Suomen valtio on jo vuosikymmenet verottanut autoilua lievästi sanottuna luovasti. Onhan autoilusta ja liikenteestä saatavilla moninaisilla verotuloilla valtiolle luonnollisesti suuri merkitys.
Suomi on jo pitkään vaalinut kuvaa itsestään jonkinlaisena mallimaana, joka noudattaa pilkuntarkasti pienimpiäkin EU-säännöksiä. Käytännössä asianlaita on toisin – nimenomaan auton ja autoilun verotuksessa.
Esimerkkinä suomalaisverottajan omintakeisista tulkinnoista olkoon vaikkapa käytettyinä maahantuotujen autojen verotus kaikkine erikoisuuksineen. Omintakeiset suomalaisnäkemykset autoiluun liittyvästä verotuksesta venyttävät tuon tuosta EU:n säännösten ja määräysten rajoja. Se vaikuttaa olevan suorastaan maan tapa.
Vaikka uudella hallituksella on taatusti suut silmät täynnä tekemistä, se ei saa ohittaa autoiluun ja liikenteeseen liittyviä ongelmia. Niinpä itse auton verotus on alkavalla nelivuotiskaudella hoidettava järkevälle tolalle. Samaa voi syystä sanoa nopeasti rapautuvasta tieverkostostamme. Muun muassa elpyvä metsäteollisuutemme tarvitsee laadukkaat väylät puun häiriöttömiin kuljetuksiin. Esimerkiksi Äänekoskelle valmistuva Metsä Groupin jättimäinen sellutehdas vaatii toimiakseen korkeatasoisen tieverkoston metsästä tehtaalle saakka. On lisäksi syytä muistaa, että mitä moninaisimpien kuljetusten myötä arjen sujuminen on ennen muuta kumipyörien varassa.
Sain hiljakkoin käsiini älykkään liikenteen kehittämisfoorumina esiintyvän ITS Finlandin tiedotteen. Siinä korostetaan mahdollisuutta ”rakentaa digitaalisen liikenteen palveluista Suomeen uusi menestystarina”. Tiedotteessa korostetaan myös digitalisaation vähentävän merkittävästi liikenneonnettomuuksia maassamme; sinänsä hyviä ajatuksia.
Mutta, mutta.. ITS Finlandin linjauksen mukaan ”liikennepolitiikassa tulisi siirtää huomio liikenneverkkojen rakentamisesta ja ylläpidosta matkojen ja kuljetusten tehokkuuteen”. Mistä rakentamisesta?! Mistä ylläpidosta?!
Olemme ajautuneet tilanteeseen, josta ei selvitä pelkän digitalisaation avulla. Huolimatta niukkuuden ajoista tieverkostomme suorastaan huutaa pikaista kunnostusta ja ajanmukaistamista. Vain konkreettisiin toimiin ryhtymällä voimme taata taloutemme toiminnalle välttämättömien kuljetusten toimivuuden. Jostain syystä monen näyttää olevan sitä liki mahdoton ymmärtää.
Nykyaikainen älyliikenne luo toki mahdollisuuden täysin uudenlaisten sujuvuutta ja turvallisuutta lisäävien ratkaisujen toteuttamiseen. Kuitenkin ennen muuta on tärkeää nostaa Suomen tiestö alennustilastaan.
Meillä veronmaksajilla on oikeus odottaa – myös näinä epävarmoina aikoina – uudelta hallitukselta suoraselkäisiä ratkaisuja kansakuntamme parhaaksi. On lopultakin aika korjata tieliikenteen eri osa-alueet kansainväliselle tasolle.