Mikko Oinonen (1883-1956) opiskeli Suomen taideteollisessa keskuskoulussa ja Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa sekä Pariisissa Academie Julianissa 1903-1910.
Oinonen kuului myös tunnettuun Septem-ryhmään. Oinonen toimi taideopettajana 1930-luvulla ja vuonna 1953 hän sai professorin arvonimen ja myöhemmin taiteilijaeläkkeen.
Mikko Oinosen tuotannossa on useita perinteisiä aiheita, kuten maisema- ja kaupunkikuvauksia, asetelmia ja ihmisten kuvauksia. Hänen käytti monipuolisesti eri tekniikoita: öljymaalausta, etsausta, vesivärejä ja väriliitua. Hän teki myös piirroksia.
Oinosen töitä liikkuu taidemarkkinoilla tasaisesti ja hillittyjä määriä. En ole törmännyt kertaakaan hänen nimiinsä tehtyihin väärennöksiin enkä usko, että niitä edes on, koska Oinonen on aina ollut arvostettu taiteilija, mutta matalalla profiililla.
Oinosen tuotanto jakaantuu tavallaan kahteen värikarttaan. Tuotannon alkupuoli on tummempaa ja staattisempaa. Myöhemmät teokset olivat valoisampia, ja Oinonen käytti kirkkaampia värejä. Hän sai vaikutteita ranskalaisesta uusimpressionismista.
Osa Oinosen värikylläisistä maisemamaalauksista on kertakaikkisen kauniita ja jopa poeettisia. Samoin monet hänen kukkamaalauksistaan ovat todella karismaattisia.
Oinosen työt ovat arvostettuja, ja yksi kaunis Oinosen maalaus on mukava lisä omaan taidekokoelmaan. Jos on valinnanvaraa, suosittelen isohkoa 1920-luvun jälkeen tehtyä värikylläistä kukkataulua tai maisemamaalausta.
Tällä hetkellä Mikko Oinosen työt ovat jälkimarkkinoilla alihinnoiteltuja, mitä ei toivoisi hänen laadukkaalle tuotannolleen. Monissa hänen öljytöissään on melko vaatimattomat kehykset, joten tällainen 1900-luvun alkupuolen perinteistä aiheitta kuvaava teos jää taidekaupoilla helposti huomaamatta.
Mikko Oinosen öljymaalausten hinnat vaihtelevat 200 eurosta 1 500 euroon. Oinosen kevyen tekniikat, muun muassa hiilipiirustukset ja etsaukset, ovat hinnaltaan huokeita ja maksavat noin 100-200 euroa.
Tutustu Mikko Oinosen teoskuviin Kansallisgallerian verkkosivuilla