veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Löytöjä erikoishuutokaupoista

Löytöjä erikoishuutokaupoista
30.3.2016

Kun tosi kiinnostavia kohteita ajautuu huutokauppoihin, rahaa keräilijöillä tuntuu yhä riittävän. Sellaisia kohteita oli esimerkiksi Bukowskin Helsingin huutokaupassa sekä Holmaston rahahuutokaupassa. Seuraavaksi löytöjä voi tehdä Suomen Filateliapalvelun 1.-2.4. pidettävässä huutokaupassa.

Koska erikoiskohteille näyttää riittävän ostajia, useimmat arvohuutokaupat ovat nyt järjestämässä sellaisia varten omia huutokauppojaan.

Bukowski järjesti aiemmin modern+contemporary&design -huutokauppoja. Maaliskuun huutokaupassaan se keskittyi contemporaryyn eli aikalaistaiteeseen, joten kohteita oli vain runsaat sata. Ja kun monien aikalaistaiteilijoiden töille ei ainakaan vielä ole muodostunut selkeää hintahaarukkaa, lähtöhinnat ja ostotarjoukset saattoivat olla aika kaukana toisistaan erityisesti designlasin ja -keramiikan kohteissa.

Joidenkin kohteiden hinnat nousivat melkoisen korkealle. Arvokkaimmasta päästä löytyi Mari Rantasen isokokoinen triptyykki "One side of paradise" vuodelta 1990. Se on kooltaan 183x61 cm + 183x132 cm + 183x61 cm. Siitä maksettiin huutomaksuineen noin 18 000 euroa, kun lähtöhinta oli ”vain” 3 000 euroa. Lähtöhinta oli hyvin linjassa hänen töistään aiemmin huutokaupoissa maksettujen töiden kanssa, joskin näin isoja töitä ei juuri ole myynnissä näkynyt.

Taiteilija Mari Rantanen (s.1956) on kansainvälisestikin arvostettu, ja hän vaikuttaa niin Tukholmassa kuin Suomessa. Hänen työnsä ovat usein hyvin geometrisia. Häntä ei pidä sekoittaa perussuomalaisten (ent.s.d.) Mari Rantaseen.

Kiasman tuolit

Mielenkiintoinen ja korkealle noteerattu erikoisuus oli esimerkiksi amerikkalaisen Steven Hollin Kiasma-ruokailuryhmä, johon kuuluu neljä lasikuituista tuolia ja pöytä. Steven Holl suunnitteli Nykytaiteen museon Kiasman ja myös vihreät tuolit sekä pöydät Kiasman kahvilaan vuonna 1998. Niillä on moni istunut, ja tuolit ovat jo hieman kuluneet. Ehkä niitä olisi kohdeltu hieman hellävaraisemmin, jos olisi arvattu, että niistä maksetaan huutokaupassa peräti noin 7 500 euroa.

Kiasman ohella Steven Holl on suunnitellut Suomessa myös Taivallahden kasarmien täydennysasuinrakennuksen. Time-aikakauslehti valitsi Hollin Yhdysvaltain parhaaksi arkkitehdiksi vuonna 2001.

Bukowskin valokuvatarjonnasta mainittakoon erikoisuutena niin ikään amerikkalaisen Jock Sturgesin intiimit valokuvat. Hän on tunnettu poseeraavista alastonkuvista, joissa kuvauksen kohteet ovat usein varsin ilmeettömiä, poissaolevan näköisiä.

Sturges on ottanut kuvia paljon mm. Ranskassa Montalivetissa, joka on hyvin tunnettu paikka naturalistien keskuudessa. Sinne, Medocin ja Bordeauxin viinialueiden lähelle, perustettiin aikoinaan maailman ensimmäinen naturalisteille tarkoitettu loma-alue, ja myös Maailman naturalistiyhdistysten liitto on perustettu siellä 1953.

Kiasma

Helander järjestää  9.-10.4. MCM-huutokaupan (Mid Century Modern), mikä tarkoittaa keskittymistä suomalaisen ja laajemminkin skandinaavisen designin kultakauteen. Hagelstam kokeilee vielä kapeammalla sektorilla myöhemmin kesäkuussa, jolloin luvassa on design-valaisimiin keskittynyt huutokauppa. Sitä ennen se järjestää tavanomaisemman erikoishuutokaupan, joka keskittyy militariaan ja numismatiikkaan.

Nähtäväksi jää, kuinka tarjontaa riittää yhä erikoistuneempiin huutokauppoihin.

Rahaa ja filateliaa

Rahaliike Holmaston maaliskuun huutokaupassa nähtiin jälleen, miten varsin nuorillakin seteleillä voi olla melkoinen arvo, kun ne ovat vaikkapa virhepainanteita. Varsinkin euroseteleissä virheet ovat erittäin harvinaisia, mutta kuitenkin mahdollisia.  Hyvänä esimerkkinä on 50 euron seteli vuodelta 2002, josta maksettiin huutomaksuineen noin 2 500 euroa.

Suomen Filateliapalvelun huutokaupassa Helsingissä 1.-2.4. on puolestaan myynnissä useita filateelisia harvinaisuuksia ja kokoelmia.  Mielenkiintoista on nähdä, mihin hintaan noteerataan esimerkiksi kokoelma lähinnä postituoreita merkkejä ja vihkoja vuosilta 1949-1969. Kokoelman luetteloarvo on myyjän mukaan 65 000-70 000 euroa. Jo ennen huutokauppaa kokoelmasta tarjottiin noin 15 000 euroa.

Molemmissa huutokaupoissa on myös human interest -erikoisuutensa. Holmastolla myytiin kosmonautti Juri Gagarinin nimikirjoitus, jonka hän oli kirjoittanut 1961 matkallaan Lappiin – ei tosin avaruusaluksella, vaan junalla. Nimikirjoitus on kirjoitettu VR:n kuukausilipun kääntöpuolelle. Myyjän antamien tietojen mukaan lipun edesmennyt omistaja oli heinäkuussa 1961 samassa Lappiin matkalla olleessa junassa Gagarinin kanssa ja monien muiden kanssamatkustajien tavoin pyysi tältä nimikirjoituksen. Se noteerattiin nyt noin 150 euron arvoiseksi.

Filateliapalvelun huhtikuun huutokaupassa on varmaan monia kiinnostavampi kohde eli Britney Spearsin käyttämät rintaliivit Circus -kiertueelta. Mukana on todistus vuodelta 2011. Olisi mielenkiintoista tietää, miten se on myyjälle ajautunut, mutta provenienssi ikävä kyllä puuttuu. Yhdysvalloissa niistä voitaisiin maksaa tuntuvakin summa, mutta täällä ainakin lähtöhinta on varsin maltillinen eli 100 euroa.

Se voisi olla aika kannattava sijoitus – mikäli raaskisi niistä luopua.

filatelia, huutokauppa, keräily

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti