Oletko turvannut taloutesi sen varalta, että yritystoiminta loppuu? Yrittäjän ja hänen puolisonsa on syytä etsiä itselle sopiva työttömyyskassa tarkasti. Varo näitä virheitä, jotta et jää ilman ansiosidonnaista päivärahaasi.
Suhteellisen harva yrittäjä on vakuuttanut itsensä työttömyyden varalta.
”Suomessa elää sitkeä uskomus siitä, ettei ansioturva koskisi yrittäjiä”, sanoo Yrittäjäkassan johtaja Merja Jokinen.
Yrittäjäkassan jäseneksi voivat liittyä kaikki YEL- tai MYEL-vakuutusvelvolliset, paitsi apurahansaajat. Eläkevakuutuksen vuosityötulon pitää olla vähintään 14 803 euroa.
Yrittäjäkassan jäseneksi voi liittyä myös TyEL-vakuutettu yrityksen osaomistaja ja yrittäjän perheenjäsen, joka omistaa yksin vähintään 15 % tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa vähintään 30 % yhtiöstä, jossa itse työskentelee johtavassa asemassa. Johtavalla asemalla tarkoitetaan toimitusjohtajaa tai hallituksen jäsentä.
Kassan jäsenyys onnistuu myös ilman johtavaa asemaa, jos omistaa yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa vähintään 50 % yhtiöstä, jossa työskentelee.
Jäsenmaksu laski
Yrittäjäkassan jäsenmaksu on kalliimpi kuin palkansaajakassoissa, sillä koko ansio-osa päivärahoista rahoitetaan kassan jäsenmaksuilla. Palkansaajakassoissa päivärahan ansiosidonnainen osa rahoitetaan työnantajien työttömyysvakuutusmaksuilla sekä kassan jäsenten maksamilla työttömyysvakuutus- ja jäsenmaksuilla.
Yrittäjäkassan jäsenmaksu on alimmillaan 109,2 euroa vuodessa, jos työtulo on 14 803 euroa. Esimerkiksi 40 000 euron työtulolla jäsenmaksu on 638,4 euroa vuodessa eli 53,20 euroa kuukaudessa.
Yrittäjäkassan jäsenelle kertyy työssäoloehtoa niiltä kuukausilta, joina oma YEL- tai MYEL-vuosityötulo tai TyEL-vakuutuksen alainen palkka on vähintään laissa säädetyn alarajan suuruinen eli 14 803 euroa vuonna 2024.
Yrittäjällä on oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan, kun hän on toiminut yrittäjänä 15 kuukautta työttömyyttä välittömästi edeltäneiden neljän vuoden (48 kuukauden) tarkastelujakson aikana ja samanaikaisesti ollut vakuutettuna Yrittäjäkassassa.
Työssäoloehtoon luetaan kaikki vähintään neljä kuukautta kestäneet yrittäjyysjaksot. Myös eläkevakuutusten ja jäsenmaksujen tulee olla maksettu vakuutusajalta.
Varo näitä virheitä
Voit yrittäjänä jäädä ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jos
- Liityt palkansaajien kassaan, vaikka työttömyysturvassa sinut katsotaan yrittäjäksi.
- Unohdat ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä.
- Olet lopettanut osakeyhtiön, avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön tuotannollisen ja taloudellisen toiminnan, mutta sinulla on jäänyt Verohallinnon rekistereitä auki. Irtisano eläkevakuutuksesi ja poista yrityksesi Verohallinnon ennakonperintä-, työnantaja- ja alv-rekistereistä. Yrityksesi saa jäädä Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin. Jos olet yksityinen elinkeinoharjoittaja, voit jättää yrityksesi verottajan rekistereihin, mutta YEL-vakuutuksesi tulee olla päättynyt.
- Et ole kerryttänyt jäsenyysaikanasi riittävää työssäoloehtoa.
- Unohdat hakea päivärahaa kolmen kuukauden sisällä työttömäksi jäämisestä. Hae päivärahaa mieluiten neljän viikon kuluttua työttömyyden alkamisesta.
Jos yrittäjän puoliso on palkansaja, mikä on hänelle oikea työttömyyskassa? Lue juttu Taloustaito-lehdestä 8/2024. Tästä pääset näköislehtiarkistoon.
Satu Alavalkama