Sisilian eteläpuolella sijaitseva Malta on muuttumassa trendikkääksi viikonloppukohteeksi Välimerellä. Matkustavaa viininystävää viehättää auringon lisäksi saaren oma viinintuotanto, johon ei oikein muualla Euroopassa pääse tutustumaan. Maltan ja sen sisarsaarten Gozon ja Cominon yhteenlasketut viiniviljelmät jäävät noin 2 000 hehtaariin, joten pulloja ei juuri riitä saarten ulkopuolelle.
Vielä parikymmentä vuotta sitten näytti siltä, että Maltan tuhansia vuosia vanha viinikulttuuri katoaisi kokonaan. Maltan hallitus kuitenkin heräsi tilanteeseen ajoissa ja kannusti viljelijöitä parantamaan tuotantomenetelmiä ja keskittymään laatuun.
Samalla pelastuivat saarten ominaislajikkeet, punainen Gellewza ja valkoinen Girgentina. Nämä ovatkin ehdottomasti mielenkiintoisinta Maltan viiniantia.
Kukaan ei oikeastaan tiedä, mistä Gellewza ja Girgentina ovat peräisin ja miten ne ovat saarille joutuneet. Molemmat ovat todistetusti jaloja Vitis Vinifera -köynnöksiä, mutta sisarlajikkeita ei ainakaan toistaiseksi ole löydetty. Hurjimmat teoriat ehdottavat lajien olevan jopa foinikialaista alkuperää. Voi siis olla, että Gellewzaa ja Girgentinaa siemailessa on lasissa todellisia reliikkiviinejä.
Rohkeilta viljelijöiltä on mennyt pitkä aika näiden alkuperäislajikkeiden maineenpalautuksessa, sillä paikalliset tottuivat pitämään niitä mitättöminä ”takapihaviineinä”. Viinitalot kuten Delicata ja Marsovin ovatkin tehneet kulttuuriteon nostaessaan nämä alkuperäislajikkeet laatuviinien kategoriaan.
Suuri osa saarten viininviljelystä on yksityisissä käsissä ja tarhat ovat piskuisia. Merkittäviä viinitaloja on kuusi, äsken mainittujen lisäksi Mernisi ja Meridiana Maltalla sekä Ta’Mena ja Tal-Messar Gozolla.
Aromikartaltaan Gellewza ja Girgentina ovat italialaishenkisiä. Girgentina on raikashappoinen ja kevyen hedelmäinen valkoviini, joka on parhaimmillaan nuorena. Gellewza puolestaan tarjoilee kirsikkaisia ja luumuisia aromeja, ja maistamani viinit olivat keskitäyteläisiä ja miellyttävän hapokkaita.
Viinilaki on samantyylinen kuin Italiassa, mutta yksinkertaisempi. I.G.T (Indikazzjoni Geografika Tipica) on viinien perusluokka ja Denominazzjoni ta’Origini Kontrollata (D.O.K) -luokassa kaikkien käytettyjen rypäleiden tulee tulla samalta saarelta ja tarhojen satomäärät on rajattu. Ensisijainen laadun tae on kuitenkin viinitalo ja luokitukset vain suuntaa antavia.
Maltan ruokakulttuuri on mielenkiintoinen sekoitus itää ja länttä. Arabivaikutteet sulautuvat italialaiseen surutta. Tyypillinen maltalainen ruoka on haudutettu kanipata, joka sopii myös Suomen kevättalveen. Reilusti yrttejä ja valkosipulia, kunnon loraus punaviiniä ja pitkä haudutus uunissa. Seuraksi keskitäyteläinen sisilialaisviini.
Kolme aterialle
522847, Château Ksara Blanc de Blancs 2013, Libanon, 13,99 e
Tyylikäs valkoviini Sauvignon-, Chardonnay- ja Semillon-lajikkeista.
- Yrttiset ahvenfileet
411747, Mount Hermon Red 2014, Israel, 11,99 e
Mehevä sekoiteviini Golanin kukkuloilta.
- Lammaspyörykät
387367, St. John Commandaria, Kypros, 20,60 e
Makea ja väkevöity Johanniittain nimikkoviini.
- Cannoli
Kolme uutta
485094, Fontanafredda Barolo Serralunga d'Alba 2010, Italia, 17,49 e
Laatutuottajan tyylikäs barolo.
- Kellariin
594257, Yealands Estate Single Vineyard Grüner Veltliner 2015, Uusi-Seelanti, 17,98 e
Itävallan ylpeys on löytänyt tiensä maapallon toiselle puolen.
- Paistettu kuha
788404, Laitilan Lakritsi Portteri, Suomi, 4,21 e (0,33l)
Kouvolan lakritsilla maustettu tumma portteri.
- Maisteluun
Kokeile myös
447987, Duca di Camastra Nero d'Avola 2014, Italia, 8,40 e
Keskitäyteläinen ja mukavan mausteinen punaviini Sisiliasta.
- Tomaattinen pasta
549807, Inycon Grillo Viognier Organic 2014, Italia, 9,99 e
Tämä raikas luomuviini muistuttaa luonteeltaan Girgentinaa.
- Simpukat
167287, Knob Creek Small Batch Bourbon, USA, 49,90 e
”Maltan haukka” kirjan sankari Sam Spade oli viskimiehiä.
- Illan päätteeksi