Joulukuun arvohuutokaupoissa oli yllättäen tarjolla antiikin ja taiteen ohella myös hirsinen paritalo ja arvoauto. Huutokaupoista voi nyt löytää lähes mitä tahansa.
Ostajan valinnanvara kasvaa entisestään, kun muutamat ruotsalaishuutokaupat ovat päättäneet alentaa roimasti tavaroiden kuljetusmaksuja Suomeen. Kilpailu asiakkaista siis kiristyy.
Maailmalla arvohuutokauppayhtiöillä on arvotaulujen ja muiden arvoesineiden ohella tarjolla myös kiinteistönvälitystä. Huippukiinteistöihin erikostuneet asiantuntijat välittävät linnoja, kartanoita yms. rahakkaille asiakkailleen. Myös Bukowskisilla on Tukholmassa erityinen kiinteistöosasto, joka myy jatkuvasti niin upeita rantakiinteistöjä kuin mahtavia keskustahuoneistoja.
Suomessakin kiinteistöjä myydään mm. pakkohuutokaupoissa, mutta arvohuutokaupoissa sellaisia on tarjolla vain sattumoisin ja enimmäkseen kai koemielessä ainakin toistaiseksi. Siihen laajentaminen vaatisi toisenlaista osaamista kuin mitä arvohuutokaupoissa nyt on.
Helanderin joulukuun huutokaupassa oli poikkeuksellisesti tarjolla hirsinen paritalon puolikas Pyhätunturilta. Arviohinta oli runsaat 70 000 euroa, mutta kauppoja ei syntynyt. Kauppoja ei syntynyt myöskään yhdeksän vuotta vanhasta Honda NSX:stä, jonta hinta-arvio oli runsaat 40 000 euroa.
Keräilyesineet menivät kuitenkin hyvin kaupaksi joulukuun huutokaupoissa, joskin hintataso ei yleisesti ottaen ole aiempien vuosien tasolla.
Fabergétä tarjolla
Venäläisen taiteen ja antiikin hintakehitystä ruplan arvon romahtamisen seurauksena on arvuuteltu, mutta selkeää kehityssuuntaa ei ole ollut näkyvissä. Ainakin huippukohteille on löytynyt yhä ostajia.
Esimerkiksi Hagelstamin joulukuun huutokaupassa myytiin lähes kaikki tarjolla olleet venäläiset hopeaesineet ja vieläpä reilusti yli lähtöhintojen. Suunnilleen samanlainen tulos oli myös Bukowskisin Helsingin huutokaupassa, vaikkakin tarjolla olleista yhdeksästä ikonista suunnilleen puolet jäi myymättä.
Fabergén esineitäkin oli tarjolla näissä huutokaupoissa yllättävän monta, ja ainakin yksi – isokokoinen kousa - jopa varta vasten tänne huutokaupattavaksi tuotuna EU:n ulkopuolelta. Se myytiin Hagelstamilla huutomaksuineen hieman 15 000 euron lähtöhintaa halvemmalla.
Bukowskisilla Helsingissä myytiin puolestaan 19 000 eurolla suomalaismestarin Henrik Wigströmin johdolla Fabergélle tehty hieno emalinen ja hopeinen savukerasia. Wigströmin työt ovat erittäin arvostettuja, mutta hän itse joutui muuttamaan Pietarista aikoinaan vallankumouksen pyörteissä takaisin Suomeen kesäasuntoonsa, jossa hän kuoli muutaman vuoden päästä lähes vararikkoon joutuneena.
Kansainvälisyys etenee
Kuten näillä sivuilla joulun alla kirjoitin, huutokauppayhtiöiden ja huutokauppojen kansainvälistyminen jatkuu, ja sillä on vääjäämättä vaikutuksensa myös Suomen taide- ja antiikkimarkkinoihin.
Tämä näkemys on saanut jälleen lisävahvistusta, sillä muutama vuosi sitten Ruotsissa perustettu nettihuutokauppayhtiö Auctionet.com on kertonut halventavansa huomattavasti tavaroiden kuljetusmaksuja Suomeen. Aiemmin suomalaisostaja on maksanut kuljetuksista tuplasti enemmän kuin ruotsalaisostaja. Nyt kuljetushinnat Suomeen on pudotettu samalle tasolle.
Isokokoisia ja hinnaltaan edullisia esineitä ei edelleenkään kannata Suomeen huutaa, koska kuljetuskustannukset todennäköisesti tekevät kokonaishinnan kilpailukyvyttömäksi, mutta arvokkaampien kohteiden osto Ruotsista saattaa jo kannattaakin. Huutokauppayhtiöstä riippuen pienen esineen kuljetuskustannukset Suomen saattavat olla enää vain 10-20 euroa ja vaikkapa pienehkön huonekalun kuljetus 60-100 euroa.
Auctionet on Bukowskis Marketin perustamiseen ja pyörittämiseen osallistuneen parivaljakon ideoima luomus – eräänlainen sateenvarjo – jonka välityksellä pääsee osallistumaan noin 20 nettihuutokauppayhtiön huutokauppoihin. Näistä huutokauppayhtiöistä valtaosa toimii eri puolilla Ruotsia, mutta mukana on saksalaisia huutokauppataloja ja uusimpana myös suomalainen, lähinnä koruihin erikoistunut Old Eminence.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.