Syksyn huutokauppakausi on käynnistynyt hieman aneemisesti. Tosin Tampereella Paavo Tynellin suunnitteleman kattovalaisimen hinta nousi huutomaksuineen peräti noin 22 000 euroon.
Aiemmin keskihintainen taide näyttäisi halventuneen – samoin design huippuja lukuun ottamatta. Merkittävimpiä kohteita ovat alkusyksystä olleet Helanderilla myyntiin tullut kiinalaisantiikin kokoelma ja Tampereen huutokauppakamari Annmari´silla myyty uniikki Paavo Tynellin valaisin.
Suomessa on harvoin maksettu valaisimesta niin paljon kuin Tampereella 9. syyskuuta pidetyssä huutokaupassa, jossa Paavo Tynellin suunnitteleman kattovalaisimen hinta nousi huutomaksuineen noin 22 000 euroon, kun lähtöhinta oli 7 000 euroa. Valaisin oli uniikki tilaustyö tekstiilitaiteilija Greta Skogster-Lehtiselle.
Tynellin valaisimia oli myynnissä niin Tampereella kuin Helanderillakin Helsingissä, jossa uniikkia vaatimattomampi ja yleisempi kattovalaisin maksoi 4 800 euroa.
Annmari´sin huutokaupassa oli yhtenä erikoisuutena myös venäläinen S&W (Smith & Weston) revolveripari, josta maksettiin huutomaksuineen lähes 5 000 euroa. Kiinnostava venäläinen antiikki menee näköjään yhä mukavasti kaupaksi.
Kiinalaisantiikkia Helanderilla
Helanderin huutokaupassa oli tarjolla suomalaisittain melko harvinainen kiinalaisen antiikin kokoelma, jossa oli esineitä satojen vuosien takaa. Kiinalaisantiikin kysyntä on maailmalla kovaa, ja kansainvälisissä arvohuutokaupoissa jostain todella harvinaisesta kupista saatetaan maksaa jopa miljoonia. Helanderilla tarjonta oli vaatimattomampaa, mutta kallein esine nousi sentään huutomaksuineen 3 600 euroon.
Monet kohteet olivat Ming-dynastian ajalta. Tämä dynastia hallitsi Kiinaa vuosina 1368-1644. Sitä edelsi mongolien Yuan-dynastia ja seurasi mantšujen perustama Qing-dynastia. Kiinalainen Ming-dynastia nousi valtaan, kun talonpoikaiskapinat ajoivat sen edeltäjän takaisin Mongolian aroille, joskin han-kiinalaisryhmät tappelivat keskenään ensin ylimmästä vallasta vuosikausia.
Ming-dynastian aikana muun muassa posliiniesineiden valmistus kukoisti, ja niitä vietiin suuria määriä ulkomaille. Kiinallahan oli 1400-luvulla maailman suurin laivasto – suurempi kuin kaikkien Euroopan maiden yhteenlaskettu laivasto.
Vuosisadan loppuun mennessä Kiina kuitenkin ikään kuin käpertyi kuoreensa, ja portugalilaiset ottivat haltuunsa Kiinan ulkomaankauppayhteydet. Kiinalaisposliinia tuotiin paljonkin Eurooppaan, ja keräilijät tekevät jatkuvasti arvokkaita posliinilöytöjä noilta ajoilta mitä ihmeellisimmistä paikoista – koirankupeista lähtien.
Militaria arvossaan
Militarian keräilyinto jatkuu, ja se näkyi myös Helanderilla. Sotiin liittyvää esineistöä tulee huutokauppoihin aika paljon veteraanien kuolinpesistä, mutta militaria ei suinkaan ole pelkästään vanhempien miesten harrastus, vaan ostajina on paljon nuorempiakin historiasta kiinnostuneita.
Helanderilla oli myynnissä mm. Mannerheimilta lähtöisin oleva valokuva ja kirje, jotka olivat käsin allekirjoitettuja. Toinen mielenkiintoinen militaria-kohde oli Ilmavoimien RUK:n 8. kurssin kurssimerkki talvisodan alta. Kurssi pidettiin 8.6.38-27.5.39, ja siltä valmistuneita oli 40. Kurssimerkki maksoi Helanderilla noin 840 euroa. Molemmista kohteista käytiin kilpahuutoa.
Suomen Filateliapalvelun nettihuutokaupassa oli loppukesällä myynnissä puolestaan G. Mannerheimin allekirjoittama kuitti vuodelta 1925. Siitä maksettiin 166 euroa.
Lamalöytöjä edullisesti
Hagelstamin kuukausihuutokauppakin osoitti, että taide odottelee uutta potkua laman keskellä. Toisaalta nyt voi tehdä löytöjäkin, mikäli uskoo hintojen kääntyvän nousuun. Myös designin hinnat heittelehtivät paljon, eikä pelkästä suunnittelijan nimestä enää välttämättä makseta ylettömiä: esimerkiksi Lisa Johansson-Papen tavanomaisen näköinen kattovalaisin maksoi Helanderilla vain 60 euroa.
Eikä myöskään kaikki venäläinen antiikki enää mene kaupaksi koviin hintoihin. Helanderilla venäläinen pikaripari maksoi huutomaksuineenkin vain noin 70 euroa ja Fabergén hopealusikka runsaat 200 euroa. Sen sijaan kaksi näyttävämpää Fabergén hopeaesinettä nousi jo lähes 2 300 euroon, vaikka lähtöhinta oli 300 euroa.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.