Yhdistyneessä Euroopassa on vielä yksi valtio, Österreich, joka kantaa pienestä koostaan huolimatta nimeä ”valtakunta”. Kun on elänyt yli 600 vuotta yhden hallitsijasuvun imperiumissa, ei muutosten tekemisellä ole kovin kiire. Habsburgien valtakaudella (1282–1918) Itävallan alue ulottui suurimmillaan Venäjän rajalta Espanjaan saakka.
Valtakunnan keskus oli tärkeiden kulkureittien varrella sijaitseva Wien. Ristiretkeläisten mukana kaupunkiin virtasi idästä kanelia, muskottia, sokeriruokoa, pippuria ja inkivääriä. Kuuluisat wieniläisleivonnaiset saivat alkunsa jo tuolloin. Leivonnaisten seuraan kuuluvaa kahvia saatiin odottaa 1600-luvun alkuun, jolloin nautintoaine levisi kaupunkiin turkkilaisten piirittäjien mukana.
Wieniläinen viini on puolestaan tuontitavaraa etelästä. Sitä tuotiin jo roomalaisaikaan 1. vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Roomalaisen Vindobonan viinirinteet sijaitsevat nykyisin suurkaupungin rajojen sisällä.
Keisarillisen loiston huippu lienee kuuluisa tanssiva kongressi vuosina 1814–1815. Tuolloin Eurooppa järjesteltiin uudelleen Napoleonin jäljiltä. Kongressi keräsi Wieniin mahtimiehiä ympäri Euroopan ja päivällisten loistokkuudella kilpailtiin.
Itävaltalaisella prinssi Clemens von Metternichillä oli palveluksessaan erinomainen keittiömestari: Franz Sacherin tuntevat edelleen kaikki suklaanystävät. Myöhemmin Sacherin pojan Eduardin perustama hotelli nousi hoviväen vakituiseksi ruokapaikaksi, sillä se sijaitsi Hofburgin palatsin lähellä. Keisari Franz Josefilla oli tapana hotkia ruokansa ja hovietiketin mukaan ruokailu loppui, kun keisari oli lopettanut syömisen. Niinpä pöydän alapäässä istuvat vieraat jäivät usein nälkäisiksi ja suuntasivat Sacherille.
Porvariston nousun myötä 1800-luvulla siirryttiin kotoisampaan elämään. Tuolta aikakaudelta on peräisin muutama itävaltalaisen keittiön ruokaklassikko. Meillä vähemmän tunnettu on backhendl, pilkottu ja friteerattu kananpoika.
Wiener Schnitzelillä, vasikan sisäreidestä (Itävallassa kaisertail) leikatulla, leivitetyllä leikkeellä on luultavasti juurensa valtakunnan muissa osissa. Edesmennyt gastronomi Jussi Talvi kertoo schnitzelin alkuperäksi Pohjois-Italian ja erityisesti juutalaisen keittiön.
Wienin kuuluisin schnitzel tarjoiltiin pitkään Pfiglmüllerin ravintolassa. Nykyään paikka on ikävä turistirysä ja paremman schnitzelin saa muualla.
Suurin itävaltalainen klassikko on keitetty häränrinta, yleensä piparjuurikastikkeen kera tarjoiltuna. Aikanaan rintapaloja eriteltiin jopa 24 erilaista, ja jokaisella gastronomilla oli suosikkipalansa. Nykyisin annos tilataan usein nimellä tafelspitz. Pimenevään ja viilenevään syksyyn tämä edullinen, mutta herkullinen ruokalaji on mitä parhain.
Jos tarjoat härän seurana piparjuurikastiketta, sopii viiniksi hieman runsaampi, hapokas valkoviini. Salomon Undhofin viinitalo sijaitsee Tonavan penkereillä Kremstalissa. Talo on perustettu samoihin aikoihin, kun ruhtinaat tanssahtelivat Wienissä.
Kolme aterialle
573317, Szigeti Pinot Noir Rosé Brut 2011, Itävalta, 14,95 e
Erittäin tyylikäs ja kuiva roseekuohuviini.
- Aperitiivi
476017, Trapl Tilhofen 2009, Itävalta, 25,70 e
Melko runsas ja ”metsäinen” punaviini Carnuntumin alueelta.
- Peuranpaisti
508204, Kracher Traminer Auslese 2011, Itävalta, 13,90 e (0,375 l)
Erikoiserä tyylikästä jälkiruokaviiniä.
- Juustot
Kolme edullista
407107, Loos Blaufränkisch 2013, Itävalta, 9,99 e
Hedelmäinen ja kevyen mausteinen punaviini Burgenlandista
- Gulassi
526027, Steinschaden Grüner Veltliner Riede Stein 2014, Itävalta, 9,93 e
Luotettava käyttöviini moneen tarkoitukseen.
- Vaaleat kalat
599634, Rabl Grüner Veltliner 2014, Itävalta, 7,35 € (0,375l)
Tyylikäs ja melko runsas valkoviini puolikkaassa pullossa.
- Paistettu kuha
Kokeile myös
553427, Mayer Wiener Gemischter Satz 2014,Itävalta, 14,98 e
Wienin kaupunginrajojen sisältä korjattu useita lajikkeita sisältävä raikas valkoviini.
- Ilmakuivattu kinkku
577837, Biohof Pratsch Grüner Veltliner 2014, Itävalta, 14,99 e
Luomutuotanto on Itävallassa arvostettua.
- Backhendl
505057, Pannonhalmi Tricollis 2014, Unkari, 10,69 e
Pannonhalmin luostarista Luoteis-Unkarista tuleva valkoviini.
- Kalamureke