veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Näin nostat taideteostesi arvoa

13.11.2014

Vain pieni osa taideteoksista säilyttää arvonsa tai jopa kasvattaa sitä ajan mittaan. Näkemällä vähän vaivaa voit kuitenkin myös itse vaikuttaa taideteostesi arvoon.

Taideteos on runsaudensarvi. Sen lumosta voi ammentaa ja nauttia siitä huolimatta, että useimmiten taideteosten taloudellinen arvo ajan mittaan laskee.

 

Omien taideteosten taloudelliseen arvoon voi onneksi vaikuttaa pienelläkin vaivannäöllä.

Vanhanaikaiset, alle 300 euron hintaiset ”mökki ja järvimaisema” -aiheiset teokset voi saada kiinnostavammaksi esimerkiksi vaihtamalla niihin modernimmat kehykset.

Jos teokset puolestaan ovat ammattitaiteilijoiden töitä, kannattaa esimerkiksi hankkia lisää tietoa teoksista ja niiden tekijöistä ja mainostaa taiteilijoita omille tutuille vaikkapa järjestämällä kotona taideteoskutsut.

Taidemarkkinoilla asioivia ihmisiä yhdistää estetismin lisäksi kiinnostus tarinoihin ja humanismiin. Teokseen liittyvää tietoa taiteilijasta, teoksen valmistushetkestä ja valmistustavasta kannattaa itse etsiä ja loihtia aidoista aineksista kiehtova tarina.

Laatutaiteen markkinoilla tieto on valttia. Tiedonhankinnassa voi olla apua esimerkiksi Kuvataiteen keskusarkistosta, paikkakunnan taidemuseosta tai taiteilijajärjestöistä. Kodin taideteoksille kannattaa luoda provenienssirekisteri. Siihen kirjataan kaikki tieto taideteoksesta, tekijästä ja omistajuussuhteista aina siitä lähtien, kun teos on valmistunut.

Rekisteriin on hyvä kirjata tietoja myös keräilijän omasta elämästä ja suhteesta kyseiseen taideteokseen.  Jos teoksen tekniikassa on jotain erityistä, sekin kannattaa kirjata.

Yleensä keräilijöillä ei ole kirjattuna tietoja heidän omistamistaan taideteoksista. Siksi tiedon siirtyminen esimerkiksi seuraavan sukupolven edustajille on sen varassa, mitä heille on ehditty ja muistettu teoksista kertoa.

Provenienssirekisterillä voikin nostaa keskitasoisen suomalaisen taidekokoelman myyntiarvoa jopa kymmenillä tuhansilla euroilla. Kahden hyvin samanlaisen taideteoksen suuren hintaeron selittävät yleensä juuri kalliimman työn hyvät taustatiedot.

On hyvä muistaa, että taide on aina uniikkia, joten rekisteri kertoo ennen kaikkea tietystä teoksesta. Rekisterin tietoja ei voi yleistää taiteilijan koko tuotantoon.

Pidä hyvää huolta teostesi kunnosta

Tietenkin myös teoksen kunnosta huolehtiminen vaikuttaa olennaisesti teoksen arvon säilymiseen. Siksi on suositeltavaa tarkistaa huoneen lämpötila, valon kirkkaus ja teoksen sijaintipaikka.

Öljymaalauksille tämä on erityisen tärkeää, koska ne ovat kalliimpia jo hankintahinnaltaan ja niissä värit haalenevat nopeasti huonoissa olosuhteissa.

Kullattujen kehysten kosketusherkkyyttä ei myöskään saa aliarvioida. 

Jos myyt, valmistele myynti huolella

Jokaisella taideteoksella on oma hintatasonsa ja hintahaitarinsa. Paras mahdollinen hinta teoksesta voidaan saada silloin, kun kaikki osuu kohdalleen: valitaan oikea myyntikanava, tarjotaan teosta oikealle asiakasryhmälle ja osataan ajoittaa myynti oikein.

Siksi myyntiä harkitsevan kannattaa pohtia psykologisesti, minkätyyppisiä taideteoksia erilaiset taiteenharrastajaryhmät ehkä haluaisivat hankkia. Samantyyppisillä teoksilla saattaa olla eri hinta samaan aikaan eri myyntipaikoissa riippuen eri taidemyyjien vakioasiakkaiden kiinnostuksesta ja ostokyvystä.

Hoida, selvitä, markkinoi

  1. 1. Jos taiteilijan tuotanto tulee syystä tai toisesta ajankohtaiseksi, markkinoi itse taiteilijaa tehokkaasti.
  2. Huolehdi taideteoksen kunnosta.
  3. Jos olet myymässä teoksesi, huomioi sen koko. Laita pieni tai keskikokoinen työ huutokauppaan ja isokokoinen työ taidekauppaan.
  4. On tärkeää valita oikea myyntipaikka, koska taidekauppiailla on monesti omat vakioasiakkaansa.
  5. Pohdi, kannattaisiko myydä monta teosta samalla kertaa, jos esim. yhden teoksen avulla voisi nostaa kokonaisuuden hintaa.
  6. Taide kannattaa myydä siellä, missä taiteilija on tunnetuin, koska siellä ollaan valmiita maksamaan enemmän.
  7. Paras myyntiajankohta on nousukauden huipulla tai 2-4 vuotta nousukauden varhaissignaalista tai suuren, hyvin mainostetun näyttelyn aikaan.
  8. Pohdi, mikä teoksessasi on erityistä ja painota sitä myynnin yhteydessä.
  9. Tyylikkäillä ja näyttävillä kehyksillä voidaan saada teos mainettaan arvokkaamman näköisemmäksi.
  10. Hanki kiinnostava provenienssi teoksellesi.

Pauliina Laitinen-Littorin

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti