Maailman kenties ikonisimman maamerkin Pariisin Eiffel-tornin jalkojen alla makaa aarre. Champ de Marsin nurmikentän syvyyksissä on viinikellari, josta pullot matkaavat 125 metrin korkeuteen.
Eiffel-torni on tuttu miljoonille ihmisille, mutta vain harva tiennee, että rakennelman toisessa kerroksessa sijaitsee huippuravintola, Michelin-tähditetty Jules Verne. Alain Ducasse, joka on yksi palkituimmista keittiömestareista maailmassa, otti ravintolan siipiensä suojaan vuonna 2007 ja uudisti toiminnan perusteellisesti.
Ravintolan 400 nimikkeen viinilista on ylpeästi täysin ranskalainen – mitään muuta ei juuri tässä ravintolassa odottaisikaan. Listalta löytyvät kaikki Ranskan klassikot ja monesta viinistä useampi vuosikerta. Myös eri tyylit ovat hienosti edustettuina, joten moderni Etelä-Ranska ja kymmeniä vuosia ikääntynyt Bordeaux’n klassikko mahtuvat samalle listalle. Hintavariaatio on huikea – alle 100 euron pullosta kymmenentuhannen paremmalle puolelle.
Mikäli ei halua uppoutua viinilistan syvyyksiin, on tarjolla myös sommelierin laatima viinipaketti, joka on täsmäytetty illan menulle.
Illallinen Jules Vernessä on mieltä kiehtova yhdistelmä huippuravintolaa ja vierailua must see -turistikohteessa. Illallisvieraiden matka korkeuksiin ei kuitenkaan ala jonottamalla, vaan 2. kerrokseen pääsee ravintolan omalla hissillä, josta aukeavat ensimmäiset näköalat yli Pariisin. Ennen illallista voi piipahtaa vielä 3. kerroksessa ihailemassa maisemia, vaikkakin Pariisi levittäytyy myös ravintolan panoraamaikkunoista vieraiden jalkojen juureen.
Huippuravintolan pitäminen tällaisessa kohteessa ei ole mikään läpihuutojuttu. Yksin logistiikka asettaa huomattavia haasteita. Niinpä on ymmärrettävää, että tarjolla on 5 tai 6 ruokalajin illallismenu. Jules Vernen keittiömestari Eric Azoug valottaa hieman toimintatapoja: ”Jo pienet keittiötilat sekä tiukat turvatoimet asettavat omat haasteensa. Emme saa esimerkiksi käyttää kaasuhelloja tornissa. Tilahaasteista huolimatta on asiakkaan saama ruokakokemus aina tärkein.”
Ruokatyyliltään Jules Verne on Azougin mukaan klassisen ranskalainen pienellä twistillä. Annosten halutaan olevan melko runsaita ja helposti lähestyttäviä, kuitenkin siten, ettei valmistustekniikoista ja huolellisuudesta tingitä milliäkään.
Menu on luonnollisesti saanut inspiraatiota tornin rakenteista. ”Eräs klassikkojälkiruuistamme on suklaasta valmistettu mutteri, joka on kooltaan yksi yhteen tornin muttereiden kanssa”, Azoug kertoo.
Pariisi ja Jules Verne ovat aina matkan arvoisia, mutta seuraavaan retkeä odotellessa voi pariisilaistunnelmaan uppoutua vaikkapa tämän kuivan, miellyttävän paahteisen ja aromikkaan samppanjan siivittämänä. Seuraksi nokare hanhenmaksaa, ja arkikin tuntuu taas siedettävältä.
Kolme aterialle
586717, La Chablisienne Chablis 'le finage' 2015, Ranska, 16,98 e
Raikas ja tyylikäs, nuorena juotava chablis.
- Etanat maustevoilla
005503, Château Roc De Boissac Le Vieux Chantre 2012, Ranska, 13,98 e
Kohtuuhintainen punaviini, jossa on paljon klassisen bordeaux’n piirteitä.
- Entrecôte
333956, Chapoutier Banyuls Rimage 2013, Ranska, 17,89 e (0,5 l)
Eteläranskalainen väkeväviinierikoisuus, joka on erityisesti suklaan ystävä.
- Suklaafondant
Kolme uutta
443447, Salton Intenso Tannat 2013, Brasilia, 14,08 e
Alkon kuvaus: Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän karpaloinen, tumman kirsikkainen, mausteinen.
- Raakamakkarat
446917, Virginie de Valandraud 2012, Ranska, 44,50 e
Hyvin roteva ja runsas moderni bordeaux.
- Kovat juustot
572837, Zuccardi Blanc de Blancs Brut 2013, Argentiina, 19,90 e
Kuiva ja tyylikäs kuohuviini.
- Aperitiivi
Kokeile myös
565013, Joseph Perrier Cuvée Royale Champagne Brut, Ranska, 9,98 e (0,2 l)
Sitruksisen raikas ja kuiva samppanja.
- Aperitiivi
532653, Charles Mignon Premium Reserve Rosé 1er Cru Brut, Ranska, 10.98 e (0,2 l)
Hempeä roseesamppanja.
- Graavisiika
008179, Moët & Chandon Impérial Champagne Brut, Ranska, 14,89 e (0,2 l)
Klassikkosamppanja piccolopullossa.
- Äyriäiset