Lähiajan huutokaupoissa ja myyntinäyttelyissä on tarjolla muun muassa olympiamitali, virolainen postimerkkiharvinaisuus sekä täällä todennäköisesti ennennäkemätön viiriäisen munan kokoinen ”helmi”. Yhdysvalloissa myydään puolestaan Suomessa varsin tuntemattoman Sihvosen öljyvärityö.
Chicagolainen huippudesigniin ja -taiteeseen keskittyvä huutokauppayhtiö Wright järjestää 26.2. Art+Design -huutokaupan, jonka myyntiluettelossa komeilee Joan Mirón ym. tunnettujen nimien ohella varsin tutun tuntuinen nimi Sihvonen. Kysymyksessä on Suomen sukuinen Oli Sihvonen, jonka vanhemmat ovat asuneet niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Taiteilija Oli Sihvonen (1921-1991) on kyllä Yhdysvalloissa syntynyt ja elänyt, mutta jotkut taiteentuntijat ovat olleet näkevinään hänen töissään suomalaisuuteen vivahtavia eksoottisia piirteitä – mitä ne sitten ovatkaan.
Sihvosella näyttää olleen varsin värikäs elämä, johon kuuluu mm. asuminen taiteilijakommuuni Taosissa New Mexicossa ja kanafarmarina toimiminen Connecticutissa. Hänen töitään on ollut esillä useissa näyttelyissä Yhdysvalloissa ja Euroopassa mm. Espanjassa, Saksassa sekä Itävallassa. Niitä on myös monissa museoissa.
Olympiamitali tarjolla
Annmari´sin huutokaupassa Tampereella 26.2. on tarjolla huippu-designin ja pistoolikokoelman ohella myös harvinainen olympiamitali. Se on pronssimitali Lontoon olympialaisista vuodelta 1908, ja sen sai painissa Arvo Lindén (myöhemmin Arvo Linko). Hän kehitti pystypainiin heiton, joka tunnetaan vieläkin Lindén-heittona. Samana vuonna hän saavutti vielä PM-hopeaa sekä SM-kultaa ja kahtena seuraavana vuona vielä Venäjän mestaruuden.
Lontoon olympialaiset olivat sikälikin merkitykselliset, että Suomi esiintyi siellä olympialaisissa ensimmäistä kertaa. Suomihan oli suuruhtinaskuntana osa Venäjän keisarikuntaa, mutta Lontoossa marssittiin omana joukkueena ja oman kansallisen olympiakomitean johdolla. Virallisiin kilpailuihin otti osaa 62 suomalaisurheilijaa – kaikki miehiä. Mitalisaalis oli yksi kulta, yksi hopea ja kolme pronssia. Nimenomaan painissa suomalaiset menestyivät. Osallistuneita maita oli kaikkiaan 22.
Olympialaisiin liittyvien esineiden keräilijöitä on paljon ympäri maailmaa ja yllättävää on, jos tämä kohde jää myymättä vähintäänkin 2 000 euron lähtöhinnallaan.
Erikoishuutokauppoja on tulossa niin postimerkeille kuin vanhoille rahoillekin. Rahaliike Holmaston huutokauppa on 14.3. ja Suomen Filanteliapalvelun Hellman-huutokauppa 20.3.-21.3.Filateliapalvelun huutokaupassa on erikoisuutena iso kokoelma filmitähtien valokuvia Brigitte Bardot´sta Elizabeth Tayloriin. Pääpaino on tietysti postimerkeissä, joiden joukossa on mm. erittäin harvinainen virolaiskohde.
Harvinainen ”helmi”
Arvoesineitä on kaupan muuallakin kuin huutokaupoissa. Ympäri maata järjestetään eritasoisia antiikkimarkkinoita ja -messuja jatkuvasti, ja esimerkiksi tunnettu helsinkiläinen kultasepänliike A. Tillander järjestää kahdesti vuodessa antiikki- ja vintage-korujen myyntinäyttelyn. Seuraava on vuorossa 21.3.-2.4.
Myyntinäyttelyihin ei kerätä koruja pelkästään Suomesta, vaan myös muualta Euroopasta. Myyntiin on tulossa mm. erittäin harvinainen ja iso luonnonvarainen ”helmi”, joka on isokokoisen simpukkalajin melo melon tuottama. Tämä simpukkalaji voi kasvattaa tällaisen ”helmen”, jossa ei ole helmiäiskerrosta. Simpukkaa tavataan mm. Thaimaan, Myanmarin ja Filippiinien rannikkovesissä, ja se voi kasvaa jopa 27 cm pitkäksi.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.