veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Matkailija ja vasemman käden vaarat

Matkailija ja vasemman käden vaarat
1.7.2015

Uusi maa ja uusi kulttuuri voivat aiheuttaa hupsuja tilanteita ja väärinkäsityksiä. Taitava matkustaja välttää pahimmat kulttuurien yhteentörmäykset ottamalla selvää matkakohteen tavoista etukäteen. 

Käärmeenlumoamista Intian Jaipurissa.

1. Tervehtiminen ja keskustelu

Kun yhdysvaltalainen kysyy kuulumisia, hän ei edes odota vastausta. Läntisessä Afrikassakin kysellään kuulumisia ja oli totuus mikä tahansa, aina tulee vastata, että kaikki on hyvin.

Moneen afrikkalaiseen kulttuuriin kuuluvat pitkät tervehdykset ja keskustelut tuntemattomienkin kanssa. Niihin saattaa liittyä monimutkaisia kättelytervehdyksiä.

Maassa kuin maassa paikallisten kanssa kannattaa lähtökohtaisesti välttää keskustelua politiikasta ja uskonnosta, ellei ole varma, että se on soveliasta. Kysymys maan taloudesta taas on monissa maissa yllättävän yleinen puheenaihe.

2. Pöytätavat 

Siinä, missä suomalainen on tottunut osoittamaan isännälle tyytyväisyyttään syömällä lautasensa tyhjäksi, Kiinassa sen merkitys on päinvastainen. Lautasen tyhjäksi syöminen on merkki siitä, että ruokaa oli liian vähän.

Lähtökohtaisesti kehon kaasujen poistelua ruokapöydässä karsastetaan miltei kaikkialla, mutta tietyissä osissa Filippiinejä röyhtäys on kohteliaisuus kokille.

Eteläisessä Aasiassa ja muslimimaissa vasenta kättä ei tule koskaan käyttää syömiseen. Samoissa maissa usein hotkitaan ruoka käsin, mutta vasenta käpälää ei tule käyttää edes haarukointiin.

Myös juomatavat vaihtelevat. Esimerkiksi Japanissa juotavaa tarjotaan aina ensin muille ja viimeiseksi itselle. Laosissa taas tarjoaja ottaa itse ensimmäisen huikan osoittaakseen, että juoma on hyvää.

3. Tabut ja hellyydenosoitukset

Kulttuureihin voi liittyä tabuja. Vasen käsi on yksi yleisimmistä. Monissa maissa vasen käsi on lähinnä saniteettitiloissa asiointia varten, joten vasenkätistenkin on syytä kätellä vain oikealla kädellä.

Erityisesti Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa julkiset hellyydenosoitukset voivat johtaa ongelmiin, varsinkin, jos pari edustaa samaa sukupuolta. Latinomaissa taas miehetkin halailevat toisiaan ja etelä- ja väliamerikkalainen läheisyys voi olla juroille suomalaisille jopa ahdistavaa.

Kaakkois-Aasiassa, kuten Thaimaassa, kasvojen menetys on suurin mahdollinen häpeä. Paikalliset menevät räyhäämisestä pois tolaltaan varsinkin, jos sortuvat siihen itse. Yleensä hymyilemällä ja ystävällisyydellä saa kaikkialla maailmassa paremman tuloksen kuin rähisemällä.

Joissain Afrikan maissa päälaki koetaan pyhäksi. Vaikka paikallinen pienokainen olisi kuinka suloinen, päätä ei kannata silittää ainakaan ilman lupaa. Jotkut heimot uskovat, että kameran räpsähdys ja salama vievät sielun. Ylipäätään ihmisiä kuvatessa on hyvä kysyä lupa.

4. Pukeutuminen

Tavallinen länsimainen pukeutuminen voi herättää monessa maassa hämmennystä. Joissain Afrikan maissa maastokuvioidut vaatteet voivat luoda ikäviä mielleyhtymiä mantereen veriseen historiaan ja sotilasdiktatuureihin.

Muslimimaissa erityisesti naisten liian paljastava pukeutuminen voi aiheuttaa todellisia ongelmia. Kohdemaan uskontoa on syytä kunnioittaa peittämällä vähintään hartiat ja käyttämällä yli polven ulottuvia housuja.

5. Käsimerkit ja eleet

Sama käsimerkki voi tarkoittaa eri asiaa eri maissa. Esimerkiksi tuttu ”ok-merkin” eli peukalon ja etusormen muodostaman ympyrän merkitys on Kreikassa ja Lähi-idässä hyvin erilainen.

Lähi-idässä tulee myös välttää peukalon näyttelemistä, sillä se on loukkaava ele. Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Afrikassa se käy melkeinpä tervehdyksestä. Lähtökohtaisesti kaikkia käsimerkkejä on hyvä välttää, ellei ole käyttötarkoituksesta aivan varma.

Osoitteluun tulee kiinnittää huomiota. Esimerkiksi sormella osoit koetaan Nepalissa riidanhaastamiseksi. Myös Itä-Euroopassa osoitetaan koko kädellä, kun halutaan kiinnittää jonkun huomio.

6. Aikakäsitykset

Gambialaiset vitsailevat sillä, että GMT on lyhenne sanoista Gambian Maybe Time. Monissa Afrikan maissa ajankäsitys on hyvin joustava.

Sopimuksen kumpikaan osapuoli ei välttämättä edes odota, että tapaaminen alkaisi ajallaan. Sama rento meininki pätee myös esimerkiksi ravintolapalvelussa. Monissa Aasian maissa ja erityisesti huipputäsmällisessä Japanissa myöhästyminen taas on loukkaavaa. 

7. Raha ja omaisuus

Keskustelu rahasta ja palkoista on varsinkin kehitysmaissa usein huono idea. Matkailija voi tienata kuukaudessa moninkertaisesti enemmän kuin keskustelukumppani koko vuodessa.

Joissain Afrikan maissa tulee välttää isännän omaisuuden vuolasta kehumista, sillä se voi aiheuttaa hänelle painetta lahjoittaa esine matkailijalle.

Juomarahan jättäminen aiheuttaa monille suomalaisille hankaluuksia. Esimerkiksi pohjoisamerikkalaiset odottavat usein vähintään 15 prosenttia, kun taas Japanissa tippi voidaan kokea loukkaavaksi. Useimmissa maissa kymmenen prosenttia tai lähimpään tasalukuun pyöristäminen toimii.

Antti Halonen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti