Sirpaleisessa, saariston muovaamassa Kreikassa on harhaanjohtavaa puhua yhtenäisestä ruokakulttuurista. Mousakas, souvlaki ja mezet ovat kaikille tuttuja kreikkalaisruokia, mutta alun pitäen nekin ovat olleet alueellisia.
Vuonna 1832 päättynyt nelisatavuotinen Ottomaanivalta jätti kreikkalaiseen keittiöön perinnöksi erilaiset mezet ja erityisesti lihapullat. Kuningasvallan aikana katse kääntyi länteen. Ranskalaisten kokkien peruna béchamelkastiketta käytetään yhä monissa ruuissa.
Ruokakulttuurien erot näkyvät selkeimmin saaristossa. Koillisen saaret kuten Lesvos, Limnos ja Chios ovat sijaintinsa takia lähellä turkkilaista ruokakulttuuria. Etelän Santorinin ja Rodoksen ruokakulttuuriin jättivät jälkensä ristiretkeläiset ja venetsialaiset kauppiaat.
Tuhannet saaret ryhmittyvät Egeanmeren puoleiseen pohjoiseen saariryhmään, Sporadeihin, Kykladeihin ja Dodekanesian saariin. Kykladeilla on kukoistanut hyvin omaleimainen ruokakulttuuri, kiitos vehreiden laaksojen ja lampaiden. Tarinan mukaan Kykladeilla elettiin rauhallisessa eristyneisyydessä vuosisatoja, kunnes joku saarten merikapteeneista toi mukanaan radion.
Vielä 2010-luvulla Kykladit uinuvat rauhaisaa unta. Pohjoisin Androksen saari on ateenalaisten viikonloppukohde. Saaren pääkaupungissa Chorassa on merellinen historia selvästi näkyvissä. Kaupungin rakennuskannassa on paljon viime vuosisadan alun kaupunkivilloja, joita paikalliset kutsuvat kapteenien taloiksi.
Vaikka jokaisella saarella on oma ruokakulttuurinsa, myös yhdistäviä tekijöitä löytyy. Kalat ja merenelävät, maitotuotteet ja erityisesti saarten omat juustot, yrtit, kaprikset, kuivatut hedelmät ja vihannekset sekä mausteiset makkarat kuuluvat Androksen ravintoloiden valikoimaan. Ateria aloitetaan pienellä ryypyllä ja alkupaloilla. Lasissa ei kuitenkaan ole uuzoa, vaan joko rakia tai rypälemaskista tislattua tsipouroa (yleensä ilman anista).
Kykladeilla paikallinen viininvalmistus on lähinnä kotitarvepohjaista. Androksella on yksi viinialue, Sineti, jonka viinejä voi mielenkiinnosta kokeilla. Suosittelen kuitenkin pitäytymään muissa kreikkalaisissa viinialueissa, joista valtaosa sijaitsee mantereella. Pohjois-Kreikan tunnetuimmat viinialueet ovat Makedonia, Epirus ja Thessalia, Ateenan ympäristössä sijaitsevat Peloponnesos sekä Sterea Ellada (Attika). Saarilla sijaitsevista viinialueista parhaat ovat Samoksen, Santorinin, Rodoksen, Kreetan ja Kefalonian viinit.
Kaikkein mielenkiintoisinta Kreikan viineissä on se, että niiden raaka-aineena ovat paikalliset lajikkeet, joita muualta viinimaailmasta ei juuri löydy. Assyrtiko on kotoisin Samoksen saarelta ja se on luonteeltaan hyvin hapokas ja sitruksinen. Rypäle säilyttää hapokkuuden myös kypsyessään, muistuttaen hieman Rieslingiä.
Assyrtiko onkin valloittanut viljelypinta-alaa viimeisten parinkymmenen vuoden aikana koko Kreikassa. Punaisista lajikkeista kiintoisimmat ovat tanniininen Xynomavro sekä erityisesti Nemean alueella tuotettu vivahteikas Agiorghitiko.
Kolme aterialle
106857, Tsantali Ouzo, 22,90 e (0,7l)
Ouzon kanssa syödään aina jotain pientä.
- Mezet
008481, Retsina, Kreikka, 7,98 e
Klassikko.
- Sardiinileivät
409507, Gaía S Agiorghitiko Syrah 2012, Kreikka, 19,89 e
Vuonna 1994 perustettu kunnianhimoinen viinitila.
- Lammaspaisti
Kokeile myös
451447, Tsantali Nemea Réserve 2010, Kreikka, 10,98 e
Agiorghitiko-rypälelajikkeesta tuotettu melko mausteinen punaviini.
- Lammasvartaat
566687, Retsina Lafazanis, Kreikka, 8,45 e
Männynpihkainen retsina on Kreikan viineistä kuuluisin.
- Oliivit
403397, Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2009, Kreikka, 12,99 e
Kreikkalainen Limnio-rypäle on saanut seurakseen kansainvälisen kumppanin
- Kreikkalaiset lihapullat
Kolme makeaa
558624, Samos Nectar, Kreikka, 10,99 e (0,375l)
Muscadet-rypäleestä valmistettu makea viini.
- Toscakakku
387367, St. John Commandaria, Kypros, 20,60 e
Kuivatuista rypäleistä valmistettava ristiretkeläisten viini.
- Maustekakku
001176, Metaxa, Kreikka, 26,90 e
Aromaattinen brandy.
- Turkkilainen kahvi