veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Haluatko tehdä huutokaupassa hyvää? Hinnankorotuksilla enemmän lahjoituksia

Haluatko tehdä huutokaupassa hyvää? Hinnankorotuksilla enemmän lahjoituksia
5.2.2018

Hyväntekeväisyyshuutokaupoissa suuri osa hinnankorotuksista tehdään lahjoitusmielessä. Niissä myydyt esineet eivät ole hintatietoisen keräilijän valinta.

Hyväntekeväisyyshuutokaupat, joissa kerätään varoja milloin mihinkin hyvään tarkoitukseen, ovat varsin suosittuja varsinkin Yhdysvalloissa. Ruotsissakin ne ovat paljon suositumpia kuin Suomessa.

Helsingissä järjestettiin hyväntekeväisyyshuutokauppa tammikuussa, mutta myyntikohteiden lähtöhinnat olivat ostajien mielestä liian korkeita.  

Hyväntekeväisyyshuutokaupassa oli tarjolla mm. tämä Kirsti Doukasin rodinoitua hopeaa oleva rintakoru, jossa on vihertävä 7,77 ct:n jaloberylli ja3D-tulostettu polyamidi. Hopeaperhosella on suojanaan siipikuviot, jotka mukailevat japanilaisia tatuointeja. Korun lähtöhinta oli 13 640 euroa, mutta se jäi myymättä.

Voidaankin yleistää, että mitä enemmän hyväntekeväisyyshuutokauppa on näyttäytymispaikka ja mitä enemmän se saa julkisuutta, sitä etäämmäksi huutokauppahinnat erkaantuvat kohteiden keräily- tai käyttöarvosta. Ja kääntäen: mitä enemmän hinnat erkaantuvat kohteiden käyvästä arvosta, sitä suurempi on hyväntekeväisyyteen tarkoitettu osuus kauppahinnasta.

Hyvään tarkoitukseen menevä osuus samoin kuin saajakin olisi hyvä kertoa selkeästi etukäteen huutokauppaan osallistuville. Meneekö koko summa hyväntekeväisyyteen vai joku osuus kauppahinnasta? Vai meneekö hyväntekeväisyyteen vain huutokaupan järjestäjän tavanomainen myyntipalkkio?

Erheellistä tietoa vertailuhinnoista

Jotkut myyjät ja välittäjät ainakin ulkomailla myös käyttävät hyväkseen ostajien tietämättömyyttä kertomalla, miten nyt tarjolla oleva taide-esine on maksanut niin ja niin paljon huutokaupassa, mutta että nyt se on tarjolla ainutlaatuisen halvalla. Myyjä saattaa unohtaa kertoa, että ylettömän korkea vertailuhinta on maksettu hyväntekeväisyyshuutokaupassa.

Samoin monissa tiedotusvälineissä äimistellään toisinaan, kuinka ällistyttävän paljon jossain huutokaupassa on maksettu jostain taideteoksesta unohtaen tietoisesti tai tietämättömyyttään mainita, että kyseessä on ollut hyväntekeväisyyshuutokauppa, jossa siis keräilyarvo on muodostanut vain pienen osan saavutetusta hinnasta.

Huutokaupan yksi mielenkiintoisimmista kohteista oli uniikki Šantung- silkkinen iltapuku, jonka Teemu Muurimäki suunnitteli ja teki Vanessa Kurrille. Puvun suunnittelun lähtökohtana oli Kirsti Doukasin suunnittelema Pohjoinen valo -sarjan beryllikoru. Vanessa Kurri kantoi sekä pukua että korua Presidentinlinnassa itsenäisyyspäivänä. Puvun lähtöhinta oli 4 760 euroa, mutta korkein tarjous ei yltänyt puoleenkaan lähtöhinnasta, joten puku jäi myymättä.

