veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kepeitä juomia kesään

Kepeitä juomia kesään
11.7.2014

Lämpimänä päivänä kaipaa raikasta ja kevyttä viilentäjää. Silloin viinikin voi tuntua turhan vahvalta. Samoin kesän juhlissa on mukava tarjota raikasta ja kesäisesti maustettua juomaa. 

Drinkki Kuva Istockphoto.com

Helpoin ratkaisu on leikata viiniä kivennäisvedellä, kuten viinialueilla usein tehdään. Raikas ja neutraali valkoviini piristyy mukavasti kuplista, ja tällaiseen ”spitzeriin” ei tarvitse uhrata kovin tyyristä pulloa.

Viini taipuu toki myös moneen muuhun, esimerkiksi hyväksi boolin pohjaksi. Seuraavassa muutamia mukavia ja hyväksi koettuja reseptejä kesän virkistäjiksi ja juhlajuomiksi. Voit valmistaa suurimman osan joko ”lyhyinä” tai ”pitkinä” ja jopa boolina.

Kepeästi kuohuviinistä

Appelsiinikuohu

½ appelsiini / juoma
kuivaa kuohuviiniä
(grenadiinia)

Purista tuore appelsiinimehu (tai käytä laadukasta valmismehua) korkeaan lasiin ja täytä lasi kuivalla kuohuviinillä. Lisää halutessasi tippa grenadiinia. Voit koristella lasin appelsiininkuorisuikaleella.

Julep

Minttujulep on perinteinen Amerikan etelävaltioiden juoma. Siellä se valmistetaan mintun ja bourbonin yhdistelmästä. Tässä ohjeessa bourbon jää pois ja minttu raikastaa kuohuviinin.

muutamia mintunlehtiä
vaaleaa sokeria
kuohuviiniä
mintunoksa

Murskaa mintunlehdet ja lusikallinen sokeria hyvin keskenään. Laita kuohuviinilasin pohjalle ja täytä lasi kuivalla kuohuviinillä. Koristele mintunoksalla.

Valkoviiniä, inkivääriä ja omenaa

Ginger

2 tl konjakkia
1 dl valkoviiniä
1 dl ginger alea

Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa isosta viinilasista. Koristele appelsiininlohkolla. Sekoitus toimii erittäin hyvin myös boolina.

Omenainen

1 plo valkoviiniä
1 litra omenamehua
2 dl sour apple likööriä
1 plo kivennäisvettä
pari vihreää omenaa

Sekoita ainekset boolimaljassa ja lisää omenanlohkot.

Elegantti roseeviini

1 plo valkoviiniä
1 plo roseeviiniä
0,5 dl Southern comfort -likööriä
0,5 l tonicvettä
1 tlk mandariininlohkoja
minttua

Kaada viinit, likööri ja tonic boolimaljaan. Lisää mandariinit liemineen. Koristele mintunlehdillä.

Punaviiniä boolimaljaan

”Burgundilainen”

1 plo kevyttä punaviiniä (esim. peruslaatuinen bourgogne)
1 dl ruby portviiniä
1 dl appelsiinimehua
0,2 dl sitruunamehua
1 l kivennäisvettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään boolimaljassa. Jos haluat seoksesta makeamman, lisää hieman tomusokeria.

Viileä punainen

3 cl kevyttä punaviiniä
3 cl konjakkia
2 cl appelsiinimehua
2 cl ananasmehua
1 cl Cointreau-likööriä

Valmista juoma sekoittimessa jäiden kanssa ja kaada korkeaan lasiin jäiden päälle.

Risto Karmavuo

Kuvat: Istockphoto.com

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti