Nykytaidetta, vanhoja autoja, säihkyviä timantteja, kimaltavaa lasia, aateliston ja kauppiaiden asumuksia ja saamelaisten historiaa. Taloustaito tarjoaa 10 vinkkiä kesäretkelle museoon.
1. Suomen lasimuseo kiitää 100 lasissa
Oletko nähnyt sisällissodassa 1918 rikkoutunutta napapulloa, Hongellin hattuna 1941 tunnettua maljaa tai murskatuista samppanjapulloista 1987 valmistettuja Gorbatšov-lintuja? Tai bioaktiivisesta lasista – luun kasvua lääketieteellisesti vauhdittavasta materiaalista – 1995 tehtyä lasipalloa? Jos nämä ja vitriinissään oikean Ferrarin lailla kiitävä punainen Giancarlo vuodelta 2012 ovat näkemättä, lähde ihmeessä retkelle Suomen lasimuseoon.
Museon 100 lasissa, 100 tarinaa lasista -näyttely Riihimäellä kertoo Suomen historiasta sadan lasiesineen avulla. Esillä on yksi esine ja tarina vuosilta 1917-2017.
Mukana on sekä tunnettujen muotoilijoiden uniikkeja töitä että tarinaltaan kertojalle merkityksellisiä lasiesineitä, vaikkapa tavallisia juomalaseja. Näyttely on esillä 5.11. asti.
Lasiesineisiin liittyviä tarinoita kerätään edelleen, ja niitä julkaistaan Facebookissa 100 Lasissa tarinat -ryhmässä. Tarinan voi lähettää museolle myös sähköpostissa.
Museossa on nähtävillä lasin valmistukseen ja käyttöön liittyvää esineistöä ja vanhaa suomalaista lasia.
Erkki Vesanto – muotoilijan elämäntyö Iittalassa -näyttely on nähtävillä 11.9. asti. Muottiin puhallettuja sekä valulasisia teoksia on esillä Sauli Suomela – Drops of Color -näyttelyssä 2.7. asti.
- Suomen lasimuseo. Tehtaankatu 23, Riihimäki. Avoinna ti-su 10-18. Pääsymaksu 3-6 e. Museokortti.
2. Mekaaninen liike loihtii musiikkia Varkaudessa
Mekaanisen musiikin museossa näet orkestrionin, joka taikoo mahtavaa orkesterimusiikkia ilman isoa orkesteria, tai pianon ja haitarin, jotka soittavat ilman soittajaa. Veivattavat posetiivit lurittelevat iloisia sävelmiä.
Museossa on nähtävänä ja kuultavana koko mekaanisen musiikin historia vuodesta 1850 nykypäiviin saakka. Satavuotiaan Suomen kunniaksi näyttelyssä on esillä myös suomalaisia soittimia.
Mekaanisen musiikin saloihin tutustutaan opastetulla kierroksella. Viimeinen kierros alkaa tuntia ennen sulkemisaikaa.
- Mekaanisen musiikin museo. Pelimanninkatu 8, Varkaus. Avoinna heinäkuu ma-su 11-18. Pääsymaksu 8-16 e. Museokortti.
3. Augustin Ehrensvärd Suomenlinnassa
Ehrensvärd-museo Suomenlinnassa esittelee linnoituksen ruotsalaisen kauden historiaa. Talon ensimmäinen isäntä oli linnoituksen perustaja Augustin Ehrensvärd.
Museon kaunis rokokoointeriööri kertoo, miten aatelisto asui 1700-luvulla. Näytteillä on muotokuvia, tyylihuonekaluja ja laivojen pienoismalleja.
Museo sijaitsee linnoituksen alkuperäisellä keskusaukiolla Komendantintalossa.
