veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kiinalainen vati nousi ennätyshintaan

Kiinalainen vati nousi ennätyshintaan
26.10.2015

Hagelstamin lokakuun kuukausihuutokaupassa koettiin todellinen yllätys, kun kiinalainen vati nousi 200 euron lähtöhinnasta peräti 50 000 euron vasarahintaan, jonka päälle tuli vielä huutomaksu. Kysymyksessä oli Kiinan keisarin Yongzhenin palatsista 1700-luvun alkupuolelta peräisin oleva vati, jota kilpahuudettiin viiden minuutin ajan, kun normaalivauhti on 20-40 sekuntia/esine.

Kiinalainen vati Hagelstam

Suomesta löytyy arvokkaita kiinalaisesineitä varsin harvoin. Tämä löytyi yksityiskodista ja jäi myös suomalaiskeräilijän kokoelmiin.

Suomen Filateliapalvelun Hellman-huutokaupassa puolestaan puoluejohtaja Maon aikainen postimerkkirivilö nousi 3 600 euroon.

Mao-merkit Hellman

Helanderillakin oli lokakuun huutokaupassaan pienoinen Kiina-ilmiö, kun raakasilkistä valmistettu kimono myytiin viuhkan ja lornjetin kera1 800 eurolla. Kimono on 1700-luvun Kiinasta. 

Sarpanevan uniikkitöitä nettihuutokaupassa

Bukowskisin Helsingin huutokaupassa, joka toteutetaan nettihuutokauppana 8.-10.11. mennessä, on myynnissä merkittävä designkokoelma, johon kuuluu mm. Muranossa, Italiassa valmistettuja Timo Sarpanevan suunnittelemia lasiveistoksia sekä hänen Iittalassa puhallettuja Claritas-lasiveistoksiaan.

Sarpaneva Luna Bukowskis

Arvokkain on Studio Pino Sinorettossa vuonna 2000 puhallettu, käsin muovattu ja hiottu lasiveistos korkeudeltaan 37 cm ja leveydeltään 45 cm. Sen lähtöhinta on 20 000 euroa. Huhtikuussa niin ikään Bukowskisilla myytiin vastaavanlainen lähes 23 000 euron hinnalla, jonka päälle tuli vielä ostoprovisio.

Kantarelli-maljakon lähtohinta 40 000 euroa

Todellinen harvinaisuus on myös Tapio Wirkkalan vuonna 1946 suunnittelema Kantarelli-maljakko, jonka lähtöhinta huutokaupassa on 40 000 euroa. Maljakkoa valmistettiin alle 100 kappaleen erä kahtena eri numeroituna sarjana x/50 ja x/50/50 sekä muutamia numeroimattomia näyttelyihin ja tilauksesta.

Kantarelli 1946 Bukowskis

Wirkkala Kantarelli Helander

Noin 15 vuotta sitten Bukowskisilla myytiin sellainen 25 000 eurolla, ja kolmisen vuotta sitten Hagelstamilla peräti 52 000 eurolla.

Myöhempiäkin versioita on Bukowskisilla myynnissä, ja niiden lähtöhinta on 800 euroa eli lähellä tasoa, jolla niiden hinnat ovat yleensä olleet.

Helanderin lokakuun huutokaupassa tosin sellainen nousi huutomaksuineen jo 1 800 euroon, mutta siitä ei voi vielä tehdä johtopäätöksiä niiden yleisestä hinnannoususta, vaan kyseessä saattoi olla poikkeus.

Samanlaisia hintahyppäyksiä on silloin tällöin nähty myös Sarpanevan Claritas-lasiveistosten yhteydessä.

 

Konekivääri ja ryijy kiinnostivat

Helanderilla myytiin pari kiinnostavaa militariakohdetta: konekivääri ja ryijy. Venäläistä valmistetta oleva Maxim-konekivääri nousi huutomaksuineen 1 900 euroon. Siinä on SA-leima, ja se on korjattu 1942.

Keräilijöiden kiinnostus militariaa kohtaan näkyi jopa ryijyissä: kun tavallinen ryijy maksaa usein jopa alle sata euroa, niin ryijy (sign. HH 1931), jossa on aiheena Suomen ilmavoimat, nousi yli 1 300 euron. Kooltaan se on 145x195 cm.

 Ilmavoimien matto Helander

Jopa Hellman-huutokaupoissakin 16.-17.10. oli muutamia kiinnostavia militariakohteita. Saksan Kotkan I luokan ansioristi miekoin alkuperäiskotelossaan nousi 500 euron lähtöhinnasta 2 900 euroon. Se on annettu 11.11.1942 suomalaiselle everstiluutnantille.

Surukortti Hellman

Helanderin huutokaupassa harva tavara jäi myymättä, ja harvassa oli myös pohjahinta. Alvar Aallon tuhkakupissa lähtöhinta kuitenkin oli – 2 000 euroa – ja se oli tällä kertaa huutajille liikaa. Vajaat 60 cm korkea tuhkakuppi on alun perin suunniteltu Finlandia-taloon. Sieltähän on remonttien yhteydessä kulkeutunut markkinoille erityisesti ulkomaille muutakin Alvar Aallon suunnittelemaa esineistöä.   

 Tykistömerkki Hellman

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Kuvat: Huutokauppatalot 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti