Olisiko antiikki-, taide- ja keräilymarkkinoilla viisasta olla tällä hetkellä optimisti vai pessimisti?
Pessimisti ei osta, koska otaksuu hintojen laskun jatkuvan. Optimisti näkee hintojen laskun mahdollistavan edullisia ostoksia. Toki kysyntä on yhä vahvaa sellaisilla kohteilla, joiden tekijöitä arvostetaan kansainvälisestikin.
Paavo Tynell ja Alvar Aalto ovat kansainvälisestä arvostuksesta hyviä esimerkkejä. Ostajia löytyy niin Suomesta kuin vaikkapa Yhdysvalloistakin, ja hintataso on sen mukainen: vakaasti nouseva.
Kuukauden sisällä pidetyissä huutokaupoissa oli jälleen tarjolla mm. monta Tynellin valaisinta. Huippuna oli Helanderin huutokauppa lauantaina 7.3., jossa etukäteen eniten hinta-arvailuja herättivät kaksi mahtavaa Helsingin Pörssitaloon suunniteltua kattovalaisinta. Ne lienevät 1940-luvulta, jolloin Pörssitalon Adlon-ravintolan sisutus laadittiin.
Miten valaisimet ovat kulkeutuneet Helanderin huutokauppaan, on arvoitus. Todennäköisesti ne on vaihdettu jossain remontissa uusiin jonkun uudistusinnokkaan arkkitehdin esityksestä. Näinhän on tuhottu maailmalla monta kulttuurihistoriallisesti arvokasta kokonaisuutta. Joku kaukonäköinen on valaisimet älynnyt korjata talteen. Nyt ne myytiin 5 000 euron ja 12 000 euron vasarahintaan.
Samaan sarjaan kuuluvia seinälampetteja on tiettävästi Pörssitalossa yhä, joten toivoa sopii, että ne joskus kohtaisivat toisensa ja muodostaisivat jälleen sopusointuisen kokonaisuuden.
Tynellin valaisimia kyllä löytyy: Helanderillakin niitä oli myynnissä 8 ja lisäksi kaupaksi menivät pöytävalaisimen pelkkä runko ja jopa seinävalaisimen kiinnitysosa. Myös mm. tamperelaisen Annmari´sin huutokaupassa oli useita Tynellin valaisimia.
Harvinaisuuksista maksetaan
Kirjoja saa kirppareilta 1-2 euron kappalehintaan, ja huutokaupoissa niitä myydään muutamalla kympillä koko laatikollinen. Harvinaisuuksista toki maksetaan yhä. Helanderilla oli myynnissä kirjaharvinaisuus eli Mika Waltarin omakustanteinen kirja vuodelta 1937, ”Yö yli Euroopan”, joka on 3-näytöksinen draama Suomen kesästä 1933. Myynnissä oli ainut tunnettu kappale, jossa numeron sijaan on laitettu viiva. Tämä typografinen ja kirjallinenkin harvinaisuus innosti Waltarin kirjojen keräilijöitä, ja hinta nousi kilpahuudossa yli 900 euroon.
Annmari´sin huutokaupan yksi keräilyharvinaisuus oli harvinainen olympiamitali, pronssimitali Lontoon olympialaisista vuodelta 1908, ja sen sai painissa Arvo Lindén (myöhemmin Arvo Linko).
Ryijyjä on tarjolla huutokaupoissa jatkuvasti, ja suurin osa menee kaupaksi vain 80-150 euron hintaan. Hagelstamin kuukausihuutokaupassa oli tarjolla ryijyharvinaisuus: Eva Mannerheim-Sparren Nuoren Tytön Ryijy, ja se nousi 150 euron lähtöhinnastaan lähes tuhannen euron myyntihintaan huutomaksuineen.
Eva Mannerheim-Sparre on tunnettu erityisesti kirjailijana, marsalkka Carl Gustav Mannerheimin sisarena ja kreivi Louis Sparren puolisona. Hän harrasti myös kirjojen korusidontaa.
Hopeita grammahinnalla
Tavallinen antiikkihopea on yksi keräilykohde, jonka arvostus ei nyt ole korkeimmillaan. Tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, ja sen mukaisesti hinnat ovat tulleet alaspäin muutaman vuoden takaisesta.
Hagesltamin kuukausihuutokaupassa oli myynnissä mm. mahtava 7-osainen teeastiasto, josta kyllä maksettiin noin 3.700 euroa, mutta hintaa ei voi pitää kalliina, koska astiasto on sterling-hopea ja painaa 7 kiloa. Grammahinta oli siis noin 0,50 euroa.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.