Keskusaukion keskellä on Augustin Ehrensvärdin hauta, jonka näyttävän muistomerkin luonnosteli Ruotsin kuningas Kustaa III ja viimeisteli Ehrensvärdin poika Carl August yhdessä Johan Tobias Sergelin kanssa. Lopulliseen asuunsa hautamuistomerkki valmistui vasta hieman ennen Ruotsin vallan loppua 1800-luvun alussa.
- Ehrensvärd-museo. Suomenlinna, Linnapiha, Helsinki. Avoinna heinä-elokuussa ma-su 10-17. Pääsymaksu 2-5 e. Museokortti.
4. Vehoniemen automuseossa autot kertovat tarinoita
Vehoniemen automuseossa Kangasalla herkutellaan 20-luvun lusikkamunkkeja, kivutaan vuonna 1927 rakennettuun näkötorniin nauttimaan Roineelle avautuvista järvimaisemista ja tutustutaan autoihin, joilla on tarina.
Näytteillä on sekä kansainvälisiä autoharvinaisuuksia että eri vuosikymmenien käyttöautoja, jotka kertovat moottoriajoneuvojen historiasta. Esillä olevia autoja vaihdetaan usein, joten katseltavaa riittää useammallekin vierailulle. Tämän kesän erikoisuus ovat pienet kuorma-autot 1920-1930-luvuilta.
Vehoniemen automuseo ja näkötorni sijaitsevat Vehoniemenharjun laella. Harjun korkein kohta on 135 metriä merenpinnan yläpuolella.
- Vehoniemen automuseo. Vehoniemenharjuntie 92, Kangasala. Avoinna kesä-elokuussa ma-su 10-19, pe 10-23 (säävaraus). Automuseoon ja näkötorniin vapaa pääsy.
5. Huoletonta kesää ja raskaita rajoja Mäntässä
Serlachius-museo Göstan kesän 2017 päänäyttely Kesäpäiviä, Summer Days tuo Mänttään joukon eri sukupolvia edustavia pohjoismaisia taiteilijoita. Esittävien maalausten ja veistosten rinnalla nähdään monia muita materiaaleja, tilaan toteutettuja teoksia ja käsitteellisiä näkökulmia.
Näyttelyn taiteilijoita yhdistää värin ja valon ohella maisema, joko suoraan tai viitteellisesti esitettynä.
Esillä on myös Riiko Sakkisen näyttely Rajat kiinni, joka tutkii itseensä kääntyvää, linnoittautuvaa Eurooppaa. Sakkinen käsittelee töissään pakolaisten kohtaamia asioita ja kantaväestön asenteita Lähi-idästä ja Afrikasta tuleviin pakolaisiin ja siirtolaisiin.
- Serlachius-museo Gösta. Joenniementie 47, Mänttä. Avoinna ma-su 10-18. Pääsymaksu 10 e aikuiset, alle 18-vuotiaat maksutta. Museokortti.
6. Mutkasta löytyy Möhkön ruukki
Ilomantsin rautaisin kylä viettää Möhkön ruukkipäivää 9. heinäkuuta. Luvassa on mm. raudanvalmistusta harkkohytissä ja alueen sotahistorian esittelyä.
Möhkön ruukin kesän teemanäyttely Mikä Möhkö? kokoaa yhteen alueen historiaa ja selvittää kylän nimen taustoja. Esillä on kaikenlaista ”möhköä” alkaen Kawasaki Z 1300:sta Möhköfanttiin.
Möhkönvirta 2017 -nykytaidenäyttelyssä on mukana taiteilijoita Suomesta ja Venäjältä.
Ruukinpuisto on mukava retkikohde koko perheelle. Lemmenpolku vie kulkijan ihastelemaan Möhkönkosken kuohuja. Masuunien rauniot, vesiratas ja entisöidyt kanavat kertovat rautaruukin ajoista. Möhkön ruukilla jalostettiin järvimalmista takkirautaa vuosina 1849-1908.
- Möhkön ruukki. Möhköntie 209, Möhkö. Avoinna kesäkuu ma-su 11-17, heinäkuu ma-su 10-18. Pääsymaksu 6-8 e. Museokortti.
