Phillipsin Nordic Design -huutokaupassa on tarjolla yllättävää suomalaisdesignia. Miten huutokauppaan on päätynyt Aallon Finlandia-taloa varten suunnittelema korkea, jalallinen tuhkakuppi?
Pohjoismaisesta designista vakavasti kiinnostuneiden must-tapahtuma järjestetään Lontoossa 24. syyskuuta. Tarjolla on useita kiinnostavia esineitä kaikista Pohjoismaista. Phillipsin myyntiluettelosta näkee, mitkä nimet ja minkälaiset esineet kiinnostavat kansainvälisesti. Ensi viikolla tiedämme, mihin hintaan pohjoismaisia designereita noteerataan. Phillips saa jatkuvasti myydäkseen myös kiinnostavia suomalaiskohteita.
Designereitten joukossa on aina yleensä myös joitakin kansainvälisesti ehkä vähemmän tunnettuja nimiä, joiden kansainvälistä kiinnostavuutta testataan. Suomesta on Alvar Aaltoa, Tapio Wirkkalaa, Paavo Tynelliä jne., mutta myös esimerkiksi Aune Siimeksen kaulakoru vuodelta 1945 sekä Paula Häiväojan kaulakoru vuodelta 1965.
Suomalaiskohteista kalleimmasta päästä on Tapio Wirkkalan harvinainen Lehti-vanerivati vuodelta 1951. Sen arviohinta on 33 000-40 000 euroa. Hieman korkeampaan hintaluokkaan arvioidaan nousevan Alvar Aallon sermi, joka on suunniteltu hotelli Vaakunaa varten välirauhan aikana eli vuonna 1940. Toinenkin erikoinen Alvar Aallon myyntikohde on – nimittäin korkea, jalallinen tuhkakuppi, joka on suunniteltu 1967-1971 Finlandia-taloa varten. Miten lie sekin ajautunut myytäväksi Lontooseen. Arviohinta on 4 000-5 000 euroa.
Ihmetellä voi myös, miten huutokauppaan on kulkeutunut Paavo Tynellin kattolamppu, joka 1960-luvulla on hankittu Joensuun seurakuntayhtymän tiloihin. Kysymyksessä on Idmanin tekemä valaisin mallia 501. Arviohinta on 10 000-13 000 euroa.
Suomalaisista kirkoista on remonttien yhteydessä kulkeutunut aika paljon arvoesineitä ulkomaisiin huutokauppoihin – on mennyt Tynellin valaisimia, Alvar Aallon kirkonpenkkejä jne. Esimerkiksi Kontiolahden kirkon remontin yhteydessä 2009-2012 vaihdettiin uusiin valaisimiin 83 Paavo Tynellin suunnittelemaa lampettia vuodelta 1955, ja kaksi niistä myytiin Yhdysvalloissa Chicagossa parisen vuotta sitten 13 750 dollarilla.
Design-piano tanskalaiselta
Muista Pohjoismaista on myös tarjolla kiinnostavia esineitä: Ruotsista signeerattuja mattoja sekä huonekaluja ja Tanskasta muun muassa huonekaluja ja valaisimia.
Suomessakin erityisesti design-valaisimistaan tunnetulta tanskalaismuotoilijalta Poul Hennignseniltä on Phillipsin huutokauppaan tulossa melkoisen erikoinen ja harvinainen design-esine – nimittäin piano vuodelta 1931. Se on valmistettu maalatusta ja maalaamattomasta puusta, akryylistä, kromatusta sekä lakatusta teräksestä ja nahasta. Hinta-arvio on yli 100 000 euroa.
IKL:n harvinainen nuija
Rahaliike Holmaston huutokauppaan 11. lokakuuta tulee mielenkiintoinen kokoelma entisen ministerin ja professorin Vilho Annalan (1888-1960) kunniamerkeistä. Ne liittyvät Annalan monipuoliseen uraan Rautatiehallituksessa, Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professorina, kansanedustajana, IKL:n puheenjohtajana ja Rangellin hallituksen ministerinä. Arvokkain on hopeaa ja emalia oleva Saksan Kotkaritarikunnan 2. luokan ritarimerkki rintatähden kanssa. Sen lähtöhinta on 2 500 euroa.
Tähän kokoelmaan liittyen myyntiin tulee myös harvinainen IKL:n puheenjohtajan nuija, joka on puuta ja hopeaa. Se on A. Tillanderin valmistama ja varustettu omistuskirjoituksella. Minimihinta on 400 euroa.
Toki Holmaston arvokkain kohde on tälläkin kertaa tsaarinajan venäläinen kunniamerkki: Pyhän Annen ritarikunnan 2. luokan ritarimerkki ei-kristitylle. Sen minimihinta on 15 000 euroa. Mielenkiintoista on nähdä, ovatko venäläisostajat paikalla itse tai edustajiensa kautta kuten aiemminkin vai vaikuttaako kireä kansainvälinen tilanne myös keräilymarkkinoihin.
Pentti Avomaa
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija