Designvalaisimien arvostus jatkaa nousuaan ja myös muu huippudesign saa ostajat liikkeelle. Keskinkertaisen designin ja vielä enemmän taiteen tarjonta näyttää ylittävän kysynnän. Venäläisen antiikin näkymät ovat sumeat.
Eero Aarnion upea Pallotuoli-harvinaisuus oli yksi merkittävimpiä huutokauppakohteita viimeisen kuukauden aikana. Helanderin huutokaupassa tammi-helmikuun vaihteessa myyty Pallotuoli jää näillä näkymin suomalaiskerääjälle, joka maksoi huudostaan huutomaksuineen noin 20 000 euroa, kun yleinen arvio etukäteen oli 10 000-13 000 euroa. Kyseessähän oli järjestyksessä toinen valmistettu Pallotuoli. Ja hienosti entisöity.
Nyt myyty Pallotuoli valmistettiin 1965 syksyllä seuraavan vuoden Kölnin messuja varten Eero Aarnion suosituksen mukaisesti Turun veneveistämöllä – kuten muutkin alkupään Pallotuolit. Messuilla se oli Askon näyttelyosaston komistuksena herättäen huomiota yli kaikkien odotusten. Pallotuolia myytiin Kölnin messuilla heti noin 30 maahan, ja suuren tilauskannan vuoksi sen valmistus aloitettiin heti vuonna 1966 Artekno Oy:ssä Luopiossa. Artekno valmistaa niitä edelleenkin.
Myytävää tulossa "EU:n ulkopuolelta"
On jännittävää nähdä, alkaako suomalaisiin huutokauppoihin tulla enemmänkin myytävää EU:n ulkopuolelta eli todennäköisesti Venäjältä. Muutamia hienoja venäläisiä esineitä on näin myytykin, ja ostajien on syytä huomata, että verokohtelu on näissä hieman erilainen kuin muissa huutokaupattavissa esineissä. Tällaisista myytäviksi tuoduista on merkintä huutokauppaluettelossa.
Nämä kohteet on siis tuotu tilapäisen maahantuonnin ehdoin huutokaupattaviksi EU:n ulkopuolelta. Kohteen ostajasta tulee tällöin maahantuoja, ja hän on velvollinen suorittamaan vasarahinnasta ALV-maksun. Jos kuitenkin ostajana on yritys ja huutokauppakohde viedään EU:n ulkopuolelle, ostaja voi tällöin vaatia Suomeen tulliviranomaisilta takaisin maksamansa arvonlisäverot. Ostaja on itse vastuullinen huolehtimaan verovelvoitteistaan.
Voisi kuvitella, että joillakin venäläisillä on tarvetta ja/tai halua realisoida vanhoja taide- ja antiikkiesineitään, koska ruplan arvo on vuodessa lähes romahtanut. Suomalaishuutokaupassa myydyistä kohteista saa länsivaluuttaa, jolla ruplia saa nyt melkoisesti enemmän kuin vaikkapa vuosi sitten. Joillakin on siis mahdollisuus nopeisiin voittoihin.
Hagelstamin tammikuisessa huutokaupassa oli myynnissä ”EU:n ulkopuolelta tullut” venäläinen emalihopeinen savukerasia, mutta se jäi myymättä. Liian aikaista lienee kuitenkin vetää mitään johtopäätöksiä siitä, kertooko myymättä jääminen venäläisostajien joukon harventumisesta vai ainoastaan liian korkeasta lähtöhinnasta. Eikä näitä kohteita ole vielä ollut montaa, joten tarjonnan lisääntymisestä Venäjältä päin ei ainakaan vielä ole näyttöjä. Mutta ns. hiljaista tietoa kannattaa kyllä seurata.
Orkideat kukkivat
Sattumoisin samoihin aikoihin on myynnissä monta Timo Sarpanevan isoa Orkidea-taidelasia. Tamperelaisessa Annmari´sin huutokaupassa 26.2. on myynnissä 34 cm korkea Orkidea vuodelta 1954 – samalta vuodelta, jolloin sille myönnettiin Grand Prix-palkinto Milanossa. Lähtöhinta on 3 200 euroa.
Hagelstamin tammikuun kuukausihuutokaupassa myytiin Orkidea vuodelta 1957 (korkeus 39 cm) huutomaksuineen noin 2 700 eurolla. Isommat ovat paljon harvinaisempia kuin pienemmät, mikä heijastuu hintaan erittäin voimakkaasti: 25 cm korkea Orkidea myytiin samaisessa Hagelstamin huutokaupassa noin 270 eurolla.
Designharvinaisuuksista siis maksetaan yhä korkeita hintoja, ja suurelta osin sen takia, että niillä on kysyntää myös ulkomailla. Alvar Aalto on varma nimi niin valaisimien kuin vaikkapa huonekalujenkin suunnittelijana. Hagelstamilla nousi esimerkiksi Aallon tarjoiluvaunu nro 900 huutomaksuineen noin 1 700 euroon 800 euron lähtöhinnasta.
Helanderin tammikuun huutokaupassa oli puolestaan myynnissä iso kokoelma Oiva Toikan taidelasikuutioita, ja kaikki menivät kaupaksi ilman, että iso kertatarjonta olisi notkahduttanut hintoja.
Sen sijaan taiteen tarjonta ylittää kysynnän ihan huippuja lukuun ottamatta. Monien tunnettujen taiteilijoiden öljyväritöitäkin saa nyt muutamalla satasella, kun vielä jokunen vuosi sitten niistä joutui maksamaan jopa tuplasti enemmän.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.