veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Mannerheim-risti ja Kantarelli marraskuun huutokauppojen huippuja

Mannerheim-risti ja Kantarelli marraskuun huutokauppojen huippuja
24.11.2015

Marraskuun huutokauppojen upeasta tarjonnasta nousee muita korkeammalle kaksi kohdetta: Mannerheim-risti ja Tapio Wirkkalan Kantarelli suunnitteluvuodelta 1946. Molemmista maksettiin huippuhinnat ja yhteensä peräti yli 100 000 euroa.

Hagelstamin marraskuun kuukausihuutokaupassa myyty Mannerheim-risti kuului luutnantti Arvo Veikkaselle. Ylipäällikkö nimitti Veikkosen Vapaudenristin 2. Luokan Mannerheim-ristin ritariksi lokakuussa 1944, jolloin hän oli ylikersantti. Hän kunnostautui mm. tykinjohtajana ja lähitorjuntapuolijoukkueen johtajana tuhoten mm. useita vihollisen panssarivaunuja.

Mannerheim-risti Kuva: Hagelstam

Mannerheim-ristin ohella myyntikohteeseen kuuluivat miniatyyrineula, luovutuskirja ja alkuperäinen rasia. Hinta nousi huutomaksuineen noin 55 000 euroon. Näillä ritarimerkeillä olisi kysyntää ulkomaillakin, mutta niillä on maastavientikielto.

Tänä vuonna on myyty Mannerheim-risti niinkin halvalla kuin 18 000 eurolla, mutta hintaa laskivat mm. pieni emalivaurio, taustalevyn puuttuminen ja myöhempi mutteri. Hintaan vaikuttaa myös se, kenelle risti on myönnetty, onko luovutuskirja mukana jne. Ja ennen kaikkea tietysti se, miten paljon kilpahuutajilla on sillä hetkellä rahkeissa varaa ja kilpailutahtoa.

Hagelstamilla oli muutoinkin tarjolla hienoa militariaa. Esimerkiksi venäläinen Kindjal-sapeli pituudeltaan 42,5 cm nousi 250 euron lähtöhinnastaan 5 500 euroon. Sen terässä oli tarkastusleima. Samoin Venäjän ratsuväen upseerin sapelista mallia 1909 (mukana portepé sekä kannatin, pituus 105 cm) maksettiin huutomaksuineen lähes 8 500 euroa.

Jopa Iittalan Mannerheim-suurmieslasista korkeudeltaan 9 cm maksettiin noin 1 900 euroa.

Militariaa – tai siihen läheisesti liittyvää henkilöhistoriaa – on melko runsaasti tarjolla myös muissa huutokaupoissa. Esimerkiksi Rahaliike Holmaston joulukuun huutokaupassa on numismaattisten kohteiden lisäksi mm. erikoinen erä suurlähettiläs ja ministeri A. Wuorimaan kunniamerkkejä.

Hän toimi diplomaattiurallaan Suomen suurlähettiläänä muun muassa Tallinnassa (1928-1933), Berliinissä (1933-1944) ja Budapestissä (1940-1944). Hän on myös kirjoittanut mm. kirjan Lähettiläänä Hitlerin Saksassa (1967).

Myyntiin tulee mm. harvinainen 1. luokan Vapaudenristi 1939 siviiliansioista. Se on kullattua hopeaa. Mukana on lisäksi Talvisodan muistomitali.  Kohteen minimihinta on 1 500 euroa. 

Sormusrevolveri Kuva: Hagelstam

Kantarellista huippuhinta

Bukowskisin Helsingin huutokaupassa marraskuussa moni huippu-designtyö vaihtoi omistajaa. Uniikkitöiden ohella keräilijöitä kiinnosti erityisesti Tapio Wirkkalan ensimmäinen Kantarelli, josta maksettiinkin huippuhinta: huutomaksuineen lähes 70 000 euroa. 

Kantarelli 1946 Bukowskis

Maljakkoa valmistettiin alle 100 kappaleen erä kahtena eri numeroituna sarjana x/50 ja x/50/50 sekä muutamia numeroimattomia näyttelyihin ja tilauksesta. Kantarelli oli mukana Milanon Triennaalissa 1951.

Bukowskisin Helsingin design-huutokaupassa ja Stockholms Auktionsverkin vastaavassa oli sattumoisin samaan aikaan myynnissä jopa samanlaiset Tapio Wirkkalan sohvapöydät. Ne ovat lahtelaisen Askon tekemiä 1950-luvulla. Pöydän jalat ovat terästä ja messinkiä. Pöytä on polttosigneerattu ”Tapio Wirkkala ASKO MADE IN FINLAND”.

Wirkkala pöytä Kuva: Stockholm Auktionsverk

Tukholmassa pöydästä maksettiin noin 4 000 euroa ja Helsingissä 2 400 euroa. Vaikka pöydissä on varmastikin pieniä laatu- ym. muita eroja, hintaero on kuitenkin huomattava.

Edelfelt Uppsalassa joulukuussa

Uppsala Auktionskammare tulee harvemmin noteerattua Suomessa, mutta nyt siihen on hyvä syy: siellä on joulukuun huutokaupassa myynnissä useampikin merkittävä suomalaismaalaus sekä Pohjoismaissa harvinainen Fabergé-kokoelma, jota täydentävät vielä muut esineet tsaarinajan Venäjältä.

Albert Edelfelt: Porvoon edustalta Kuva: Uppsala Auktionskammare

Suomalaismaalaus on yksi huutokaupan vetonauloja, sillä se on Albert Edelfeltin mestariteos Porvoon edustalta. Teos oli näytillä myös Helsingissä maanantaina 23.11. Temperatyö on vuodelta 1889. Alun perin se on ollut porvoolaisen liikemiehen August Eklöfin omistuksessa ja siirtynyt tämän tyttärelle, jolta se on edelleen siirtynyt ruotsalaisomistukseen.

Maalauksen arviohinta Uppsalan huutokaupassa on 268 000 – 322 000 euroa.

Suomalaismaalauksia on huutokaupassa enemmänkin. Esimerkiksi Helene Schjerfbeckin maalauksia on kaksi sekä lisäksi yksi lyijykynäpiirros ja Oscar Kleinehin töitä kaksi. Design-osastolta löytyy mm. Birger Kaipiaisen, Michael Schilkinin ja Tapio Wirkkalan töitä.

Lisää suomalaisnimiä löytyy Fabergé-kokoelman esineiden tekijöiden joukosta. Kokoelma on peräisin tanskalaiselta keräilijältä.

Uppsalaan kannattaisi nyt siis mennä muutoinkin kuin nopeiden ekonomiopintojen takia.

Myös Stockholms Auktionsverkin joulukuun huutokaupassa on tarjolla suomalaisittain kiinnostavia kohteita – esimerkiksi Berndt Lindholmin  iso öljyvärityö, saaristomaisema  vuodelta 1873 sekä  August Uotilan hyvin pieni (22x19 cm) öljyvärityö Nizzan kukkatorilta. Edellisen arviohinta on 55 000 – 65 000 euroa ja jälkimmäisen 30 000 – 33 000 euroa.

Berndt Lindholm Saaristomaisema. Kuva: Stockholms Auktionsverk

 

Joulukuun kiinnostavat huutokaupat

Huutokauppasesonki on nyt parhaimmillaan. Lähiajan kiinnostavimmat huutokaupat ovat seuraavat:

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti