veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kukkataiteen lumo ei kuihdu

19.10.2015

Kukka-aiheiset taideteokset ovat haluttuja ja usein hintaviakin. Nuoren polven kukkataiteilijoita ovat Suomessa muun muassa Asta Caplan, Heini Turunen ja Tiina Suikkanen. Mutta miten erottaa toisistaan tavallisen kukkataulun ja kukkataideteoksen? 

Heikki Marilan Carnegie Art Award -palkinnon saaneet kukkamaalaukset, Claude Monet’in lumpeenkukat ja Vincent van Goghin auringonkukat ovat rakastettavia. Voiko joku väittää, että kukka-aiheet eivät olisi haluttuja, arvostettuja ja erittäin hintaviakin?

Kukkataululla ja kukkataideteoksella on kuitenkin eroa: kukkataulu esittää kukkia taulussa ja kukkataideteos esittää taidetta, jossa luovuus on kuvattuna kukkien muodossa. 

Kukkia esittävien sisustustaulujen tehtävä on luoda tilasta kodikkaampi. Näiden kulutustuotteiden hinta on edullinen. Kukka-aiheisten taideteosten tehtävä on antaa katsojilleen luovaa ja sivistynyttä oloa. Näiden ylellisyyshyödykkeiden hinnat määräytyvät teoksen tason ja markkinatilanteen mukaan. 

Värit ja tekijä vaikuttavat hintaan

Kukka-aiheiset taideteokset ovat neutraaleja ja siksi ne on helppo jälleenmyydä. Jotta hinta pysyisi jälleenmyynnin yhteydessä korkealla, täytyy tekijän kuitenkin olla tunnettu taiteilija.

Teoksen hintaan vaikuttaa tekijän nimen lisäksi muutama muukin asia. Tarkista onko työssä signeeraus ja onko työ taiteilijan uran suositulta ja laadukkaimmalta vuosikymmeneltä.

Vertaile myös ennen kaupantekoa hintaa suhteessa siihen, miten tärkeä ja suosittu aihe kukkamaalaukset olivat taiteilijan tuotannossa. Näin tulee toimia siksi, että monet taiteilijat tekivät myös kukkatöitä, vaikka ovat tulleet tunnetuiksi aivan muista aiheista. Tällöin kukka-aiheiden hinnat eivät välttämättä nouse kovin korkealle.

Kukkamaalausten värit ja väriyhdistelmät ovat merkityksellisiä. Siksi kauneimmat väriyhdistelmät liikkuvat yleensä taidekaupassa korkeammilla hinnoilla. Suurin osa suomalaisten klassisten kukkamaalausten hinnoista on 700–4 000 euron välimaastossa. Arvostetuimpien suomalaisten nykytaiteilijoiden erittäin suurikokoiset kukkateokset sen sijaan voivat olla 20 000–35 000 euron hintaisia. 

Schalin ja Snellman edelläkävijöitä

Suosituimpia kukkataiteilijoita Suomessa taiteen jälleenmyyntimarkkinoilla ovat esimerkiksi Anita Snellman, Anna Snellman, Greta Schalin, Anitra Lucander ja Martta Wendelin. Hieman vähemmän tunnettuja nimiä ovat Fanny Sundblad, Christina Snellman ja Lyyli Visanti. Näistä nimistä Greta Schalin ja Anna Snellman ovat varsinaisia kukkamaalausten pioneereja ja arvostettuja, vaikka molemmat maalasivat muitakin aiheita.

Myös esimerkiksi kultakauden kovista nimistä Venny Soldan-Brofeldt ja Maria Wiik maalasivat paljon kukkamaalauksia. Miestaiteilijoista kukkamaalausten tekijöinä tunnetuimpia ja ehkä hintavimpia ovat muun muassa Yngve Bäck, Birger Carlstedt ja Mikko Carlstedt. Näiden lisäksi myös Werner von Hausen, Veli Kalima, Mikko Oinonen, Rafael Wardi, Antti Lampisuo, Ragnar Ungern ja Aimo Kanerva ovat tehneet haluttuja ja rakastettuja kukkamaalauksia. Nuoren polven kukkataiteilijoita ovat Suomessa muun muassa Asta Caplan, Heini Turunen ja Tiina Suikkanen.

Naistaiteilijoiden suhteellisesti suurehko määrä kukkamaalausten tekijöistä johtuu osittain siitä, että vielä 1800-luvun lopulla naistaiteilijoiden toivottiin maalaavan enemmän naisille luontuvia aiheita, kuten kukka- ja lapsikuvauksia.

Vakaan kodin merkki

Kukka-aihe on aikoinaan ollut porvarillisen kodin merkki. Kukkatauluilla on edelleen sama symboliarvo jossain määrin, sillä koti jonka seinillä on kukkatauluja, kertoo asukkinsa pyrkimyksestä seesteiseen ja vakaaseen elämään.

Psykologisesta näkökulmasta on kiinnostavaa, että yleensä kasvattajaluonteiset ihmiset ovat kiinnostuneempia kukkatauluista. Tällaiset ihmiset pitävät lasten, eläinten, kukkien tai oman kukkamaan vaalimisesta. 

Suosittuja kukkataiteilijoita

  • Yngve Bäck 1904-1990
  • Mikko Carlstedt 1892-1964
  • Birger Carlstedt 1907-1975
  • Anitra Lucander 1918-2000
  • Greta Schalin 1897-1993
  • Anna Snellman 1884-1962
  • Anita Snellman 1924-2006
  • Venny Soldan-Brofeldt 1863-1945
  • Martta Wendelin 1893-1986
  • Maria Wiik 1953-1928

 Pauliina Laitinen-Littorin

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti