Vuosittain noin 700 suomalaista kadottaa passinsa ulkomailla. Siitä seuraa ongelmia, varsinkin jos matkaa Euroopan ulkopuolella.
Mitä passin kadotessa pitää tehdä, tiiminvetäjä Jorma Mussalo ulkoasiainministeriön passi- ja viisumiyksiköstä?
”Uuden passin hankkiminen on paras aloittaa heti. Euroopan ulkopuolisissa maissa passia kysytään aina rajaa ylitettäessä. Euroopassa 29 maata käsittävän Schengen-alueen sisällä rajat saa periaatteessa ylittää vapaasti. Useimmilla lennoilla passi kuitenkin tarvitaan. Laivalla, junalla ja autolla matkustaville tehdään rajoilla pistokokeita. Suomeen pääset ilman passia, sillä kotimaassa henkilöllisyys voidaan varmistaa muutenkin.”
Mistä aloitan?
”Ilmoita passin katoamisesta paikalliselle poliisiviranomaiselle niin, että saat kirjallisen katoamisilmoituksen. Ilmoitus voi olla avuksi, kun sinulta kysytään henkilöpapereita tai matkustusasiakirjaa.”
Miten hankin uuden passin?
”Ano passia Suomen suurlähetystöstä tai pääkonsulaatista. Myös muutamalla konsulaatilla on passinmyöntöoikeus. Niitä ovat esimerkiksi Göteborg, Hampuri, Hongkong, Shanghai, Malaga ja Manila. Joillakin kunniakonsuleilla USA:ssa, Kanadassa, Espanjassa ja Brasiliassa on oikeus kirjoittaa hätäpasseja yhdensuuntaista kotimatkaa varten.
Passianomus jätetään aina henkilökohtaisesti ja mukana pitää olla poliisin antama katoamisilmoitus. Passin hinta ulkomailla on 140 euroa. Toimitusaika on 5-20 päivää maanosan mukaan. Edustustossa kirjoitettava väliaikainen passi maksaa 175 euroa ja hätäpassi 160 euroa.”
Entä jos maassa ei ole edustustoa?
”EU-kansalainen voi kääntyä jonkin toisen EU-maan edustuston puoleen saadakseen ETD:n (Emergency Travel Document) kotimaahan palaamiseksi tai matkustaakseen lähimpään tai soveliaimpaan maahan, josta oman maan passia voi hakea. Suomalaiset joutuvat tähän tilanteeseen yleisimmin Väli- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa, Lähi-idässä sekä Kaakkois-Aasiassa.”
Voinko varautua jotenkin jo ennen matkaa?
”Pakkaa mukaan yksi tai useampi valokopio passistasi. Talleta skannatut kuvat passin tietosivusta ja mahdollisista viisumeista henkilökohtaiseen sähköpostiisi.”
Satu Alavalkama