veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Koronaturvallisesti Lapissa – huskyja, poroja, talvipyöräilyä tunturissa

Koronaturvallisesti Lapissa – huskyja, poroja, talvipyöräilyä tunturissa
19.2.2021

Lappi on talvilomien suosikkikohde, mutta mitä siellä voi tehdä korona-aikana vastuullisesti ja turvallisesti? Ruuhkaisten aktiviteettien sijaan nyt kannattaa kokeilla jotakin uutta.

Suomalaiset matkailijat käyttävät paikallisia ohjelmapalveluja harvakseltaan. Nyt siihen on oiva tilaisuus, kun ulkomaalaiset turistiryhmät loistavat poissaolollaan ja esimerkiksi erilaisille järjestetyille retkille löytyy hyvin tilaa.

Palveluja käyttämällä tukee myös paikallisia yrittäjiä, joille korona-aika on ollut taloudellinen katastrofi.

Tarjolla olevista aktiviteeteista yhteystietoineen saa kootusti tietoa kunkin alueen matkailusivuilta. Esimerkkejä sivustoista:

Tässä jutussa mainittuja aktiviteetteja järjestävät pienyritykset sijaitsevat tunnin ajomatkan sisällä Rovaniemestä. Tutustuimme niihin helmikuun puolivälissä.

Palveluja voi varata ja ostaa etukäteen yritysten nettisivuilta, mutta monessa paikassa voi myös tehdä varauksen puhelimitse ja maksaa paikan päällä.

Vauhdin hurmaa huskysafarilla

Huskysafari saattaa kuulostaa ulkomaalaisia turisteja varten rakennetulta keinotekoiselta ohjelmanumerolta, mutta koiravaljakon vauhdissa ennakkoluulot haihtuvat.

Ennen liikkeelle lähtöä saa pikakoulutuksen valjakon ohjastamiseen. Kevyeen rekeen mahtuu kyytiin myös toinen aikuinen.

Kuusi vetokoiraa ampaisee matkaan välittömästi, kun rekeä paikallaan pitävä köysi irrotetaan aidantolpasta. Reen takana jalaksilla seisovan ohjaajan tärkeimmät työvälineet ovatkin siitä eteenpäin kaksi jarrua, joita polkemalla voi hillitä vauhtia ja tarvittaessa pysäyttää valjakon.

Jyrkemmissä ylämäissä meno hyytyy. Silloin ohjaaja joutuu auttamaan koiria potkimalla vauhtia samaan tyyliin kuin potkukelkalla.

Korvalan Kestikievarin Jaana Näsi vetää huskysafareita ja esittelee retken jälkeen myös koiratarhan elämää. Kuva: Matti Remes

Rovaniemen ja Sodankylän välissä sijaitsevassa Korvalan Kestikievarissa parin tunnin huskysafari maksaa 125 euroa hengeltä. Kaupan päälle saa koiratarhan esittelyn ja roppakaupalla tietoa huskyistä ja niiden käytöstä vetojuhtina.

Satunnaisen kävijän on mahdotonta erottaa koiria toisistaan, mutta kennelin omistaja Jaana Näsi tuntee jokaisen koiran ulkonäöltä ja tarkan sukupuun.

Kiinnostava vierailu porotilalla

Vauhdikkaan huskysafarin jälkeen kävelyvauhdilla etenevä poroajelu voi tuntua tylsältä, mutta aidolla porotilalla käynti on kuitenkin kiinnostava kokemus.

Eri puolilla Lappia on vierailijoita vastaanottavia tiloja, joissa on poroihin tutustumisen ja rekiajelun ohella tarjolla usein muitakin aktiviteetteja, kuten pilkkiretkiä ja lumikenkäkävelyä.

 Porohaan Katja Alajärvi vie vierailijan ruokkimaan poroja ja kertoo samalla porotilan arjesta. Kuva: Matti Remes

Porohaka 60 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen ottaa vastaan pieniä ryhmiä, jotka emäntä Katja Alajärvi vie moottorikelkalla porojen talvehtimis- ja erottelupaikkaan metsän keskellä. Porojen ruokinnan lomassa hän kertoo porotilan vuoden kierrosta ja porojen elämästä.

Vierailu kestää 2,5 tuntia ja maksaa 79 euroa. Talon puolesta tarjolla on lämpimiä haalareita, kenkiä ja käsineitä, jotka etenkin kovemmalla pakkasella tulevat tarpeeseen.

Päästöttömällä sähkökelkalla luonnon helmaan

Moottorikelkkasafareita on järjestetty Lapissa jo pitkään, mutta moottorien pärinä ja pakokaasun katku talvisen luonnon keskellä eivät välttämättä innosta kaikkia matkailijoita.

Nyt tarjolla on lähes äänetön ja päästötön vaihtoehto, sillä käyttöön ovat tulleet ensimmäiset sähkökäyttöiset moottorikelkat.

