veronmaksajat.fi

VAPAALLA

10 vinkkiä onnistuneeseen taidekauppaan

2.6.2015

Taidekaupan perusasiat on hyvä palauttaa mieleen, ennen kuin ostaa tai myy taidetta. Kaupanteko pohjautuu usein ihastumisen tai rakastumisen tunteisiin, joita teos herättää. Silloin analyyttinen järki kaikkoaa taustalle. 

 

Hyvä taidesijoitus syntyy yleensä silloin, kun sijoittaja tuntee sijoituskohteet ja markkinat, jolla toimii. Myös asiakkaiden tarpeet tulee hallita: Mitä he haluavat ja tarvitsevat? Entä miten he käyttäytyvät?

1. Tee ensimmäiset hankinnat varovasti

Yleensä aloittava taidesijoittaja tekee eniten virheitä. Hän saattaa ostaa laatuunsa nähden liian kalliita taideteoksia ja ehkä myös väärennöksiä. Tässä vaiheessa pitäisi käyttää apuna ulkopuolista asiantuntijaa. Hankittavan teoksen myyjä ei ole suositeltava asiantuntija.

2. Osta kahdesta työstä kalliimpi

Ihmiset ostavat yleensä näyttelyssä kahdesta työstä sen edullisemman, vaikka taidehankinnoissa pitäisi olla juuri päinvastoin. Taideostoshetkellä ei kannata säästää. Taiteilija hinnoittelee korkeammalle sen työn, jossa hän on mielestään onnistunut ainutlaatuisemmin. Korkealaatuiset työt säilyttävät arvonsa paremmin. Muista myös, että taiteilijan aktiiviuran työt säilyttävät paremmin arvonsa kuin uran myöhäisvaiheen työt.

3. Toimi huutokaupassa itsenäisesti

Huutokaupassa laumahenki vaikuttaa kaikkiin paikalla olijoihin ja vaikeuttaa päätöksentekoa. Ihmiset yleensä huutavat samankaltaisista töistä edullisempaa. Siksi lähtöhinnaltaan kalliimpi työ saattaa jäädä myymättä tai tulla edullisemmaksi. Ihmiset myös yleensä siirtävät näyttelyn loppuun asti ostopäätöstään. Taiteen ammattiostajat sen sijaat kilpailevat, kuka ehtii varata ensin näyttelyn parhaan teoksen.

4. Hanki laatua

Taide on uniikkia ja siksi laadun merkitys on suuri. Teosten taso kuitenkin vaihtelee. Työn onnistuneisuuden pitää näkyä hinnassa. Rakastetuimpien ja suosituimpien klassikkotaiteilijoiden työt voivat taiteen jälkimarkkinoilla olla yli kymmenkertaisesti muita arvokkaampia.

5. Huomioi taloussuhdanteet

Kansantalouden laskusuhdanne tuntuu välittömästi taidemarkkinoilla. Noususuhdanne näkyy muutaman vuoden viiveellä. Menestyvät taidesijoittajat käyttävät talouden suhdanteita hyväksi. Laskusuhdanteessa ei saisi periaatteessa myydä mitään.

6. Taidemaku ja -muoti vaikuttavat kysyntään

Taidemaku ja -muoti nopeutuvat noususuhdanteessa ja hidastuvat laskusuhdanteessa. Työ pitäisi myydä silloin, kun itsekin sitä arvostaa. Silloin muutkin kiinnostuvat siitä ja hinta on sen mukainen. Jos olet kyllästynyt taideteokseesi, eivät todennäköisesti muutkaan halua sitä, ainakaan hyvään hintaan.

7. Parhaat teokset usein arvogallerioissa

Sijoitusmielessä turvallisimpia taiteen hankintapaikkoja ovat arvostetut galleriat, joissa suuret pääomat liikkuvat. Suuren yleisön suosioon päässeet taiteilijat hakeutuvat yleensä teoksineen näihin arvogallerioihin. Niissä hinnat ja taiteilijan maine kasvavat korkoa.

 8. Osta tunnetulta myyjältä

Osta taidetta vain ja ainoastaan pitkään alalla toimineelta ammattikauppiaalta. Näin vältetään taideväärennösten liikkuminen. Taidekauppa pohjautuu teoksen historiaan. Siksi aina on merkitystä sillä, kuka oli ostaja ja kuka myyjä – oli sitten kyse taiteilijasta, kauppiaasta tai keräilijästä.

9. Tarinat ovat tärkeitä

Taidemarkkinoilla tarinat kiinnostavat. Yleensä ostaja valitsee kahdesta yhtä kiinnostavasta työstä sen, jolla on kiehtova tarina. Hyvä myyjä kehittää draamalliset tarinat sekä teoksesta että taiteilijan elämästä.  Vaadi kuitenkin ostaessasi tarinalle vahvistus, tai sulje korvasi myyntipuheilta.

10. Näytteleminen lisää voittomahdollisuuksia

Päinvastoin kuin yleisesti ajatellaan, taidekaupassa kannattaa näytellä köyhää. Paksu lompakko ja uusi tulokas taidekaupoilla ovat huijareita houkuttava yhdistelmä. Esitä vähävaraista, mutta teokseen intohimoisesti rakastunutta taiteen tuntijaa ja suurkeräilijää. 

Pauliina Laitinen-Littorin

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti