Nykyautot ovat tulvillaan järjestelmiä, jotka auttavat kuljettajaa erilaisissa ajotilanteissa. Taajamissa autoilevat ovat ottaneet innokkaasti vastaan esimerkiksi pysäköintiavustimen. Maantiellä apuaan tarjoavat mm. kaista-avustin ja turvavälin edellä kulkevaan ajokkiin säilyttävä, mukautuva vakionopeussäädin. Hyödyllinen on myös ”kuolleen kulman valvontajärjestelmä”, joka varoittaa kuljettajaa takavasemmalta lähestyvistä ajoneuvoista. Myös mäkilähtöapu ja hätäjarrutusjärjestelmät helpottavat kuljettajan toimia jne. jne.
Tämän päivän autoilu eroaa takavuosien sompailusta kuin yö päivästä. Vanhoista ajoista muistuttavat enää auton neljä pyörää ja ratti. Käytännössä kaikki on uutta, ihmeellistäkin. Uusien ratkaisujen vyöry vain kiihtyy vuosi vuodelta. Autoilijat ovat huomaamattaan siirtyneet kännyköiden ja tablettien digimaailmaan.
Nykyaikaiset järjestelmät ovat toki tervetulleita autoiluun. Niistä on suurta hyötyä jokapäiväisessä ajossa sekä liikenteen vaaratilanteiden ennakoinnissa ja jopa onnettomuuksien välttämisessä. Tosin Suomessa talvi rajoittaa sokeaa uskoa ratkaisuihin. Vaikkapa lumiolosuhteet ovat kova pala nykyaikaisimmillekin avustimille.
Kehityksestä huolimatta turvallisen ajamisen peruslähtökohtia ei saa unohtaa. Toinen toistaan monipuolisemmista autoilua helpottavista järjestelmistä tärkein on edelleen auton kuljettaja. Juuri hän tekee päätökset – oikeat tai väärät. Ajajan toiminta ohjauspyörän takana ratkaisee monien liikenteessä olevien ihmisten turvallisuuden. Ei siis mikään pikkujuttu.
Autojen kehittymisestä huolimatta ne tunnetut fysiikan lait ovat edelleen voimassa. Väärin ”käsketty” auto saattaa yllättäen ottaa käskijän paikan tuhoisin seurauksin.
Uskallan väittää, että liikenteessä on runsaasti kuljettajia, jotka saavat kyllä auton liikkeelle ja tarvittaessa pysähtymäänkin, mutta jotka eivät tiedä, miten yllättävissä tilanteissa ja vaativissa keliolosuhteissa tulee toimia.
Esimerkkinä olkoon perheautoilija, joka kertoi minulle joutumisestaan onnettomuuteen loskaisella maantiellä. Säikähdettyään lokasuojiin sinkoavan loskan ääntä hän sulki silmänsä, jolloin auto syöksyi tien pengertä pitkin katolleen ojan pohjalle. Kuljettaja lapsineen säilyi kuin ihmeen kaupalla pikku mustelmilla. Muutaman sekunnin kuluttua paikalle saapui vastakkaisesta suunnasta raskas ajoneuvo. Katastrofin ainekset leijuivat ilmassa.
Talvi on erinomaista aikaa kohentaa ajovalmiuksia. Pelkkä teorian opiskelu ei anna todellista tuntumaa auton käsittelyyn. Vasta ammattitaitoinen opastus ja käytännön harjoittelu auttavat hahmottamaan auton käsittelyn niksit. Ajokursseja kannattaa kysyä mm. Autoliitosta ja autokouluista. Myös netistä klikkailemalla löytyy jokaiselle sopivia ajokursseja.
Sinun, siis juuri sinun, kannattaa hakeutua talviajokurssille heti. Koulutus tarjoaa lähtemättömän elämyksen. On ainutlaatuinen tunne, kun ajamisen kanssa tuskaillut saa autonsa mukautumaan tahtoonsa myös talviolosuhteissa.
Ajokurssi on riemastuttava kokemus, joka on tarkoitettu jokaiselle autolla liikkuvalle. Mitään erityisvaatimuksia ei vaadita. Osallistu. Takaan, että yllätyt iloisesti.