Pienyrittäjiä huolestuttaneisiin eläkemaksujen korotuksiin tuli helpotuksia eduskunnalta. Maksuille säädettiin myös kuuden vuoden siirtymäaika.
Eduskunta on hyväksynyt 2.12. yrittäjän eläkelain muutokset sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti. Valiokunnan mietintö sisältää muutoksia, jotka helpottavat lakiuudistuksesta huolissaan olleiden yrittäjien tilannetta. Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli mietintöään varten useita alan asiantuntijoita sekä pyysi lausuntoja yhdistyksiltä ja ammattijärjestöiltä. Lakiesityksen valmistelussa sosiaali- ja terveysministeriö pyysi lausunnon luonnosesityksestä vain yhdeltä toimijalta (Finanssivalvonta), eikä kuullut riittävästi kaikkia sidosryhmiä.
Työtuloon kokonaisarvio eikä mediaanipalkka
Laissa työtulon vahvistamista koskeva kohta muutetaan niin, että se ohjaa eläkelaitosta kokonaisarvion tekemiseen. Kokonaisarvion osana otetaan huomioon mediaanipalkka, mutta tasapuolisesti myös muut seikat, kuten yrittäjän työpanoksen määrä, yrittäjätoiminnan laajuus, yrittäjän ammattitaito ja yrittäjän työpanoksen arvoa kuvaavat tiedot. Näin YEL-työtulo voi asettua mediaanipalkkaa pienemmälle tai suuremmalle tasolle yrittäjätoiminnan laadun ja laajuuden mukaan.
Aloittavien yrittäjien työtulon arvioinnissa on erityisesti huomattava, että työpanoksen suuruudesta riippumatta yritystoiminnan alussa ei välttämättä synny taloudellista tulosta eikä siten maksukykyä, jolloin mediaanipalkan käyttäminen kaavamaisesti työtulon perusteena ei ole kohtuullista.
Enintään 4 000 euron korotus työtuloon
Yrittäjän työtulon tarkistamisesta seuraavia maksukorotuksia kohtuullistetaan ja jaksotetaan pidemmälle aikavälille.
Lakiehdotusta muutetaan niin, että tarkistamista rajoitetaan kahdessa (eikä vain yhdessä) lain voimaantulon jälkeen tehtävässä tarkistuksessa. Työtuloa saa korottaa enintään 4 000 euroa kerralla.
Esimerkki:
Yrittäjän työtulo on vuonna 2022 YELin alarajalla 8 262 euroa. Kun työtulo tarkistetaan, (max. +4 000 euroa) hänen vuosittainen vakuutusmaksunsa voi nousta 2 955 euroon, jolloin YEL-maksu kuukaudessa olisi 246,26 euroa (vuoden 2022 tasolla). Kuukausimaksu kasvaisi 80 euroa.
Yrittäjän työtuloa voidaan kahdella tarkistuskerralla tarkistaa yhteensä enintään 8 000 euroa ylöspäin.
Uudistuksen myötä eläkeyhtiöille tulee velvollisuus tarkistaa yrittäjälle vahvistettu työtulo kolmen vuoden välein.
Iso uudistus tarpeen
Lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa yrittäjien eläketurvaa ja tukea yrittäjän eläkelain toimeenpanoa, jotta yrittäjän työtulo vastaisi nykyistä paremmin yrittäjän työpanoksen arvoa koko yrittäjän työuran ajan. Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää tärkeänä, että myös yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvajärjestelmän laajemmat uudistamistarpeet selvitetään ja että järjestelmän kehittämistä jatketaan.
Miltä uudistus näyttää äskettäin perustetun Mikro- ja yksinyrittäjät ry:n jäsenten mielestä? Yhdistyksen puheenjohtaja Liisa Hanén vastaa Taloustaidolle.
”Eduskunnan päätös on otettu enimmäkseen positiivisesti vastaan. Maksujen korotuksiin tulleet lievennykset ja kuuden vuoden siirtymäaika ovat olleet tuhansille pienituloisille yrittäjille tärkeä helpotus. Osa – erityisesti sähkön hinnan kanssa taistelevat – kokee edelleen, että pienetkin korotukset ovat tässä taloustilanteessa liikaa.
Yrittäjien sosiaaliturva ei tällä uudistuksella parane. Olemme kuitenkin iloisia, että päättäjät ovat viimeinkin kuulleet myös pienimpiä yrittäjiä. Kuten hyväksytyssä loppulauselmassakin todetaan, koko järjestelmässä on parantamisen varaa.”
Satu Alavalkama