Tiesitkö, että autosi on paljon muutakin kuin kulkuväline. Oikeastaan se on melkoinen juoruilija, joka voi välittää yksityisinä pitämiäsi tietoja ulkopuolisille. Oletko tullut ajatelleeksi, että autosi on oikeastaan kumipyörillä liikkuva, loputtoman utelias tietokone, joka palvelee kahta herraa.
Nykyautojen järjestelmät toki helpottavat ajoasi ja lisäävät merkittävästi turvallisuutta ja matkamukavuutta. Samalla ne kuitenkin keräävät väsymättä sinua koskevaa tietoa muiden hyödynnettäväksi, ilman lupaasi.
Autojen tietojärjestelmät mahdollistavat lähitulevaisuudessa mm. eCall-hätäpuhelutoiminnon, joka pystyy soittamaan hätäkeskukseen automaattisesti ja kertomaan onnettomuudestasi sekä ilmoittamaan autosi tarkan sijainnin. Samalla autossa olevien henkilöiden ja hätäkeskuksen välille avautuu puheyhteys – mainio järjestelmä.
Toinen kelpo esimerkki on autoilijan arkea helpottava reaaliaikaisen liikennetiedon välittäminen, mikä takaa joustavan, ruuhkattoman reitinvalinnan.
Nykyjärjestelmien ominaisuuksista poimittakoon tähän vielä taloudelliseen ajotapaan opastaminen, joka kuuluu jo monen automallin varusteisiin. Em. esimerkit ovat vain pikku kurkistuksia nykyaikaisten autojen hyötyjärjestelmiin. Kuljettajan toimia helpottavia uusia sovelluksia ilmestyy tiuhaan tahtiin.
Mutta entä kolikon toinen puoli? Tuskin on sattuma, että autoilija ei tiedä autonsa tiedonkeruusta tuon taivaallista – ei ainakaan tiedosta sen laajuutta. Auton käytöstä koottua tietoa on näet mahdollista hyödyntää mitä erilaisimpiin tarkoituksiin.
Oletko esimerkiksi ajatellut, että autollesi ei ole konsti eikä mikään välittää autonvalmistajalle ajomatkojesi pituuksia, paikkatietoja tai vaikkapa matkapuhelimesi yhteystietoja. Myös navigaattorien tallentamat määränpäätiedot ovat välitettävissä ulkopuolisille. Samoin kuljettajan ajokäytös ja -tottumukset ovat ”vapaata riistaa” kuten myös mittarilukemat ja pysäköintitiedot. Valmistajia kiinnostavat häiriö- ja vikatiedotkin ovat datasta poimittavissa jne. jne.
Tämän päivän autonostaja ei osaa ajatella, millaisia tietoja hänen ajokkinsa järjestelmät pystyvät keräämään ja miten ulkopuoliset voivat hyödyntää niitä. Autonostajien tietämyksen lisäämiseksi Autoliitto sisarjärjestöineen yhdessä kansainvälisen autoliiton (FIA) kanssa selvitti, mistä oikein on kyse. Suomessakin käynnistetyn kansainvälisen My Car My Data -kampanjan tavoite on vahvistaa kuluttajien asemaa verkottuneiden, ns. connected car -ajoneuvojen yleistyessä huimaa vauhtia. Kampanjassa korostetaan kuluttajien tietosuojan, valinnanvapauden ja vapaan kilpailun varmistamisen merkitystä eri palveluntarjoajien välillä.
FIA:n selvitys osoittaa, että 90 prosenttia autoilijoista haluaa auton omistajan tai kuljettajan omistavan heitä koskevan datan. Autoilijat pitävät huolestuttavana yksityistietojen paljastamista ja kaupallista käyttöä ilman heidän lupaansa. Myös autojen seuranta ja hakkerointi arveluttavat autokansaa. Tutkimukseen osallistui 12 000 vastaajaa 12 Euroopan maassa.
My Car My Data -kampanjassa korostetaan auton omistajan – ei siis esimerkiksi valmistajan – oikeutta auton keräämään dataan. Autonvalmistajia patistetaankin julkaisemaan lista eri mallien tallentamista ja välittämistä tiedoista.
Nyt käynnistetyn kampanjan tarkoitus on saada autoilijat oivaltamaan, että nimenomaan heillä tulee olla oikeus ajoneuvotietojen hallintaan. Auton omistajalla ja käyttäjällä pitää siis olla mahdollisuus tietää, miten ajoneuvon järjestelmien välittämiä tietoja käytetään. Merkittävimpiä vaatimuksia on kuluttajien suostumuksen edellyttäminen ennen hankittujen tietojen hyödyntämistä.
Nykyautoissa käytetyt, autoilun laatua parantavat sovellukset on kuluttajien keskuudessa otettu vastaan innostuneesti. Autonvalmistajille ohjautuvasta datasta taas on vaiettu visusti. Autoilijoilla pitää olla oikeus tietää yksityisten tietojensa keräämisestä ja päättää niiden käytöstä. My Car My Data -kampanja on oikealla asialla.
Katso Autoliiton animaatio: Pääsy autosi tietoihin (You Tube)