veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Olympiamitalista ovenkahvoihin

Olympiamitalista ovenkahvoihin
15.10.2014

Huutokauppasyksyn todennäköisesti kiinnostavimmat kohteet tulevat myyntiin lähiviikkoina: olympialaisten kultamitali lähtöhinnaltaan 10 000 euroa ja Fabergén rasia. Molemmat ovat harvinaista herkkua suomalaishuutokaupoissa. Ulkomaisessa huutokaupassa on jälleen tarjolla Alvar Aallon ovenkahvoja. Ja löytyypä myös satavuotiasta samppanjaa pikkujoulutarpeisiin.

Alkusyksynä näyttää moni hieno kokoelma päätyneen tai päätyvän myyntiin ja hajoavan monille ostajille. Esimerkiksi Helanderilla on myyty kiinalaisen antiikin kokoelmaa ja samoin kellokokoelma. Hagelstamilla oli lokakuun 7. päivä puolestaan erikoinen ja mielenkiintoinen pääkaupunkiin keskittyvä huutokauppa teemalla "Helsinki kautta aikojen". Sen selkärankana oli helsinkiläisen keräilijän Kalevi Tuorilan kokoelma. Helsinkiläisyys ei tähän asti ole ollut huutokauppateemana. Sen saama vastaanotto rohkaissee myös muihin vastaaviin kokeiluihin.

Idea lienee peräisin Ruotsista, jossa kerätään aika paljon Tukholmaan liittyvää esineistöä. Joissakin huutokapoissa on myös oma Stockholmiana-osastonsa.

Kokoelmien realisointi näyttää jatkuvan. Esimerkiksi Tampereella Huutokauppakamari Annmari´s tuo myyntiin lokakuun huutokaupassaan muun muassa Birger Kaipiaisen töistä koostuvan pienehkön kokoelman.

Aallon ovenkahvat

Suurissa huutokauppayhtiöissä huutokauppakausi käynnistyy yleensä moderniin taiteeseen ja esineistöön liittyvillä huutokaupoilla. Myöhemmin tulevat varsinaiseen antiikkiin keskittyvät huutokaupat. Näin nytkin.

Tukholman Bukowskis ja Stockholms Auktionsverk järjestävät kumpikin Moderna-huutokauppansa 21.-22.lokakuuta – siis samoina päivinä, mitä ei asiakkaiden kannalta voi pitää mitenkään kiitettävänä asiana. Bukowskin Helsingin vastaava huutokauppa pidetään 10.-11.marraskuuta. Tukholman huutokaupoissa on mukana tuttuja suomalaisnimiä Alvar Aallosta Birger Kaipiaiseen.

Stockholms Auktionsverkin huutokauppaan ovat jostain löytäneet tiensä Alvar Aallon ovenkahvat 1950-luvulta. Niitä on liikkunut eri maiden huutokaupoissa viime vuosina useampia pareja. Luultavasti ne ovat samasta lähteestä peräisin – niin suunnitelmalliselta tuo eri huutokauppoihin ripottelu näyttää.

Esimerkiksi Lontoossa Phillipsin huutokaupassa myytiin keväällä Alvar Aallon suunnittelema ovenkahvapari. Näistä Valaistuksen valmistamista vetimistä maksettiin peräti 24 000 euroa. 

Fabergétä Aleksilla

Huutokauppahuone Aleksin seuraava huutokauppa pidetään Lempäälässä poikkeuksellisesti sunnuntaina 2.11. Siellä tulee myyntiin tämän huutokauppayhtiön historian kenties merkittävin myyntikohde, Fabergén hopearasia. Se on saatu myyntiin helsinkiläiseltä perikunnalta, jolta huutokauppaan löytyi myös muita mielenkiintoisia kohteita. Hopearasian on tehnyt Michael Perchin, joka on yksi Fabergén tunnetuimpia hopeamestareita. Hänen tunnetuimmat suunnittelu- ja laadunvalvontakohteensa ovat keisarilliset pääsiäismunat – suurin osa niistä. Rasian aitoutta on selvitelty useammankin asiantuntijan kanssa, ja ainakin Fabergé-leima näyttää aidolta.

Kohteelle ei ole merkitty lähtöhintaa, mutta arvatenkin kansainvälinen kiinnostus nostaa hinnan suomalaisittain melkoisen korkealle.

Aleksilla on myös muita kiinnostavia kohteita tauluista Tapio Wirkkalan isokokoiseen Lehti-vanerivatiin. Se on pituudeltaan 48,5 senttiä. Lähtöhinta on 5 000 euroa, mitä voidaan pitää varsin kohtuullisena ottaen huomioon, että vastaavasta on lontoolaisessa huutokaupassa maksettu yli 10-kertainen hinta.

Olympiamitali tarjolla

Erikoishuutokaupoista numismatiikkaan keskittyvä Holmasto ehti jo pitää ison huutokauppansa, mutta Suomen Filateliapalvelun suurhuutokauppa on 17.-18.10. Siellä on myynnissä melkoinen harvinaisuus eli Lontoon olympialaisten 1908 kultamitali lähtöhinnaltaan 10 000 euroa. Olympiakohteiden keräilijöitä on paljon ympäri maailman, joten on yllättävää, mikäli se jää Suomeen.

Samaisessa huutokaupassa on tarjolla myös erikoinen sotahistoriallinen kohde, nimittäin Talvisodan aikana 1940 painettu opaskirja venäläisille tiedustelijoille ja kuulustelijoille, Venäjä–Suomi. Sen lähtöhinta on vain 30 euroa, mutta lopullinen hinta noussee kymmenkertaiseksi.

Tosi vuosikertaa

Äveriäille viinin ystäville on tulossa tosi harvinainen mahdollisuus Lontoossa 23.10., jolloin Bonhamsin huutokaupassa myydään 100 vuotta vanha samppanjapullo, Polo Roger 1914. Pullo on ollut taltioituna samppanjatalon kellarissa pullottamisestaan asti, ja koska kyseessä sattuu olemaan Winston Churchillin suosikkijuoma – tai ainakin suosikkiviini – se myydään piakkoin, ja tuloilla rahoitetaan Lontoon Sotamuseon Ensimmäistä maailmansotaa käsittelevän gallerian uudistustöitä. Pullosta arvioidaan saatavan 4 000-5 000 euroa.

Samppanjatuottajan vastaava mestari arvioi aikoinaan, että juoma olisi valmista juotavaksi 1918, ja hänen tiedetään ennustaneen viininkorjuun ollessa käynnissä, että ”vaikka rypälesato kerätään laukausten kaikuessa lähistöllä, se nautitaan 1918 rauhantrumpettien soidessa”.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti