Takavetoisuus on kuulunut niin olennaisesti BMW:n paljon mainostamaan ajamisen iloon, että ei uskoisi etuvetoisen BMW:n olevan takavetoista edeltäjäänsä parempi ajaa, mutta uuden X1:n kohdalla tämä on totta.
Kun aiempi BMW X1 tehtiin takavetoisen 3-sarjan pohjalevylle, uuden X1:n lähtökohtana on vuosi sitten myyntiin tulleen 2-sarjan tila-auton Active Tourerin perusratkaisu.
Kuten kolme vuotta sitten kirjoitin, edellinen X1 oli Saksassa sikäläisen AutoZeitungin luonnehdinnan mukaan ”Kundenliebling”, joka kävi hyvin kaupaksi: valmistajan mukaan sitä on myyty kuuden vuoden elinkaaren aikana 730 000 kappaletta. Ensimmäisen sukupolven X1-katumaasturi ei kuitenkaan ollut ajettavuudeltaan samaa luokkaa BMW:n sedaneiden kanssa.
Merkin ensimmäinen etuvetoinen malli, 2-sarjan Active Tourer puolestaan oli yllättävän BMW-mäinen ajaa kevyt bensiinimoottori keulalla, etuvetoinen luonne tuli esiin vasta kun raskaampi dieselkone muutti painojakaumaa etuakselipainotteisemmaksi.
Nyt uusi X1 tuntuu dieselmoottorillakin BMW:ltä. Etuvetoinen rakenne on tehty niin tasapainoiseksi, että edeltävää mallia ei jää kaipaamaan.
Niin onnistunut kuin X1:n etuvetoinen ratkaisu onkin, BMW kuitenkin peittelee mallin vetotapaa. BMW:n suomalaisessa tiedotteessa ei edes mainita asiaa, vaikka se on uuden mallin merkittävin uudistus. Sama linja BMW:llä oli englanninkielisessä tiedotteessa, muun muassa The Globe and Mail -lehden autotoimittaja kiinnitti asiaan huomiota. Valmistaja haluaa selvästi suunnata huomion nelivetoisiin malleihin, vaikka niidenkin pohjana on etuvetoinen pohjaratkaisu. Monien eri maiden autotoimittajat ovatkin koeajaneet uuden X1:n nelivetoisena eikä etuvedosta paljoa puhuta. USA:n markkinoille etuvetoista versiota ei edes viedä.
Lyhyempi ja korkeampi
Ulkonaisesti BMW X1:n uusi malli ei näytä kovinkaan erilaiselta edeltäjäänsä verrattuna, pikemminkin uutta asua voisi pitää konservatiivisena. Siinä, missä varsinkin henkilöautojen mutta nyttemmin jopa katumaastureiden uudet mallit ovat yleensä edeltäjiään matalampia, BMW kulkee pienimmän maasturinsa X1:n kanssa vastavirtaan. Uusi X1 on 5,3 senttiä edellisen sukupolven mallia korkeampi ja sen ohjaamo onkin ilahduttavan avaran tuntuinen. Leveyttäkin on tullut reilut pari senttiä lisää, mutta pituussuunnassa X1 on lyhentynyt puolitoista senttiä. Nykymuodin mukaisesti X1:n paino on pudonnut mallimuutoksen myötä.
X1:ssä on auton luonteeseen sopiva maavara, 18,3 senttiä, joten etuvetoisellakin BMW:n katumaasturilla selviää hankalissa paikoissa tavallista henkilöautoa paremmin.
Selkeän muotoilun ansiosta X1:stä näkee hyvin ulos – myös takapenkiltä, mikä varmasti lisää lasten viihtyvyyttä BMW:n kyydissä. Monia ajajia ilahduttanee se, että istuinkorkeutta on edessä nostettu 3,6 sentillä ja X1:ssä istuu nyt luontevasti ryhdikkäässä ajoasennossa riittävän korkealla.
Konservatiivinen sisäilme
Jos X1:n ulkonaisesti valittu linja vaikuttaa onnistuneelta, niin sinänsä laadukkaan tuntuisten sisätilojen ilme tuottaa helposti pettymyksen: ohjaamo näyttää liiankin tutulta. On yllättävää, että BMW:llä ei ole haluttu modernisoida kojelaudan ilmettä – etenkin nuoret koeajajat odottivat jotain uutta.
Toisaalta konservatiivisuudessa on etunsa: heti aluksi oli ilo löytää kojelaudasta perinteinen osamatkamittarin nollauspainike, joka sijaitsee BMW:ssä edelleen mittariston alakulmassa kaikenmaailman valikoiden sijaan. Monitoiminäyttökin toimii totuttuun BMW:n tapaan keskikonsolissa olevalla säätöpyörällä. Hauskana yksityiskohtana sillä saa myös teho- ja vääntökäyrät ruutuun.
Varsinkin matalalla ajavia kuljettajia – tai niitä, jotka säätävät ratin ylimpään asentoon – ajatellen X1:n ratti saisi olla pystymmässä asennossa – nyt se on pakettiautomaisesti eteenpäin kallellaan säädöistä riippumatta.
