Dora Wahlroos (1870-1947) on lahjakas taidemaalari, joka sai kunnolla tunnustusta tuotannolleen vasta 50 vuotta kuolemansa jälkeen.
Dora Wahlroos opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Turussa ja Helsingissä sekä Münchenissä ja Pariisissa. Hän maalasi Ahvenanmaalla Önningebyn taiteilijasiirtokunnassa ja teki opintomatkoja Ranskaan, Saksaan ja Italiaan.
Uransa alkuvaiheessa Dora Wahlroos oli suosittu ja jopa pidetympi kuin Helene Schjerfbeck. On arveltu, että taiteilijan pitäytyminen konservatiivisessa ilmaisutyylissä aikana, jolloin uudet taidetyylit innostivat taideyleisöä, aiheutti lopulta sen, että hän jäi pois valokiilasta. Taustalla vaikuttivat myös henkilökohtaiset tragediat. Kihlaus kuvanveistäjä Emil Wikströmin kanssa purkautui. Lisäksi hänellä oli suhde ystävänsä ja kollegansa Elin Danielson-Gambogin miehen, taidemaalari Rafaello Gambogin kanssa.
Dora Wahlroos eli vuodesta 1921 yhdessä naimattomien sisarustensa kanssa ilmeisen tyytyväistä elämää. Huolimatta siitä, että aikanaan Dora Wahlroos jäi taidepiirien ulkopuolella, hän oli silti tuottelias muotokuvamaalari ja ansaitsi naimattomana kunnollisen elannon. Hän teki noin sata muotokuvaa.
Sijoitusmielessä parhaimmat Wahlroosin työt ovat hänen tuotantonsa alkupuolelta. Hänen tekemiensä muotokuvien arvo sijoituksena on tapauskohtaista. Muotokuvat ovat monesti henkilökohtaisia, ja siksi niiden hinta ei helposti nouse yli 1 500 euron. Tällä hetkellä taidemarkkinoilla on aina silloin tällöin Dora Wahlroosin töitä myynnissä. Niiden hinnat ovat tuhannen euron tuntumassa.
Taiteilija signeerasi yleensä työnsä. Hänen nimiinsä tehtyjä väärennöksiä en ole nähnyt, eikä niitä ole todennäköisesti edes tehty, koska taiteilija ei ole ollut erityisen menestynyt ja eivätkä teosten hinnat ole nousseet korkealle.
Teoksia saa edullisesti
Taiteilijan varhaisvaiheen työt ovat kuitenkin taidehistoriallisesti kiinnostavia. Koska hinnat ovat suhteellisesti edulliset, teokset ovat sijoituskohteita tai vähintään erinomaisia keräilykohteita. Lisäksi suomalaisten kiinnostus kansallistaiteilijoitamme kohtaan ei näytä laantumisen merkkejä. Siksi on odotettavissa, että näiden laadukkaimpien teosten hinnat nousevat, kunhan taloustilanne Suomessa paranee. Yleensä tuolloin ensimmäisten joukossa nousevat kultakauden taiteen laatuteosten hinnat.
Dora Wahlroosin tunnetuin julkinen työ on vuonna 1896 maalattu Myrskylän kirkon alttaritaulu. Hän teki myös kevyen tekniikan töitä kuten vesiväritöitä, guasseja, pastelleja ja sekatekniikkaa. Näiden hinnat vaihtelevat koon mukaan noin 300 eurosta 800 euroon. Hänen halutuimpia aiheitaan ovat naiskuvaukset, ja ne ovat yleensä maalauksista hinnakkaimpia. Myös kukka-aiheiset taulut ja realistiset interiöörikuvaukset, joissa on kuvattuna ihminen, ovat suosittuja.
Dora Wahlroosin teoksen hankintaa harkitsevan kannattaa valita teos huolellisesti ja pohtia hintaa tarkkaan, sillä teosten hintahaitari on suuri: aina muutamasta sadasta eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin.
Katso Dora Wahlroosin omakuva (1901) Kansallisgallerian taidekokoelmassa