paperin molemmat puolet.

Palauta käytetyt patruunat ja kulutustarvikkeet valmistajan tai kauppiaan kierrätysohjelmaan. Kierrätä käytöstä poistettu laite asianmukaisesti.

Mustesuihkulaite kuluttaa sähköä ja uusiutumattomia resursseja vähemmän kuin laser.

Vesa Ylä-Jääski

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti