Valokuvaaminen on tekniikan kehittymisen myötä jatkuvasti helpompaa. Kuvasipa sitten kännykällä tai järjestelmäkameralla, muutamia perusvinkkejä noudattamalla lopputulos on varmasti parempi.
1. Akut täyteen, kortit tyhjiksi
Kameralla ei oteta yhtäkään kuvaa tyhjällä akulla. Taitava matkustaja muistaa ladata akun täyteen ennen matkaa ja ottaa mukaan laturin ja vara-akun, joka on sekin mielellään täynnä.
Jos muistikortit ovat täynnä, eikä kuvia ole siirretty talteen, tuntuu pahalta poistaa arvokkaita muistoja ja tehdä tilaa. Muistikorttien olisi hyvä siis olla tyhjiä ennen matkaa.
2. Kalusto kuntoon
Jos kameran linssissä on säröjä, irtoroskia tai muuta sinne kuulumatonta sälää, ne näkyvät myös kuvissa. Linssi voi olla pölyinen, jolloin kuvasta tulee sumeampi. Järjestelmäkameran objektiiviin on hyvä ostaa esimerkiksi UV-suodin, joka suojaa myös itse linssiä kolhuilta.
Kameralaukussa kannattaa pitää pientä puhdistussettiä, jolla kaluston saa putsattua reissun päällä. Puhdistusnestespray, pieni puhallin ja puhdistusliina riittävät.
3. Kuvaa paljon
Samastakin tilanteesta kannattaa ottaa useampi otos. Ryhmäkuvissa on usein joku, jolla on hupsu ilme, silmät kiinni tai kuva on tärähtänyt. Jos näppäät useamman kuvan todennäköisyys sille, että yhdessä kaikki on kohdillaan, on paljon suurempi.
Kun kuvia ottaa useamman, digiaikana voi myös helposti vilkaista, miltä edellinen kuva näyttää. Samalla voi pohtia, voiko laatua jotenkin parantaa seuraavaa ruutua ottaessa.
4. Kokeile eri vinkkeliä
Kuvissa kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia etäisyyksiä, rajauksia ja kuvakulmia. Monet aloittelevat kuvaajat tyytyvät siihen, että nappaavat kuvan seisaaltaan siltä kohdalta, missä kameran sattuvat kaivamaan esiin.
Muutamallakin askeleella tai kyykistymisellä voi olla iso ero lopputuloksen kannalta. Usein myös mallia voi pyytää kohteliaasti siirtymään otollisempaan paikkaan tai asentoon.
5. Leiki asetuksilla
Uusien kameroiden automaattiasetuksilla pötkii pitkälle. Haastavammissa kuvausolosuhteissa ne eivät ole kuitenkaan välttämättä paras mahdollinen ratkaisu.
Esimerkiksi hämärässä voi saada paremman kuvan, jos säätää valotusaikaa pidemmäksi. Vastaavasti pitkä valotusaika voi aiheuttaa sen, että kuva tärähtää. Kokeilemalla oppii parhaiten.
6. Sommittele
Hyvässä kuvassa näkyy kaikki oleellinen. On hyvä pohtia hetki, mitä kuvalla haluaa kertoa ja mitä siinä pitäisi olla mukana.
Kannattaa miettiä myös rajausta, ettei kuva katkea esimerkiksi keskeltä ihmisen otsaa. Myöskään nilkoista poikki rajatut jalat eivät näytä hyvältä.
7. Hyödynnä oheistuotteita
Järjestelmäkameraan voi ostaa erilaisia suotimia, jotka sopivat tiettyihin olosuhteisiin. Esimerkiksi kovassa auringonvalossa polaroid-suodin voi parantaa sävyjä. Jalusta taas auttaa, jos kuvaa hämärässä. Jos kuvauksesta todella innostuu, voi myös ostaa erilaisia objektiiveja, kuten kalansilmän. Kalansilmä on voimakas laajakulmaobjektiivi.
Kännykkäkameroiden tunnetuin lisävaruste lienee selfiekeppi, mutta markkinoilta löytyy myös erilaisia linssejä kännykkäkameroihin.
8. Aika ratkaisee
Erinomainen kuva vaatii usein oikean hetken myös kellonajan kannalta. Usein luonnonvalo on paras vaihtoehto. Aurinko voi kuitenkin paistaa väärästä suunnasta kuvauskohdetta ajatellen. Esimerkiksi kovassa vastavalossa kohde saattaa jäädä tummaksi.
Auringonlaskut rannalla ovat lomakuvien klassikkoja, mutta jos aurinko laskeekin kuvan kannalta väärään ilmansuuntaan, kuva menee vähän pilalle. Voi siis pohtia etukäteen, mihin aikaan haluaa olla ottamassa kuvia missäkin paikassa.
9. Turvatallenna
Harmittaa vietävästi, jos kamera kähvelletään loman aikana tai laitteen onnistuu möhlimään esimerkiksi laivan kannelta merten syvyyksiin.
Jos mukana on kannettava tietokone, kuvat voi välillä tallentaa kovalevylle. Silloin ne ovat muistikortin lisäksi toisessakin paikassa. Kuvia voi ladata myös nettiin. Monien maiden nettikahvilat tarjoavat edullisesti kuvien tallennuspalveluita.
10. Viime silaus jälkikäsittelyllä
Kuvankäsittelyohjelmalla voi säätää kotona helposti esimerkiksi sävyjä, kirkkautta tai väritasapainoja. Kuvasta voi korjata roskia tai oikaista vinon horisontin. Monissa ohjelmissa on tarjolla helpot automaattiasetukset.
Jos kuvankäsittely ei kiinnosta tai sille ei ole aikaa, valokuvausliikkeissä voi teettää haluamastaan kuvasta vaikka taulun, jolloin jälkiprosessoinnin hoitavat ammattilaiset.
Antti Halonen