Tarjonta on kuitenkin toistaiseksi vähäistä. Rovaniemellä sähkökelkkasafareita järjestää Aurora Emotion, joka myös itse kehittää ja valmistaa kelkkoja Rovaniemellä.

Yrityksen toimipiste sijaitsee Arctic Snow Hotelin yhteydessä 30 kilometriä kaupungista luoteeseen. Samalla voi käydä tutustumassa jäästä tehtyyn hotelliin, jonka huoneet ovat täynnä hienoja jääveistoksia. Opastetun kierroksen hinta on 25 euroa aikuiselta.  Sähkökelkkasafari on helppo ja lähes äänetön tapa päästä ihailemaan talvista Lapin luontoa. Kuva: Matti Remes

Parin tunnin kelkkasafari maksaa kahdelle aikuiselle 198 euroa. Helppokäyttöisten mutta tehokkaiden sähkökelkkojen ohjaaminen sujuu hyvin vasta-alkajaltakin. Reitti kulkee kauniiden metsämaisemien halki, ja välillä pysähdytään bongaamaan riekkoja ja tekemään muita luontohavaintoja kokeneen eräoppaan johdolla.

Aurora Emotion järjestää vastaavia retkiä myös Levillä. Pyhällä sähkökelkkoja löytyy Sunday Morning Resortista, jonka 1,5–2 tunnin kelkkasafari maksaa 300 euroa kahdelta aikuiselta.

Sähköpyörällä heittämällä tunturin laelle

Talvipyöräilystä on tullut viime vuosina suosittu liikuntamuoto Lapissa. Tämä on otettu kiitettävästi huomioon myös lomakeskuksissa, joista pääsee pyöräilemään tunturiin ja metsiin hyvin hoidettuja ja merkittyjä ajouria pitkin.

Reittien vaikeusasteista löytyy valinnanvaraa aloittelijoista himopyöräilijöihin.

Talvipyöräily on hauskaa puuhaa Lapissa. Fatbiken paksut renkaat pehmentävät menon kuoppaisilla metsäpoluilla. Kuva: Matti Remes

Pyöräily tunturien rinteillä voi kuulostaa työläältä, mutta hommaa helpottaa huomattavasti asianmukaiset välineet. Fatbiken paksut renkaat pehmentävät menon kuoppaisilla metsäpoluilla. Vaihteiston välitykset on suunniteltu maastoajoon sopiviksi niin, että ylämäessäkin polkeminen on yllättävän helppoa.

Ja homma helpottuu entisestään, jos valitsee pyöräretkelle sähköavusteisen e-fatbiken.

Pyöriä voi vuokrata lomakeskusten välinevuokraamoista.  Tavallisen fatbiken päivävuokra on tyypillisesti 40 euroa, sähköavusteisen tuplasti enemmän.

Välinevuokraamoista saa myös lumikenkiä ja liukulumikenkiä, jotka ovat lumikenkien ja eräsuksien eräänlainen välimuoto. Näiden välineiden vuokra on parikymppiä päivässä.

Lumikenkiä tai suksiakaan ei ulkoiluun välttämättä tarvitse, sillä turistipaikoista löytyy runsaasti myös hyvin ylläpidettyjä kävelypolkuja.

Näin ehkäiset koronan leviämisen lomalla

Vaikka Lapin sairaanhoitopiiri on ilmaantuvuuden perusteella epidemian kiihtymisvaiheessa, on sairaanhoitopiirissä otettu käyttöön 25.2. leviämisvaiheen rajoitukset, sillä alueella oleskelee tällä hetkellä paljon henkilöitä korkeamman ilmaantuvuuden alueilta.

Viruksen leviämisen ehkäisyyn on hiihtolomien alla laitettu paljon painoa. Kasvomaskin käyttöä suositellaan julkisissa tiloissa, kuten hotellien yleisissä tiloissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Käsien desinfiointipaikkoja löytyy kiitettävästi joka paikasta.

Jokaisen Lapissa oleskelevan tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa. Koronaturvallinen Lappi -sivustolla on kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten. 

Levin matkailusivuilta löytyy ohjeistus, jota noudattamalla voi viettää lomaa vastuullisesti ja turvallisesti myös muissa Lapin kohteissa:

  • Tule loman viettoon vain terveenä.
  • Vältä väkijoukkoja sisätiloissa
  • Muista käsi- ja yskimishygienia
  • Laita käytetyt nenäliinat ja kertakäyttöiset suojamaskit roskikseen
  • Varaa etukäteen kaikki palvelusi verkkokaupasta, jos mahdollista
  • Käytä etämaksua aina kun mahdollista
  • Lataa puhelimeesi Koronavilkku-sovellus
  • Vältä iltarientoja, joissa et pysty pitämään riittävää turvaväliä ja pitämään maskia
  • Toimi vastuullisesti, noudata annettuja sääntöjä sekä henkilökunnan antamia ohjeita.

Matti Remes

Juttuun lisätty 26.2.2021 maininta: Lapin sairaanhoitopiirissä siirrytään koronapandemian kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti