Lähes jokaisessa suomalaiskodissa on Arabian astioita ja useimmissa myös vanhaa Arabiaa. Harva heittää vanhoja, ehjiä astioita roskikseen ja hyvä niin: vaikka useimpien keräilyhinta on vain muutaman euron, halutuimmista voi saada satojakin euroja.
Käyttöastioiden hintataso on viime vuosina jopa laskenut.
Arabiankin kuuden ja kahdeksan hengen hienoja ruoka-astiastoja 1930-1950-luvuilta saattaa nykyisin saada huutokaupoista 100-200 eurolla, ja pieni lohkeama tai koristekuvion vaurio voi pudottaa astian hintaa kovastikin. Ihmisillä ei ole säilytystilaa monelle astiastolle. Koska vanhoja astioita ei voi pestä astianpesukoneessa, niiden käyttökin jää vähäiseksi. Koristetarkoituksiin taas riittää usein muutama kuppi tai kannu.
Lähes kaikille Arabian ehjille astioille löytyy kuitenkin ostaja, kun hinta on sopiva. Yksittäinen kahvikuppipari tai lautanen maksaa usein vain muutaman euron, mutta käyttöastioistakin löytyy varsinaisia keräilykohteita.
Papukaija on maitokannujen aatelia
Suomessa on paljon ihmisiä, jotka keräävät kotinsa koristeeksi esimerkiksi Arabian maitokannuja. Niitä on tehty niin paljon erilaisia, että niillä sisustaisi useampiakin keittiöitä lattiasta kattoon.
Keräilijöitä kuitenkin löytyy, ja joistakin kahvi- ja maitokannuista joutuu jo maksamaan jopa satoja euroja. Esimerkiksi täysin ehjä Fasaani-maitokannu maksaa alan liikkeessä helposti 150-250 euroa. Vielä enemmän joutuu maksamaan ns. Papukaija-kannusta, jonka kyljessä on siis papukaijan kuva.
Yleensä kannun arvoa nostaa tieto arvostetusta suunnittelijasta, mutta Papukaija-kannun koristeen suunnittelija on tuntematon. Näitä kannuja valmistettiin 1940-luvulla vain lyhyen aikaa, mutta aika usein niitä näkyy myytävän arvohuutokaupoissakin. Pienempi, yhden litran vetoinen, maksaa 300-500 euroa ja kaksilitrainen 500-900 euroa. Esimerkiksi tamperelaisessa Annmari’sin huutokaupassa myytiin keväällä 19,5 cm korkea kannu huutomaksuineen noin 360 eurolla.
Astiastoista haluttuja ovat esimerkiksi hyvin yleinen Fasaani, japanilaisvaikutteinen Koivunurpu, Ulla Procopén suunnittelema Valencia, Disney-aiheiset lastenastiat, Lotta Svärd -astiastot ja yhäkin tuotannossa oleva Birger Kaipiaisen Paratiisi.
Fasaani on Arabian pitkäikäisin koriste. Sillä pyrittiin jäljittelemään Kaukoidästä tuotua, käsin maalattua sinivalkoista posliinia. Vanha (1920-1930-luvulta), sininen Fasaani-lautanen maksaa yleensä 10-30 euroa ja liemikulho jopa 70-100 euroa.
Keräilysarjoissa laaja kirjo
Arabialla - kuten lähes kaikilla muillakin posliinitehtailla – on ollut tuotannossaan lukuisia keräilysarjoja, joita on ollut helppo antaa vaikkapa joulu- tai syntymäpäivälahjaksi. On tehty Kalevala-, joulu-, Alariesto-, presidentti-, Ahvenanmaan taide- yms. vuosilautasia, mutta oikeastaan vain Muumi-sarjojen tuotteista harvinaisimmat ovat keräilijöiden himoitsemia ulkomaita myöten.
Toki muitakin kerätään, mutta tarjonta on aika runsasta ja hinnat sen mukaisia.
Hinnat voivat vaihdella melkoisestikin. Esimerkiksi Muumi-joulumukia 2004-2005 kaupataan nettisivustoilla 100-250 eurolla – ilman tarraa olevat ovat hinta-asteikon halvemmassa päässä. Harvinaisin Muumi-tuote on Fazerin joululahjamuki vuodelta 2004. Sitä tehtiin vain 400 kpl, ja siitä on pyydetty jopa 3 800 euroa.
Keräilijöitä ja sisustajia kiinnostavat myös mm. Arabian vanhat mauste- ja jauhopurkit. Iloisen väriset ja klassisen tyylikkäät Pomona-hillopurkit ovat suosiossa käyttöesineinäkin, ja sarjaan kuuluvasta hunajapurkista joutuu maksamaan yleensä jo 70-90 euroa.
Pelkkä Pomona-purkin kansikin on kysyttyä tavaraa, eikä sitä yleensä alle kymmenellä eurolla löydä myynnistä.
Arabian astiat ovat olleet suosittuja myös Ruotsissa. Niitä on koko ajan tarjolla sikäläisissä huutokaupoissa. Esimerkiksi nettihuutokauppa Traderassa niitä on myynnissä jatkuvasti yli tuhat.
Joihinkin sarjoihin sieltä löytää täydennyksiä jopa huomattavasti edullisemmin kuin Suomesta, mutta lähetyskustannukset tasaavat hintoja ikävän paljon. Mitä halvempi ostos, sitä suuremmaksi lähetyskulujen osuus kokonaiskustannuksista muodostuu.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.