Koeajoauto oli varustettu urheiluistuimilla, jotka ovat kovan tuntuiset. Erikoinen yksityiskohta ovat istuinten alla sijaitsevat säätökahvat, jotka työntyvät poikkeuksellisen paljon esiin: naiskuljettajat ja –matkustajat valittivat niiden painavan pohkeita. Ergonomiaa heikentävät myös portaittain säätyvät selkänojat.
X1:n kokonaispituuden ja etenkin akselivälin yhdeksän sentin lyhentymisestä huolimatta BMW:n takapenkillä on varsin hyvin jalkatilaa ja kun istumakorkeus on nyt korotettu kohtuulliseksi, takana voi istua keskimittainen mieshenkilökin. Takaistuinten selkänojaa saa säädettyä, mutta itse selkänojat ovat takana liian kovat.
Mallimuutoksen myötä X1:n tavaratila on kasvanut peräti 85 litralla 505 litraan ja takapenkin kaatamalla tila kasvaa yli 1500 litraan.
Hauska ajaa jopa Turanzoilla
Uutta X1:stä on ilo ajaa. Se käyttäytyy tasapainoisesti, etuvetoiseen X1:een on saatu samanlaista eloisuutta ja herkkyyttä kuin BMW:n takavetoisiin sedaneihin. Uusi X1 on todella vakaa auto ja alusta toimii hienosti, se pitää auton mainiosti ryhdissä kaikilla nopeuksilla ja tieprofiileilla. Vauhti ei X1:ssä tunnu, BMW on varmasti hieno auto matkan taittamiseen vapaiden nopeuksien autobahneilla.
Etuvetoisen X1:n ohjaus on parempi kuin takavetoisessa edeltäjässä. Uusi malli ohjautuu riittävän tarkasti mutta ilman äkkinäisyyttä ja ohjaus keskittää hyvin ilman turhan voimakasta vastetta. Pieni epätäsmällisyys ohjattavuudessa voi johtua koeajoauton 225/50 R 17 –koon Bridgestone Turanza –renkaista, joista on huonoja kokemuksia muista automalleista. Voi olla että X1 olisi muilla renkailla vielä täsmällisempi ajokäytökseltään, mutta Turanzatkaan eivät onnistu sitä pilaamaan.
Sileillä pinnoilla X1 on hiljainen auto, mutta karkeilla pinnoilla kova rengasmelu häiritsee matkaamista.
Hienosti toimiva voimalinja
Koeajossa ollut X1 oli varustettu vastaavalla moottorilla kuin kolme vuotta sitten koeajettu takavetoinen edeltäjä. Uusi malli kiihtyy nollasta sataa 0,9 sekuntia nopeammin ja päästöarvo on pudonnut 143:sta 114:ään grammaan kilometrillä, mikä merkitsee myös polttoaineen kulutuksen pienenemistä. Koeajossa uusi malli kulutti 6,9 litraa/100 km, mutta sen saa kulkemaan vähemmälläkin. Ajotietokoneessa kulutus liikkui kuuden litran lukemissa sataa kilometriä kohden.
Käytännössä BMW:n vaihtuvageometrisellä turbotekniikalla varustettu kaksilitrainen dieselmoottori on tehokas. Mitään räjähtävää suorituskykyä se ei tarjoa, siihen on tarjolla tehokkaampia versioita, mutta varsinkin koneen muhkea 330 newtonmetrin vääntö tekee reippaastakin ajosta vaivatonta. Hienosti toimivaa moottoria täydentää automaattilaatikko, joka vaihtaa X1:ssä oikea-aikaisesti ja täysin nykäyksittä.
Vastinetta rahalle: Toivottavasti BMW-kuljettajat eivät turhaan vieroksu uutta X1-mallia sen etuvetoisen perusratkaisun vuoksi. Uusi X1 on tiloiltaan kokoluokkansa parhaita autoja ja ajettavuudeltaan se on onnistunut auto niin alustan kuin voimalinjansa osalta. Edeltävän mallin koeajoselostuksessa totesin, että todennäköisesti hankintapäätöksen ratkaisee se, miten ostaja suhtautuu baijerilaismerkkiin. Uusi X1 on varteenotettava vaihtoehto muillekin kuin perinteisille BMW:n kannattajille.
PLUSSAT
+ Ajettavuus kokonaisuutena
+ Hyvä näkyvyys autosta ulos
+ Hyvät tilat mittoihin nähden
MIINUKSET
- Rengasmelu karkeilla pinnoilla
- Urheiluistuinten kapeat selkänojat ja huonot kahvat
- Kojelaudan vanhahtava ilme
TEKNIIKKAA
Merkki ja malli | BMW X1 sDrive 18d Business Automatic |
Sylinteri- tilavuus cm3 |
1995 |
Suurin teho kW/hv/r/min |
110/150/4000 |
Suurin vääntö- momentti Nm/r/min |
330/1750 |
EU-kulutus kaup./ maantie/yhd. l/100 km |
5,1/3,9/4,3 |
CO2-päästö g/km | 114 |
Mitat mm (pituus/leveys |
4439/1821/ |
Omamassa kg | 1470 (DIN), 1545 (EU) |
Kiihtyvyys 0-100 km/h sekuntia |
9,2 |
Huippu- nopeus km/t |
205 |
Kokonaishinta e alk. / koeajoauto |
42 772,82 / 47 439,59 |