7. Lapset kurkistavat Kentanpäähän Siidassa
Inarilainen Siida avaa ikkunan saamelaiseen kulttuuriin ja sekä Pohjois-Lapin luontoon.
Tämän kesän uutuus on lapsille suunnattu Kentänpäässä – Gieddegeažis -näyttely.
Metsänreunassa eli kentänpäässä asuu Kentänpään eukko, joka johdattaa lapset tarinoiden maailmaan. Näyttely kurkistaa saamelaiseen elämänmenoon lapsen näkökulmasta.
Ateneumin taidemuseon rakastettu klassikko, Helene Schjerfbeckin Toipilas, vierailee Siidassa 25.7.-28.8.
- Saamelaismuseo Siida. Inarintie 46, Inari. Avoinna ma-su 9-19. Pääsymaksu 5-10 e. Museokortti.
8. Lähde lentoon Ilmailumuseossa
Suomen ilmailumuseon perusnäyttelyn kymmenien ilma-alusten ihastelun ohella museolla voi hypätä mm. lentosimulaattorin puikkoihin. Lapset viihtyvät kauniina kesäpäivinä ulkosalla Lasten maailmassa.
Kesäkuussa Suomen ilmailumuseolla avautuu myös ruotsalaisen puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saabin historiasta kertova näyttely.
Vuonna 1937 alkujaan lentokonetehtaana (Svenska Aeroplan AB) perustettu yhtiö täytti huhtikuussa 80 vuotta. Yhteistyössä Saab AB:n kanssa toteutettu näyttely on avoinna 21.6.-30.9.
- Suomen ilmailumuseo. Karhumäentie 12 (Tietotie 3), Vantaa. Avoinna ma-pe 10-20, la-su 10-17. Pääsymaksu 7-10 e. Museokortti.
9. Wolkoffin talo kertoo kodista
Wolkoffin talo Lappeenrannassa oli venäläisen Wolkoffin perheen koti vuosina 1872-1983. Entinen kauppaliike toimii nyt museopuotina.
Vuosikymmenien aikana kertynyt sisustus luo kotiin ainutkertaisen tunnelman. Monet esineet kertovat ortodoksisuvun keskeisestä asemasta Lappeenrannan linnoituksen alueella sijaitsevan Pokrovan ortodoksikirkon historiassa.
Wolkoffin talon koti-interiööriin tutustutaan opastetuilla kierroksilla.
- Wolkoffin talomuseo. Kauppakatu 26, Lappeenranta. Avoinna ma-pe 10-18, la-su 11-17. Pääsymaksu 7-8 e, alle 18-vuotiaat maksutta. Museokortti.
10. Suomen kuninkaan kruunu loistaa Kemissä
Kemin Jalokivigalleria esittelee ainutlaatuisen kokoelman raaka- ja korukiviä. Nähtävillä on yli 3 000 kiveä eri puolilta maailmaa. Kokoelman tähtinä loistavat maailman tunnetuimpien kruununjalokivien ja timanttien jäljennökset sekä Suomen kuninkaan kruunu.
Kun Suomi itsenäistyi, eduskunta päätti syksyllä 1918, että Suomesta tulee kuningaskunta. Kuninkaaksi kutsuttiin saksalainen Hessenin prinssi Friedrich Karl. Kuninkaan kruunun suunnitteli Akseli Gallen-Kallelan oppilas Eric O. Ehrström. Sen toteutti 70 vuotta myöhemmin alkuperäisten piirustusten mukaan kemiläinen kultaseppämestari Teuvo Ypyä. Kruunu on kullattua hopeaa, ja siinä on kuorikkohelmiä, jaloserpentiinihelmiä sekä emalia.
- Kemin Jalokivigalleria. Kauppakatu 29, Kemi. Avoinna ma-pe 10-16. Pääsymaksu 5-9 e.
Minna Petäinen