Hyväntekeväisyyshuutokauppoja järjestettiin Suomessa aiemmin jopa televisiossa, ja siellä saatettiin maksaa melkoisia summia jostain hikisestä MM-joukkueen pelipaidasta, kun huudon päätteeksi ostaja saattoi tovin kehua estottomasti edustamaansa yritystä.  Se oli näyttäytymispaikka, joka tuotti hyväntekeväisyyden kohteille mukavasti rahaa, mutta myös huutajille edullista mainosta.

Amerikkalaistyyppiset hyväntekeväisyyshappeningit huutokauppoineen ja ylellisine illallisine ovat Suomessa kuitenkin harvinaisia.

Juhlakoruja kaupan Helsingissä

Hagelstam ja 80 vuotta täyttänyt Kalevala Koru olivat järjestäjinä tammikuisessa hyväntekeväisyyshuutokaupassa, jossa myytiin kahdeksan suomalaisen korumuotoilijan uniikkeja jalokivikoruja. Ne oli tehty Luumäen jaloberylleistä.  Nämä ”Pohjoinen valo” -korut nähtiin myös itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnassa harvojen ja valittujen kutsuvieraiden päällä. Huutokaupan tuotto ohjataan Pelastakaa Lapset ry:lle vähävaraisten lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.

Tarjolla oli näyttäviä koruja arvostetuilta korutaiteilijoilta. Esimerkiksi Kalevala Korun muotoilujohtaja, kultaseppä ja taiteen maisteri Kirsti Doukas oli yksi taiteilijoista, jonka suunnittelema hieno koru oli huutokaupassa tarjolla seitsemän muun korun ja yhden juhlapuvun ohella. Niistä kuitenkin vain Pekka Kulmalan koru myytiin. Amerikkalaiseen hyväntekeväisyysajatteluun ja -käytäntöön on siis meillä vielä melkoisesti matkaa.

Puukkoja ja pallotuoli

Tavanomaisemmatkin arvohuutokaupat ovat pikkuhiljaa käynnistyneet. Helanderin kuukausihuutokaupassa oli tarjolla harvinaisen näyttävä puukkokokoelma, ja niiden keräilijöitä Suomessa on aika paljon, kuten saavutetuista hinnoistakin näkyi. Moni puukko vaihtoi omistajaa 350–450 euron hintaan.

Varsinaisten puukkomestareiden lisäksi puukkoja ovat suunnitelleet monet nimekkäät suomalaismuotoilijat Tapio Wirkkalasta Bertel Gardbergiin.

 Helanderin huutokaupan puukkoharvinaisuuksiin kuului mm. tämä Bertel Gardbergin WWF:lle eli Maailman Luonnon Säätiölle suunnittelema hyljepäinen puukko. Fiskarsin valmistamasta mustasta puukosta löytyy myös kotkapäinen versio. Gardberg valmisti myös näiden hyljekahvaisten puukkojen muotit. Tästä puukosta maksettiin huutomaksuineen noin 550 euroa. Kuva Helanderin huutokauppa

Kevätsesongin merkittävimpiä suomalaishuutokauppoja odotellessa kannattaa vilkaista, mitä naapurimassa on tarjolla. Suomalaisittain varsin kiinnostava kohde oli Uppsala Auktionskammaren huutokaupassa tammikuun lopulla. Siellä oli nimittäin myynnissä Eero Aarnion Pallotuoli, joka on ympäri maailman arvostettu kulttihuonekalu. Siitä maksetaan huutokaupoissa yleensä 2 500–3 500 euroa erityisesti kunnosta riippuen.

Tämä Uppsala Auktionskammaressa myyty kauniin punainen Pallotuoli on lahtelaisen huonekalutehdas Askon valmistama noin vuodelta 1979. Siinä on käytön jälkiä. Tuolin arviohinta oli 850–1 000 euroa, mutta siitä maksettiin huutomaksuineen runsaat 2 500 euroa. Kuva Uppsala Auktionskammare

Bukowskilla siitä on maksettu peräti 4 640 euroa, mutta kysymyksessä oli erikoisvalmisteinen tuoli, jossa oli moottoroitu, kiskoasennettu näyttö ja kaiuttimet. Sen oli valmistanut Adelta.

Pentti Avomaa  

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti