Jo on aikoihin eletty! Vai mitä muuta voi sanoa korkeimman oikeuden (KKO) antamasta päätöksestä, jonka mukaan pysäköintipaikalla autollaan toista ajoneuvoa kolhineen kuljettajan ei tarvinnut jättää tapauksesta viestiä.
Päätöksen taustalla on korkeimman oikeuden ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntö. Kyse on ns. itsekriminointisuojasta, rikoksesta epäillyn oikeudesta vaieta seikoista, jotka voivat aikaansaada häneen kohdistuvan syytteen vaaran tai joita voidaan käyttää näyttönä hänen syyllisyydestään.
Yksinkertaisesti sanottuna kenelläkään ei ole velvollisuutta ilmiantaa itseään tekemästään rikoksesta. Tämän katsotaan olevan osa perustuslaissa taattua oikeusturvaa. Lainkuuliaisiksi itsensä tuntevien kansalaisten on erittäin vaikea ymmärtää moista päätöstä.
KKO:n mukaan pysäköintikolhusta ilmoittamatta jättäminen ei riittänyt liikennerikkomussyytteen nostamiseen, joten syyte hylättiin. Voimaan jäi kuitenkin silminnäkijän kertomaan perustuva hovioikeuden päätös, jonka mukaan kolhimiseen syyllistynyt autoilija tuomittiin kymmeneen päiväsakkoon.
Tuore KKO:n päätös on herättänyt varsin vilkkaan keskustelun siitä, mikä on oikein muodollisesti ja mikä puolestaan moraalisesti. Vaikka pysäköintipaikalla tapahtuvissa kolareissa on useimmiten kyse taloudellisesti kokolailla pienistä menetyksistä, asia on periaatteellisesti tarkasteltuna kaikkea muuta kuin vähäpätöinen. Kolhaisusta ilmoittaminen vastapuolelle on kuulunut – ja kuuluu yhä – jokaisen kansalaisen velvollisuuksiin. Yhteystiedot vain lapulle ja lappu pyyhkimen alle; siinä se.
Liikennevakuutuskeskuksen mukaan Suomessa pysäköintipaikoilla kolaroidaan vuodessa huimat 46 000 kertaa niin, että kolhija ottaa vastuun huolimattomuudestaan! Se on peräti 43 prosenttia tietoon tulleista liikennevahingoista. Ilmoittamatta paikalta poistuneiden määrä ei ole tiedossa.
On toivottavaa, että korkeimman oikeuden antama ”parkkikolhupäätös” ei vaikuta suomalaisten suuren enemmistön ilmoittamiskäytäntöön. Valveutunut autoilija tiedottaa vahingon kärsineelle pysäköintitöppäyksestään myös vastaisuudessa sekä hoitaa asian kuntoon. Se on suomalaisen oikeustajun mukaista.
Juha Tolvanen