veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kodin taideteos on asukkaan käyntikortti

29.9.2015

Kodin taideteokset avaavat omistajansa sielunmaisemaa, elämäntilannetta ja historiaa. Ne paljastavat salattuja tuntemuksia ja kertovat taloudellisen tilanteen muuttumisesta. 

Koti ja taide

Olen monesti tavannut sukulaisia perunkirjoituksissa, kun tutkimme yhdessä edesmenneen keräilijän taideteoksia. Perijöillä on harvoin tietoa siitä, miksi keräilijä oli ostanut jonkin teoksen. Vaikka en tunne edesmennyttä keräilijää, valinnat piirtävät kuvaa keräilijän ajatusmaailmasta ja kertovat, miksi keräilijä valitsi juuri kyseiset teokset kaikesta taiteen tarjonnasta.

Taideteokset kuvaavat myös keräilijän taloudellista tilannetta, sillä taloudellisesti hyvinä vuosina keräilijät hankkivat tyypillisesti myös tuoretta nykytaidetta. Töiden tekovuodet selviävät teoksista. Yleensä teokset hankitaan noin 20 vuoden kuluessa aktiivityövaiheen loppumetreillä. 

Teosvalinnat kertovat arvoista

Teet valinnan, kun ostat taulun. Kun ripustat taulun omalle seinällesi, näytät samalla muille, mitä arvostat. Ihmisillä on taipumus alitajuisesti muokata kotinsa näköisekseen.

Kannattaa pohtia, haluatko näyttää mieltymyksesi rauhalliseen olotilaan, kun suosit kukka-aiheita. Vai kerrotko olevasi dynaaminen, kun hankit ahkerien ihmisten kuvauksia, tai rohkea täyttäessäsi seinät teoksilla, joissa on käytetty vahvoja värejä. Vai paljastatko kenties olevasi vapaa sielu, kun valikoit abstrakteja teoksia.

Intiimit ja muut tabuaiheet, kuten uskonnolliset, poliittiset ja pornografiset teokset, kannattaa laittaa esille pienempiin huoneisiin, joihin pääsevät vain valikoidut vieraat. On yleensäkin hyvä pohtia ennen ripustusta, mitä haluaa paljastaa itsestään. Kodin taideteokset luovat yllättävän selvän psykologisen profiilin omistajastaan. 

Maisemalla yhteys omaan elämään

Millaisia maisemamaalauksia löytyy kotisi taideteosten joukosta: kaupunkimaisema, pittoreski kylämaisema, merimaisema, järvimaisema vai erämaa? On tyypillistä hankkia sellainen maisemamaalaus, jolla on jokin yhteys omaan elämään. Suosikkimaisemat ja mielenmaisemat juontavat juurensa lapsuudesta ja nuoruudesta, tai sitten ne liittyvät onnellisiin lomamatkoihin tai työskentelyyn ulkomailla.

Eri-ikäisinä haluamme erilaisia asioita ja tarpeemme vaihtelevat. Eletty elämä näkyy myös taidehankinnoissa. Seniori-ikäinen kaipaa takaisin teini-ikäisenä koettuja haaveita ja muistelee lapsuuden maisemia, värejä, historiaa ja tunnelmaa ­aikaa, jolloin tulevaisuus oli vielä unelmia täynnä.

Sveitsiläinen psykiatri Carl Gustav Jung on todennut, että vanhentuessaan ihmisen sekä maskuliininen että feminiininen puoli vahvistuvat. Jungin mukaan me pyrimme koko elämämme ajan ymmärtämään itseämme, yksilöimään itseämme ja kasvamaan henkisesti. Tämä selittää ehkä hieman sitä, miksi mies 60 vuotta täytettyään näyttää aiempaa avoimemmin herkkyyttään ja hankkii kokoelmaansa sensuelleja naisen vartalokuvaa käsitteleviä taideteoksia.

Jos henkilö on luonteeltaan kasvattaja, hän hankkii mielellään kukka- tai eläinaiheisia teoksia. Metsästäjät suosivat eläinaiheita, purjehtijoilla on laivakuvia ja historian harrastajilla antiikkisia muotokuvia.

Lisäksi on ihmisiä, jotka valitsevat työt täysin eri tavalla kuin sillä, johon ovat lapsuudenkodissaan tottuneet. Erityisesti näiden henkilöiden taidevalinnat saattavat muuttua radikaaleimmin myöhemmässä elämänvaiheessa.

Muutama uniikki taideteos osana sisustusta antaa jo kuvan siitä, että asukas panostaa kotiin, pysyviin olosuhteisiin ja sivistyneeseen sisustukseen arvostaessaan kulttuuri- ja taidehistoriaa.

Pauliina Laitinen-Littorin

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti